İletmek istediğiniz mesajı net olarak vermek ve dinleyicilerinizin dikkatini ve ilgisini korumak çok kolay bir iş değil. Sunum yapmak, özellikle de kalabalık bir gruba konuşuyorsanız önceden deneyimli insanlar için bile çoğu zaman epeyce streslidir. Yaptığımız sunum gerçekten de çektiğimiz strese değecek mi, yoksa sadece cep telefonuyla ilgilenen insanlara fon müziği mi olacak diye endişe ederiz.
Eğitimlerde sunumlarına en fazla referans verilen isimlerden biri olan WordStream kurucusu Larry Kim'den akılda kalıcı ve etkili sunum yapmak için 10 kilit öneri...
- Sunuma asla kendinizden bahsederek girmeyin. “İnsanlar vaktini ve paralarını siz dakikalarca kendinizden ve ne kadar mükemmel olduğunuzdan bahsedebilesiniz diye vermiyorlar.”
- Bunun yerine, direkt olarak bir hikaye anlatarak başlayın. Böylelikle daha ilk cümleden tüm dinleyicinin ilgisini çekmiş, duyargalarını açabilmiş olacaksınız. Bu da dinleyicinin konuşmanızın devamını merak etmesini sağlayacak.
- Sunumunuzu akılda kalıcı kılmanıza yardım edecek en önemli şey, alacağınız geri bildirimlerdir. İster olumlu ister acımasızca olumsuz olsun, alabildiğiniz kadar çok geri bildirim alın ve bunları dikkatlice değerlendirin.
- Konuşmanızın ardından video kaydınızı izlemenin faydası düşündüğünüzden daha büyük etki sağlar.Nasıl göründüğünüzü ve nerelerde takıldığınızı fark etmeniz tabii ki önemli; ama burada daha önemli bir şey var: Dinleyici tepkileri. Nerelerde yükselip, nerelerde düşmüşler?
- Belli bir slayt, yaptığınız bir şaka, verdiğiniz bir ipucu – dinleyiciyi yükselten şey ne ise, bir sonraki sunuma ondan daha çok koyun. Aynı şekilde dinleyicinin dikkatinin dağıldığını fark ettiğiniz slaytları da yeniden düzenleyin.
- Belki sunumun zayıf yanlarını yok etmeniz her zaman mümkün olmaz; o halde kullanacağınız görsellerle sıkıcılıktan kurtulabilirsiniz. Bir yığın sıkıcı ve teknik bilgi vermeniz gerekiyor ve bunları sunumdan çıkarmak mümkün değil ise, Kim’e göre, aralara eğlenceli, nüktedan, sarkastik görselli, GIF’li slaytlar ekleyebilir ve sıkıcılığı bu şekilde dengeleyebilirsiniz.
- Bir başka ilginç tavsiyesi şöyle; görseller konusunda spesifik bir figür belirleyin ve bu sizin imzanız olsun. Kim unicorn kullanıyor. Bol bol unicorn, her sunumda. “Neden mi unicorn? Çünkü bir unicorn asla sıkıcı olamaz, herkes unicorn’ları sever, gördüğünde mutlu hisseder.”
- Akılda kalıcı bir sunumun finali de çok önemlidir. Çifte final yapın. Sunum boyunca verdiğiniz bilgileri özetleyip derleyip toparlamanız bir finaldir. Bunun sonrasında ise, insanlara bu bilgiyle ne yapabileceklerini anlatın. Kim’e göre, insanların anlattığınız şeyi nasıl kullanacaklarını ve kendi avantajlarına nasıl çevireceklerini öğrendikleri nokta, sunumunuzu akılda kalıcı kılan vurucu final noktası.
- Alfred Hitchcock, orijinalini 1934 yılında çektiği “Tehlikeli Adam” (The Man Who Knew Too Much) filmini 1956’da yeni baştan tekrar çekti. Her iki çalışmasını kıyasladığında, “İlki bir amatörün, ikincisi ise bir profesyonelin elinden çıktı” demişti.
- “Unutmayın ki dünyanın görüp görebileceği en büyük yönetmenlerden biri bile, bir zamanlar amatördü.” “Aynısı sunum yaparken de bütünüyle geçerlidir. Sadece ve sadece, daha çok öğrenip deneyim kazanarak kendinizi geliştirebilirsiniz.”
INC
Anahtar Kelimeler: Etkili Sunum Teknikleri , Larry Kim , WordStream