Her şey yolunda giderken zihinsel anlamda güçlü olmak kolaydır, gerçek gücümüz sıkıntılı bir durumla karşılaştığımızda ortaya çıkar. “sorunlarımızı olumlu birer fikre dönüştürmek, hayatımızı ve memnun olmadığımız parçalarını değiştirmek, bizi hem uzun süreli mutsuzluk ve üretken olamama riskinden korur, hem de sorunlara yaklaşım biçimimizi olgunlaştırır.” İşte, zor zamanlarda zihinsel olarak ayakta kalmanızı sağlayacak 9 düşünce biçimi;
1. Sorunların üstesinden gelmek için ihtiyacım olan her şeye sahibim
Sürekli “bunu yapamam” veya “böyle adalet mi olur?” dediğiniz şeyleri düşünmek, mağlubiyet hissi verecektir. Bunun yerine, istediğiniz şeyler için daha ısrarcı olmayı ve halihazırda sahip olduklarınızı düşünün. Hayatta bulunduğunuz bu noktaya kadar geldiyseniz, belli ki bazı yeteneklere, araçlara ve kaynaklara sahipsiniz.
2. Önemli olan, değerlerime bağlı olarak yaşabilmem
Hoşlanmadığınız, sizden hoşlanmayan, veya fikirlerinizle çelişen insanlar her zaman olacaktır. Bu herkes için geçerli. Ama sizin kimseyi memnun etmek gibi bir zorunluluğunuz yok. Bazı zamanlar, popülerliğinize engel olacak olsa da, kendi değerlerinize göre yaşamanız, öz saygı açısından önemlidir.
3. Başarısızlık, başarıya giden yolun bir parçasıdır
Başarısız olmak elbette ki hiçbirimiz için keyifli bir şey değildir. Hatta başarısızlık öyle boyutlara varabilir ki, sizi bir daha herhangi bir şeyi denemekten alıkoyabilir. Uzun süreli travmalar yaşamanıza neden olabilir. Fakat her düştüğünüzde bilmeniz gereken şey, kalkmak için harcadığınız enerjinin sizi bir üst basamağa tırmandırdığı gerçeğidir. Her başarısızlığın, ayaklarınızın üstüne daha güçlü ve daha iyi bir şekilde basmanız için bir fırsat olduğunu unutmayın.
4. Elimden gelenin fazlasını yapamam
Kendinizden sürekli mükemmeli beklemek, faydadan çok zarar getirir. Bu bir iş görüşmesi, yaptığınız bir iş veya ürününüzü ilk kez piyasaya sürdüğünüz gün olsun, “asla hata yapamam” dediğiniz anda, endişeniz tavan yapar ve hata yapmaya eğilimli hale gelirsiniz. Kendinize merhamet etmek, performansınızı zirveye çıkaracaktır.
5. Birkaç yıl sonra, şu an içinde bulunduğum durum o kadar da önemli olmayacak
Duygusal travmalar, anksiyete veya yılmışlık hissiyatının sonsuza dek sürmeyeceğini kendinize hatırlatmak, geçici problemleri bütün olarak ele almanızı sağlar. Bugün uğruna kendimizi paraladığımız, düşündükçe gözümüze uyku girmeyen şeyler, zaman içerisinde önemini yitirir. Ve geçici problemleri yaşadığınız süreçte bunun farkına varabilirseniz, farklı bir bakış açısı geliştirmiş olursunuz.
6. Düşündüğümden daha güçlüyüm
Ciddi bir sorun neticesinde işinizde kabul edilemez şekilde başarısız olmanız, çalıştığınız yerden ihraç edilmeniz, iş yeri sahibiyseniz batmanız veya hacizlik olmanız, başa çıkılması çok zor durumlardır. Ancak bu durumlara dair değerlendirmelerinizin; “ben artık bittim, buradan geriye dönüş yok” , “bir daha hiç mutlu/başarılı olamayacağım” minvalinde olması, sizi sadece daha aşağıya çekmeye yarar. Fakat durumlara olumlu yaklaşırsanız, büyük problemler içinizde mevcut olan, fakat daha önce keşfetmediğiniz bir gücü ortaya çıkarabilir.
7. Rahatsız hissetmek dünyanın sonu değil
Konfor alanınızın dışına çıkmamak, çoğu zaman cezbedicidir. Çünkü özellikle bireyselliğin ayyuka çıktığı günümüzde, en çok ihtiyacımız olan hisse; güvende olma hissine sahiptir bu alan. Fakat zorlu zamanlarda veya hayatınızda tıkanmalar yaşadığınız noktalarda, bundan farklı bir yaklaşım sergilemeniz gerekebilir. İçinde bulunduğunuz durumdan çıkabilmek ve bir şeyleri değiştirmek için, korku, utanç, hayal kırıklığı veya benzeri rahatsız hislerle yüzleşmek durumunda kalabilirsiniz.
Fakat bunlarla yüzleşmek dünyanın sonu değildir.
Hatta bu rahatsızlık hissiyle baş etmeyi öğrenmek, yepyeni bir özgüven hissini de beraberinde getirecektir.
8. Nasıl düşüneceğime, hissedeceğime ve davranacağıma ben karar veririm
Yaşadığınız olumsuzluklar için başkalarını suçlamak, size yardımcı olmaz. Nasıl düşüneceğinize, nasıl hissedeceğinize ve nasıl davranacağınıza karar verebiliyorsanız, mevcut durumda yapılabilecek en iyi ve en kötü şeyi de kendiniz buldunuz demektir. Bunu hatırlamak, hatayı başkalarında aramakla zaman kaybetmek yerine, olumlu yönde değişiklikler yapmanıza olanak sağlayacaktır.
9. İlk defa düşmüyorum, nasıl kalkacağımı iyi bilirim
Geçmişte üstesinden geldiğiniz sorunlara ve başa çıkamayacağınızı düşünüp, yine de yenmeyi başardığınız zorluklara bakın. Hayat o kadar hızlı akıyor ve o kadar çok uyarıcı var ki etrafımızda, kendimizi güçsüz ve küçük zannediyoruz, iyi yaptığımız, doğru yaptığımız şeyleri unutup, hep hatalarımıza odaklanıyoruz.
Ancak geçmişe baktığımızda, gücümüzün ve başarılarımızın farkına varıyoruz.
Mevcut problemlerinizle baş etmek için bunları hatırlamak faydalı olacaktır.
Elbette ki, bu sözleri tekrarlamak veya kendinizi olumlu yönde motive etmeye çalışmak, tek başına hayatınızı değiştirmeyecek veya sorunlarınızı çözmeyecektir.
Fakat bu sözleri kendinize telkin etmek, daha iyi hissetmenize, kaybettiğiniz gücü geri kazanmanıza ve daha üretken, daha girişken davranmanıza vesile olacaktır.
Nihayetinde, bu sözler sayesinde sadece ruhsal açıdan iyi hissetmeniz bile, sorunlar karşısında durumu eşitlemenize olanak sağlayacaktır.
10. nkariyer Bonus - İnanç
Gerçek dönüşüm, işimize yaramayan inançlarımızı kırıp, onları tamamen hayatımızdan çıkardığımızda ve yerlerine empati, ortak akıl ve deneyimle perçinlenen inançlar edindiğimizde olur. Buna ek olarak; yaşamdan elde etmek istediğimiz sonuçlara ulaşmış kişilerin inançlarını benimsersek, bir süre sonra biz de onlar gibi oluruz. Geçmişimiz, geleceğimiz demek değildir. Bir şeyi “yapamam” diyorsak; yapmayı mutlaka denemeliyizdir. Çünkü asla, asla dememek gerekiyor. İhtiyacımız olan her şey, bize her an sunulur sadece bunu fark edebilmek gerekiyor. Aynı biçimde, ne kadar çok verirsek, o kadar çok kazanırız. Güçlü inançlar, sadece okumakla edinilmiyor. Öncelikle, düzenli olarak tekrarlanmalı ve deneyimlerle birlikte içselleştirilmeliler. Her sabah kendimize 20 ila 40 dakika ayırmayı ve edindiğimiz düşünce biçimlerini tıpkı bir egzersiz gibi tekrarlamayı ihmal etmemek gerekiyor. Kolay değil, bir haftada hiç değil, içselleştirme eyleminin süresi kişiden kişiye değişiyor. Ama en azın bir ay boyunca bunu denemekle hiçbir şey kaybetmeyecek aksine belki de çok şey kazanacağız.
inc
Anahtar Kelimeler: Zihinsel , Güçlü Olmak , Düşünce Biçimi