Duygusal zeka yaptığınız işte ne kadar başarılı olduğunuzu belirler. Peki, bunu tanımlayan özelliklere sahip misiniz?
“Duygusal yeteneklerinizi her an kullanabileceğiniz durumda değilseniz, kendinizin farkında değilseniz, sizi rahatsız eden duygularınızı kontrol edemiyorsanız, empati sahibi değilseniz ve etkin ilişkiler kuramıyorsanız, o zaman ne kadar zeki olursanız olun, çok fazla ilerlemezsiniz.”
Duygusal zeka (EQ) tam olarak nedir? Duygusal zeka aslında:
1. Diğerlerinin duygularını olduğu kadar, kendi duygularınızı da doğru ve net bir şekilde tanımlayabilme yeteneği,
2. Aynı düşünme ve problem çözmede olduğu gibi, duygularınızdan da faydalanma ve yaptığınız işlere uygulama yeteneği,
3. Bir başka kişiyi neşelendirmek ya da sakinleştirmek kadar, kendi duygularınızı da kontrol etmek de dahil olmak üzere duyguları yönetme yeteneği.
Duygusal zekaları yüksek olan çalışanların, çalışma arkadaşlarını anlamalarını ve iş teslim tarihlerine uymalarını sağlayacak kadar yüksek öz farkındalıkları oluyor.İnsanların duygusal zekaları yüksek olduğunda, müşteri şikayetlerinden rahatsız olmuyorlar; gücenmiş hissetmek yerine sonuçlara odaklı kalmayı başarıyorlar.Bir pozisyona aday olan iki kişinin IQları benzer seviyedeyse, duygusal zekası yüksek olanın şirkete daha uygun olma olasılığı daha yüksek oluyor. IQ' nun yerini aslında artık makineler aldı, böylelikle asıl ihtiyaç olan duygusal zekası yüksek kişileri bulmak ve onları işe almak oluyor.
Zeka seviyesinin çok yüksek olması, profesyonel dünyanın bir parçası olmak söz konusu olduğunda, duygusal ve sosyal yeteneklerin eksikliğinin yerini tutamıyor. Bu temel ve zaruri özelliği nasıl fark edeceğinizden emin değil misiniz? İşte size duygusal zekası yüksek insanların yedi özelliği:
1.Değişimin temsilcileridirler
Duygusal zekaları yüksek olan insanlar değişimden hiçbir zaman korkmazlar. Değişimin, hayatın gerekli bir parçası olduğunu anlarlar ve ona uyum sağlarlar.
2.Öz farkındalıkları yüksektir
Hangi konuda iyi olduklarını ve hala öğrenmeleri gereken şeylerin ne olduğunu iyi bilirler. Zayıf yönleri onların geride kalmalarına neden olmaz. Faaliyet gösterdikleri iş alanına göre hangi çevrelerin en ideal ortamlar olduğunu iyi bilirler.
3.Empati yetenekleri yüksektir
Duygusal zekanın en önemli özelliği, başkaları ile iyi ilişkiler kurabilmek ve onların iş yerinde önemli hale gelmelerini sağlamaktır. İş arkadaşlarının ya da müşterilerin neler yaşadığını anlamak konusundaki doğuştan gelen yetenekleri sayesinde, zor zamanları dramatik bir hale getirmeden atlatabilirler.
4.Mükemmelliyetçi değillerdir
Motivasyonları son derece yüksek olmasına rağmen duygusal zekaları yüksek olan insanlar, mükemmeliyetin olmadığını bilirler. Zorluklara göğüs gerer ve hatalarından daima ders alırlar.
5.Dengelidirler
Öz farkındalıklarının yüksek olması, hayatlarındaki profesyonel-özel hayat dengesinin önemini ve bu dengeyi nasıl koruyacaklarını doğal bir şekilde bildikleri anlamına gelir. Sağlıklı beslenirler, uykuları düzenlidir ve iş dışında da ilgi alanları vardır.
6.Meraklıdırlar
Doğuştan gelen merak ve öğrenme isteği, onların yanında bulunmayı zevkli hale getirir. Bir şeyleri yargılamazlar; olasılıkları araştırırlar. Soru sorarlar ve yeni çözümlere açıktırlar.
7.Minnettardırlar
Duygusal zekaları yüksek olan insanlar, her günün kendilerine şükredecekleri bir şey getireceğini bilirler. Dünyada pek çok insanın yaptığı gibi “bardağın boş tarafından” bakmazlar. Hayatlarından memnundurlar ve eleştirilerin ya da negatif veya zararlı insanların bunu etkilemesine izin vermezler.
Duygusal zekaları yüksek olan insanlar, iş yerlerini ve dünyayı nasıl daha iyi bir yer haline getireceklerini bilirler.
Siz de onlardan biri misiniz?
Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka , Sahip Kişiler , EQ , Özellikleri