Kişisel ve meslek hayatında kişiler arası iletişim becerisi her gün ihtiyaç duyacağınız bir beceri türüdür. Hayatınızın büyük bölümünde etkileşim içinde olacağınız kişiler genelde; Arkadaşlarınız, meslektaşlarınız veya patronlarınızdır. Peki, bu kişilerle daha etkili bir iletişim kurmanın yollarını biliyor musunuz? İşte sizin için hazırladığımız, karşılıklı etkili bir iletişim için 10 yol
1. Vücut dilini negatif olarak gösterme
“ Bıraktığınız ilk izlenim son izlenim olabilir”. Beden dili söz konusu olduğunda daima dikkatli olmalısınız.
Tipik bir iletişimin, %50’den fazlası sözlü olmayan vücut dilinden oluşur. Dolayısıyla beden dili başkasına negatif sinyaller gönderiyorsa, iletişim muhtemelen bu süreçte bozulacaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta, siz ve diğer kişi arasında herhangi bir fiziki engel oluşturmamaktır. Engelleri ortadan kaldırmalısınız aksi takdirde iletişim sürecinde rahatsızlık ortaya çıkabilir.
2. Biri konuşurken sözünü kesmeyin
Biri konuşurken sözünü kesmek çok kaba bir şeydir. Hiç kimse konuşmasının kesintiye uğramasını sevmez. Çünkü kesintiler düşünce sürecini engeller ve konuşan için hoş olmayan bir durum ortaya çıkarır.
Konuşmayı kesmek yada araya girmek zorunda kalırsanız ve o anda konuşmanız gerekiyorsa, nazik bir şekilde araya girmeniz gerekir. Kişiye amaç konuşmasını kesmek olmadığını, üzgün olduğunuzu söyleyin; Ondan sonra da düşüncenizi söyleyin ama konuşmayı kesintiye uğratmanızı haklı gösterecek şeyler açıklamalı ve sormalısınız
3. Konuşmadan önce ne söyleyeceğinizi düşünün
Bu noktayı kusursuz bir şekilde tanımlayan söz “sıçramadan önce önüne bak”. Sözlerinizin yorum yapmadan önce iletişim kurduğunuz kişiyi nasıl etkileyeceğini düşünmelisiniz.
Bu, ikiniz arasında süren konuşmanın gerçekten karşınızdaki kişiyi ilgilendirdiğini göstermek için, onun duygularıyla bağlantı kurmaya çalışmanız gerektiği anlamına gelir.
4. İyi bir dinleyici olun
Bir kişinin söylediğini dinlemek bir yetenektir, başkalarıyla iletişim kurarken buna odaklanmalısınız.
İyi dinleme becerisine sahipseniz, o kişinin sözlerini daha net anlayabilir ve olumlu bir şekilde tepki verebilirsiniz. Aynı zamanda, karşınızdaki kişiye söylediklerini önemsediğinize dair bir sinyal gönderir.
5. Savunma yapmayın ve saldırgan olmayın – tarafsız olun
Bazı insanlar konuşma sırasında savunma yapma veya saldırıya geçme eğilimindedir.
Birisi hatalarınıza dikkat çektiğinde, savunma yapmanız veya saldırıya geçmeniz, aşırı heyecanlanmanız gerekmez. Tartışılan konuya tarafsız ve şeffaf yaklaşın ki, aslında tartışılan şeyi anlayabilesiniz. Tartışmaya katılan herkesin adil bir şekilde açıklama yapmasını da sağlayın ki konuşmada dengeyi her zaman koruyabilesiniz.
6. Konudan sapmayın
İletişim sürecinin devamını sağlamak için daima tartışma konusuna sadık kalmaya çalışın.
Tartışmaya tamamen ilgisiz bir şey getirip, katılanların zamanını boşa harcamanıza gerek yok. Konudan saparsanız, görüşme fikri anlamını yitirir.
7. Fikirlerinizden ve kendinden emin olun
Konuştuğunuz şeylerden daima emin olun ve sözlerinize sahip çıkın. Bu, diğer insanların size olan güvenini artıracak, konuşmayı daha samimi ve akıcı hale getirecek.
8. Geri bildirim almaya açık olun
Bazen geri adım atmanız ve geribildirimlere açık olmanız gerekebilir.
İletişim iki yönlü bir süreçtir ve öyle kalmalıdır. Karşınızdaki kişiden gelen geribildirimlere açık olabilir ve ihtiyaç duyduğunuzda sizde dürüst bir şekilde geribildirimde bulunabilmelisiniz.
9. Doğru iletişim yöntemini kullanın
İletişim her zaman sözlü olmayabilir ve farklı durum türlerinin farklı yöntemler istediğini anlamalısınız.
Hangi iletişim yönteminin daha etkili olacağını bilmelisiniz. İletişimde olacağınız kişinin konumunu da hatırlamak için önemli bir noktadır; Farklı iletişim türlerine farklı yerlerde ihtiyaç duyulabilir, bunları çok iyi analiz etmelisiniz.
10. Sıkı bir tokalaşma yapın
Son ama en önemli ipucu, kendinizi tanıttığınızda el sıkışmanızdır.
Sıkı bir tokalaşma yapın ancak fazla uzatmayın ve sıkmayın. Zayıf bir el sıkışması, kendine güvenin düşük olduğunu gösterebilir. Sıkı tokalaşmadan kasıt kendinizden emin şekilde karşınızdakinin elini sıkmaktır yoksa elini sıkı sıkaya tutmak değil :)
Anahtar Kelimeler: Karşılıklı , Etkili , İletişim , Yolu