Hayat ilişkilerden ibarettir gerisi sadece ayrıntılardır. İlişkiler başkaları ile olan bağlantılar neticesinde kurulur ve anlamlı bir ilişki ve iletişim sağlamakta bizim davranışlarımıza bağlı olarak gelişir. Başkaları ile etkileşime girme söz konusu olduğunda bizim alışkanlıklarımız ortaya çıkar. İşte yanlış olan ve daha iyi ilişkiler kurmamızı engelleyen 25 davranış biçimini sizler için hazırladık.
1. Kendiniz hakkında fazla konuşmak
Çevremizdeki en ilginç insan olduğumuzu düşünme eğilimindeyiz ancak bu doğru değil. Bir Bill Gates, Steve Jobs ya da Mark zuckerberg olmadığınız sürece insanlar gün boyu sizin hikayenizi dinlemek istemezler.
2. Başkalarının hayatına ilgi göstermemek
Karşınızdaki İnsanlara soru sorun hayatları ile alakalı merak ettiğiniz konuları açın, insanlar sizin kendileri ile iletişim kurduğunuzu görünce ilgileri size karşı artar.
3. Şikayette bulunmak
Olumsuz ve negatif düşünceler karşınızdaki ile iletişiminize zarar verir. Her şeyden şikâyet etme yerine daha yapıcı davranışlar sergileyin.
4. İnsanlar konuşurken cümlelerini bitirmesine izin vermemek
Karşılıklı paylaşımda altın derecede mükemmel bir düşünceye sahip olsanız bile karşınızdaki konuşurken sözünü kesmek iletişim sorununa neden olacaktır. Karşınızdaki cümlesini bitirdikten sonra sizde düşüncenizi aktarın.
5. Sadece kendi hikayenize yer vermek
Kendi müthiş hikayenizi karşınızdaki ile paylaşmak sizi heyecanlandırır. Ama bu sadece sizin hikayeniz ile kalırsa muhtemelen karşıdaki kişi kendi hikayesini aktarmadığı için ya kırılır ya da utanır.
6. Anlatılan bir hikayenin kesilip yarım bırakılması
Herkesin bir hikayesi vardır. Kişi kendi hikayesine başladığında başka konuların açılıp konunun dağılmasın istemez, sizde karşınızdaki kişi hikayesini anlatırken sabırla dinleyin ve konuyu dağıtmayın.
7. Çevrenizdeki insanların hayatlarını takip etmemek
Çevrenizdeki insanların doğum günleri, bayramlar, onlar için özel olan günlerde hatırlanmak çok şey ifade eder. Onun için bu tür günlerde kısa bir mesaj bile olsa onlara iletmekten geri durmayın.
8. Telefon, e-posta ya da sms'lere dönüş yapmamak
Karşınızdaki kişi ile ciddi bir sorununuz yoksa sizi aradığında ya da sms attığında ya da sosyal medya ve e-posta ile size ulaştığında dönüş yapmayı sakın ihmal etmeyin. Uygun olmasanız bile kısa bir not iletebilir daha sonra uygun olunca dönüş sağlayabilirsiniz.
9. Biriyle konuşurken anında cevap vermemek
Karşınızdaki kişiye yanıt vermeden önce bir dakika beklerseniz konu hakkında bir düşünce ve fikrinizin olmadığını gösterirsiniz. Kendinizi rahat hissedin ve anında cevap vermeyi deneyin. Konu hakkında bilginiz yoksa da bunu açık bir şekilde dile getirin.
10. Teşekkür etme ve övgü konusunda kararsız kalma
İster yapmış olduğunuz bir iş isterse de yapılan özel şeyler karşısında iletişimde olduğunuz kişilere teşekkür etmeyi ve onlara güzel övgüler de bulunmayı ihmal etmeyin. İnsanlar bu tür şeyleri sever ve bu davranışlar karşısında mutlu olup daha samimi bir iletişimde bulunurlar.
11. Başkalarının da durumunu düşünmeden hemen iletişime geçmek
Acil bir durum olabilir ve siz de acilen iletişime geçmek isteyebilirsiniz, ancak diğer insan sorunlarla boğuşuyor olabilir. O zaman da hiç beklemediğiniz bir tepki ile karşılaşabilirsiniz. Onun için iletişime geçmek istediğiniz kişinin durumunu önce bir değerlendirin ve emin olduktan sonra iletişime geçin.
12. Görüşmelere geç gitmek
İletişim sadece o anda konuşmak değildir. Olayların öncesi de önemlidir, randevulara zamanında gitmemek ciddi bir iletişim sorununa neden olacaktır.
13. İnsanların kusurlarını ortaya atmak
Biri o anda öksürebilir ya da göz bozukluğu olabilir ya da konuşma konusunda kekeme olabilir, o an bu durumlar hakkında yorum yapmak size cazipte gelebilir, fakat unutmayın hiç kimse kendi zayıf yönünün hatırlanmasını istemez.
14. İnsanların paylaştıkları sorun ve duyguları daha da şiddetlendirmek
Çoğu zaman, insanlar sizin kendisini dinlediğiniz için sorunlarını ve duygularını paylaşırlar. Bu sorun ve duyguları dinlerken kişinin kendi daha kötü, üzgün, öfkeli ve hayal kırıklığına uğramasına sebep olacak sözlerden ve davranışlardan kaçının.
15. Karşınızdakine tavsiyede bulunma
İletişim hatalarından biri de fazlaca tavsiyede bulunmaktır. Öncelikle karşınızdaki kişinin kendisine tavsiyede bulunmanızı isteyip istemediğini anlayın. Ayrıca kendi yapmadığınız ve inanmadığınız bir konuda da tavsiyede bulunmaktan kaçının.
16. Başkalarının fikirlerini eleştirme
Söylenenleri önemsemeyerek karşı koymak bir sorumsuzluktur. Söylenen fikirlere katkı sunma konusunda öneriniz yoksa bir şey söylememek daha iyi olur.
17. Her şeyi biliyorum edası ile yaklaşmak
Birkaç alan düşünün; Sağlık, yatırım, finans, siyaset veya dini konular, pek çok kişinin az bilgisi olduğu alanlardır ve bir kişinin böyle her alandan güçlü fikir sahibi olması çok zor. İşte sizde her şeyi gerçekten biliyormuş gibi davranıp her konuda fikir beyan etmeye çalışmayın.
18. Övünmek
Kendinizin veya çocuklarınızın başarısı ile gurur duyabilirsiniz ama gereksiz yere insanlara övgüler dizmekten kaçının.
19. Başkalarının başarısını küçük görme yada ifade etmekten kaçınmak
Kendi başarınızı nasıl dile getirmekten haz alıyorsanız başkalarının da başarılarını dile getirin ve onlara abartmadan övgülerde bulunun. Neden mantıklı bir şekilde başarılarını dile getirmekten kaçınasınız ki, emin olun hiçbir sebep yok.
20. Başkalarının arkasından kötü konuşmak, dedikodu yapmak
Kişi ister yanınızda olsun isterse de olmasın onun yada başkalarının hakkında olumsuz hoş olmayan sözler sarf etmeyin. Yanınızda olmayan biri hakkında olumsuz konuştuğunuzda karşınızdaki kişi kendisinin de arkasından da aynı şekilde konuşacağınızı düşünür ve düşünmesi de çok doğaldır.
21. Birisiyle konuşurken dikkatini dağıtmayın onunla ilgilenin
Tüm zamanını bilgisayar başında gözünü ekrandan almadan çalışan biri ile beş dakika konuştuğunuzu düşünün. Emin olun çok korkunç olur. Siz ne olursa olsun karşınızdakinin dikkatini dağıtacak davranışlardan kaçının, kişi konuşurken misal telefon yada bilgisayar ile uğraşmayın.
22. Göz teması kurmamak
Bazı insanların konuşma sırasında göz temasından hoşlanmadıklarını biliyorum, ancak samimiyet ve dürüstlüğü aktarmak istiyorsanız gerçekten göz teması çok önemlidir.
23. Her konuşmayı kendi hayat hikayesine bağlamak
Bazı insanlar, kendi hikayelerini anlatmak için konuşmanın her konusunu kendini anlatmak ve örnek gösterme konusunda çok yeteneklidirler. Bu, eğer aşırı kullanılırsa, insanların sizinle sohbet etmekten kaçınmasına sebebiyet verecektir. Her zaman denge kurmayı öğrenmelisiniz.
24. Başkalarının nasıl hissettiğini düşünememek
Söylediğiniz sözlerin karşınızdaki kişide nasıl bir duygu uyandırdığını hissetmelisiniz. Örneğin bir konu hakkında karşınızdakine "hayal kırıklığına uğramış olmalısınız" gibi şeyleri çok sık söylerseniz, diğer kişi kendini hırpaladığınızı düşünebilir. Buda aranızdaki iletişimi koparma noktasına getirebilir.
25. İnsanlarla tanıştığınızda gülümsememe
İnsanlarla bağlantı kurmanın en basit yollarından biri, onları gördüğünüzde onlara büyük bir gülümseme ile karşılık vermektir. İnsanlara onları görmekten ne kadar mutlu olduğunuzu göstermekten korkmayın. (gerçekten onları görmekten mutluluk duyuyorsanız).
Anahtar Kelimeler: İletişim , İlişki Kurma , İpuçları