Kişisel gelişim tamamıyla doğal bir süreç değildir. Aslında bunu oranla anlatmamız gerekirse %30’luk dilimi doğal ise %70’lik dilimi çabamız, eğitim gibi desteklemelerle oluşur ve gelişir. Doğal süreç nasıl olur ki diye soruyor olabilirsiniz. Hepimiz doğarız, büyürüz ve ölürüz. Peki hiç düşündünüz mü bu büyüme esnasında aslında neler yaşarız, ne zorluklardan geçer, ne güzellikler ve mutluluklar görürüz. İşte doğal süreç tam bu noktada devreye giriyor. Biz hayatımıza devam ederken istemeden de olsa bir çok konuda tecrübe ediniyor, olgunlaşıyoruz ve doğal olarak aslında kişisel gelişimimize katkıda bulunuyoruz.
Hepimizin de bildiği gibi piyasada çok fazla kişisel gelişim konusunda kitaplar bulunmakta. Bunun bir çok türü var; Öfke Yönetimi, Zaman Yönetimi, Zor İnsanlarla Başa Çıkma, Duygusal zeka, Beden Dili vb…. Ben de bu kitaplardan defalarca okudum, kendime not aldığım çok fazla örnek oldu ve faydasını da gördüm. Ama fark ettim ki aslında bunların bir kısmı ben büyürken zaten kendiliğinden zihnime yerleşmiş durumda, sadece eğitim ve kitaplarla bunları desteklemek kalıyor bize. Siz de biraz kendinizi dinleyin ve düşünün, bunu fark edeceğinize eminim. İşte bundan sonrası eğitim, okuma, aile kültürü vb. kriterlere kalıyor.
Peki kişisel gelişim hayatımızda neden önemli?
Aile hayatımız, sosyal hayatımız ya da iş hayatımız olsun, her alanda izim için önemli olan kişisel gelişimin yukarıda da bahsettiğim gibi çok fazla türü vardır. Bunların çoğunu iş hayatımızda ve sosyal hayatımızda kullanırız. Örneğin, zor insanlarla başa çıkmak olsun konumuz; hayatımızın her alanında farklı yönde birçok zor insan bulunmaktadır. Bu insanlarla nasıl başa çıkabiliriz peki? En güzeli tek tip üzerinden yola çıkarak başlamak olacaktır. Diyelim ki karşımızda sinirli ve agresif tipte bir insan var, bu insanlar her zaman saldırgan yapıda olurlar ve sizin de kendisi gibi saldırgan olacağınız düşüncesiyle her an kavgaya ve söylenmeye hazırdırlar. Bizim bu tip karşısında davranışımız nasıl olmalı? Bir çoğumuz, bu soruya ağzının payını veririm diyebilir ama doğru olan bu değildir. Bu tür bir davranış onu daha da saldırgan yapmaktan bir işe yaramayacaktır. Bu kişinin karşısında oldukça sakin ve kendimizden emin olmalıyız. Emin bir şekilde kendi düşüncelerimizi savunarak konuşmaya/tartışmaya devam etmeliyiz. Bir süre sonra istemese de ikna olacaktır. Başka bir örnek verecek olursam zaman yönetimi, hayatımız boyunca çoğumuz zamanın hızına yetişemediğimizden yakınıyoruz. Peki bunun sebebini hiç düşündünüz mü?
Zaman Yönetimi Yapmamamızın Başlıca Nedenleri
1 - Ertelemek
Bir çoğumuz aslında ertelemenin işlerimizi aksattığını hatta bazen halledemeden iş işten geçmiş olduğunu bilmemize rağmen ertelemekten kendimizi alamıyoruz. Buna verilecek en büyük örnek, yetiştirmek zorunda olduğumuz bir proje ya da sınava girecek olduğumuz zamanlarda çalışmayı son ana bırakmamız ve sonuçta projenin yetişmemesi veya sınavda başarısız olmamız, örnek olarak verebiliriz.
2 - Karar Verememek
Kararsızlık aslında en tehlikeli silahlardan birisidir. Hepimiz bunu sık sık yaşarız aslında. Bir durum hakkında detaylıca düşünüp, nasıl yaparsak ne olur, sonuçta başımıza ne gelir diye detaylandırdıkça zaman kaybının da beraber gelmesi kaçınılmazdır. Bu okuduklarınız size tanıdık geliyorsa tebrikler siz de tam bir erteleme uzmanısınız.
3 - Organize Olamamak ve Plansız Hareket Etmek
Organize olmak ve planlayarak iş yapmak hayatımızda çok önemli bir yere sahiptir. Benim en sevdiğim iş yapma biçimidir ayrıca. Özellikle de çalışma hayatında planlı hareket etmek çok önemli yere sahiptir. Düşünelim, sabah mesaiye başladınız, bugün ne iş gelirse masama onu yaparım nasılsa mı dersiniz, yoksa sabah erken saatte o gün için yapacağınız işleri sıralar ona göre mi hareket edersiniz? Benim önerim her zaman planlı ve organize olarak hareket etmenizdir.
Peki Zamanımızı Nasıl Doğru Yönetebiliriz?
1 - Ertlememek İçin
Yapmamız gereken bir işi başka zaman dilimine ertelemeden ya da yarım bırakmadan ilerlemeliyiz. Ertelediğimiz veya yarım bıraktığımız işler sonra daha büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaması için her şeyi zamanında yapmalıyız.
2 - Hızlı Karar Verebilmek İçin
Diyelim ki çok kararsız bir yapıya sahipsiniz ve bu hayatınızı her anlamda çok etkiliyor. Öncelikle karar vermek zorunda olduğunuz konunun ders çalışmak olduğunu varsayalım. Ders çalışıyorsunuz ama okuduğunuz aklınızda kalmıyor. Bunun için ne yapmanız gerektiğini düşünmelisiniz ve seçeneklerinizi kısa kısa deneyerek en doğru karar hangisi buna karar vermelisiniz. Öncelikle sesli okumayı deneyebilirsiniz mesela, olmadı mı gözlerinizle okumayı deneyin, sonrasında önemli cümlelerin altını çizerek deneyebilirsiniz. Böylelikle en doğru yolu bulmuş olacaksınız.
3 - Organize Olmak ve Planlı Yaşayabilmek İçin
Bir proje hazırlamanız gerektiğini düşünün öncelikle ne yapmamız gerekir? Çalışmaya başlamadan önce plan yapıp gerekli tüm gereçlerle organize olmamız gerekir tabi ki. Bunu da hazırlayacağınız projenin konusuna ve uzunluğuna ya da size verilen süreye göre gerekli araştırmaları yapıp tüm ihtiyaç ve eksiklerinizi belirlemekle işe başlayarak yapabiliriz.
Sonuç olarak Kişisel Gelişimimiz gördüğümüz gibi her anlamda hayatımızın her alanında önemli bir faktördür. Bu durumu, hayatımıza devam ederken tecrübe ve deneyimlerimizle sağlayabildiğimiz gibi büyük ölçüde de eğitimle ve konuya ilişkin kitaplarla da sağlayabiliriz. Sonuçta tek düze, her şeyi olduğu gibi kabullenerek ve hayatımıza katkıda bulunmadan yaşamak, amaçsız yaşamakla aynı şeydir.
iienstitu
Anahtar Kelimeler: Kişisel Gelişim , Eğitim , Yetenek