Vücut dili ve ağızdan çıkan kelimelerin birbirinden zıt anlamları olması, sizi dinleyen kişinin karmaşık mesajlar almasına sebep olur. Yeni insanlarla tanışırken biz genel olarak söyleyeceğimiz şeylerin provasını yaparız. Ama önceden tahmin etmediğimiz şeylerde olabiliyor. Mesela bir anlık sessizlik olması… Eğer konuşma duraksarsa ne hakkında konuşmalıyım? Kulağa zeki gelir miyim? Konuşmayı devam ettirebilmek için hangi soruları sormalıyım? Bunlar bilindik olan sorular iken, araştırmalara göre söylediğiniz şeylerin sadece %7’sinin iletişimi oluşturmaktadır. Yüzde otuz sekiz gibi bir oran ses tonunu, ve geriye kalan yüzde elli beşlik oranda vücut dili oluşturur.
Erkeklerin vücut dili ve kadınların vücut dili birbirinden farklı mı? Evet! Peki farklı şeyleri mi söylüyoruz? Hayır! O zaman söyledikleriniz önem taşıyor mu? Tabii ki de. Ama aynı zamanda vücut dili ve ağzınızdan çıkan kelimelerin gerçekte birbirinden zıt olması ve sizi dinleyen kişinin de karmaşık mesajlar alması mümkündür. Bu beş vücut dili sırlarını diğerleriyle daha iyi iletişim kurmak ve onların hem güvende hem de duyulduğunu hissettirmeye yardımcı araçlar olarak düşünün.
Vücut dili nasıl kullanılır?
1 – Göz teması
Dünyadaki en iyi dinleyici ve iletişimcisiniz ama eğer birinin gözlerine bakamıyorsanız vücut dili ile birçok mesaj gönderiyorsunuz demektir. Sıkılganlık ve güvensizlik de buna dahil. Konuşmanın başında güçlü bir göz teması sağlamak hemen güven verir ve sizin dinlediğinizi gösterir. Bununla birlikte göz temasını dik dik bakmaya da çevirmeyin. Uzağa bakmak tamamen kabullenebilir.
2 – Baş sallamak
Dinlediğinizi ve konuyla iç içe olduğunuzu göstermenin kolay bir yolu da doğru zamanda yapılan kafa sallamalarıdır. Bu hareketleri bir de ara sıra sözel olarak doğrulamak da aynı şekilde etkilidir. Bununla birlikte, farkında olun ki kafa sallama hızınız hızlı olması ve çok tekrarlanması sabırsızlık anlamına gelebilir. Yavaş ve açık kafa sallamaları karşınızdaki insana onların söyledikleri şeyi dinlediğinizi vücut dili ile gösterir.
3 – Başka şeylerle uğraşmayın
Gömlek kollarınızla oynamak, yüzüklerinizle oynamak, telefonunuzu kontrol etmek veya onu elden ele geçirmek, bunların hepsi konuşma için dikkat dağıtıcı olabilir ve ayrıca sizin sabırsız, sıkılgan, sinirli ve rahatsız olduğunuzu gösterebilir. Bu da vücut dili için istemeyeceğiniz bir mesajdır. El hareketlerinin de tabii ki yerleri vardır, özellikle iletişim kurarken birşeyler yapıyorsanız… (yemek yemek gibi.) Yine de bu jestler ve konuşma sırasındaki tavrınız hakkında dikkatli olun.
4 – Ellerinizi yüzünüzden çekin
El hareketlerinden bahsetmişken ayrıca ellerinizi yüzünüzden ayrı tutmak için çaba da harcayın ki böyle hareketler gizli bir şekilde negatif mesajlar verir. Örneğin, ağzınıza dokunmak sizin yalan söylediğinizi gösterebilir, parmağınıza kulağınızı sokmak sizin emin olmadığınızı veya bir cevabınız olmadığınızı gösterir, ensenizi kaşımak ise sıkıldığınızı belirtebilir ve çenenizi tutmak karşınızdakini yargıladığınız anlamına gelebilir.
5 – Mükemmel duruş
Kambur durmak tabii ki de profesyonel dünyada diğerleriyle etkileşime geçerken yapılmaması gereken bir şeydir. Bununla birlikte ceset gibi de oturmak da aynı şekilde garip karşılanabilir. Mutlu olacağınız orta bir yol bulun ama aynı zamanda profesyonelliğinizi konuşturmak için uygun duruşu da koruyun. Otururken sizin ileriye eğilmeniz dinlediğinizi ve konuyu takip ettiğinizi gösterir. Ama kesinlikle başkasının alanını işgal etmediğinizden ve durumu garipleştirmediğinizden emin olun. Güvensizliğin veya sertliğin sizi diğerleriyle iletişim kurmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Bütün bu rehberleri bir araya getirmek sizin ilginç etkileşimlerden kaçınmanıza ve ağzınızı bile açmadan pozitif etki bırakmanıza yardımcı olabilir.
Anahtar Kelimeler: Vücut Dili , Teknikler , Kullanım Şekli