Doğru bir şekilde iletişim kurabilmek tüm yanlış anlaşılmaların önüne geçerek bireyler arasında sağlıklı bir ilişkinin doğmasını sağlayacaktır. Karşısındaki kişilerle iyi bir şekilde iletişim kurabilen insanlar, anlatmak istedikleri şeyleri herhangi bir yanlış anlaşılmaya mahal vermeden iletebilen insanlardır. İş yerinde bu tür iletişim problemlerinden dolayı tartışmalar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle aklımızda herhangi bir kötü niyet olmamasına rağmen karşı tarafın bizlere beklemediğimiz bir tepki verdiği anlarla karşılaşmışızdır. Doğru iletişimin kurulabilmesi için ön yargıyı da askıya almak gerekir. Ön yargılı bir insan karşı tarafın söylediği sözleri her daim kendi düşüncelerine göre yontacaktır. Bu da iletişimi sekteye uğratır. Şimdi sizlere iş yerine iyi bir şekilde iletişim kurmanın yollarını birkaç madde ile açıklayacağız.
Saygı
İş yerinde doğru iletişim kurmak isteyen kişilerin en çok dikkat etmesi konuların başında saygı gelmektedir. İnsanlar her şeyden önce ast ve üst ilişkisine dikkat etmeli ve kendisinden daha yüksek mertebede bir pozisyona sahip olan kişilere karşı ayrıca saygılı bir tutum göstermelidir. Fakat bu demek değildir ki sizin altınızda çalışan kişilere kötü davranın. İnsanlar hem astlarına hem de üstlerine karşı saygılı davranmalıdır. Kişiden kişiye göre farklı davranışlar sergileyen kişiler diğer çalışanlar tarafından hoş görülmezler. Bu tür kişiler genellikle kendinden alt bir kademede olan kişilere kötü davranırken, patronlarına ya da müdürlerine karşı ekstra saygı gösterirler. Bu da bu kişilerin hem iş arkadaşlarına hem de patronlarına karşı kötü bir izlenim vermesine sebep olur. Bu nedenle ne alt kademede çalışan kişiye bağırıp çağırarak onu ezmeli, ne de patronun karşısında ezilip büzülmelisiniz. Her şeyi kararında yaptığınız sürece başarılı bir şekilde iletişim kurmanız mümkün hale gelecektir.
Güler Yüz
İş dünyasında sorun yaşamak istemiyorsanız herkes karşı güler yüzlü olmanız gerekir. Yapılan tüm araştırmalarda gülümsemenin karşı tarafa pozitif bir enerji verdiği görülmüştür. Zira kaşlarını çatmış olan, sinirli bir şekilde bakan kişilere karşı pek ilgi göstermezken yüzleri gülen kişilere karşı kendimizi daha sıcak hissederiz. İşte bu yüzden güler yüzlü davranmak, sabahları iş arkadaşlarına günaydın demek, hâl hatır sormak ve buna benzer davranışlarda bulunarak tatlı bir dil kullanmak her daim doğru iletişim kurmanın en önemli unsurları arasında yer alır. Unutmayın tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.
Ses Tonu
İnsanların bazen ne söyledikleri değil nasıl söyledikleri önemlidir. Örneğin herhangi bir art niyetiniz olmasa dahi karşı taraf sizin söylediklerinizi, söylemek istediğiniz şeyden çok farklı şekilde algılayabilir. Özellikle sürekli yanlış anlaşıldığını düşünen kişilerin bu konuda dikkat etmesi gereken iki şey vardır. Bunlardan ilki ses tonu, ikincisi ise üsluptur. Aslında normal bir şekilde konuşmasına rağmen sesi kalın olduğu için yanlış anlaşılan insanlar bulunmaktadır. Bununla birlikte üzerinde konuşulan konunun uzaması ve karşı taraf ile aynı noktaya gelinememesi kişilerin seslerini ister istemez yükseltmektedir. Bununla birlikte kişilerin konuşma tarzında da değişiklikler yaşanır. Kibar bir şekilde başlanılan konuşma giderek kabalaşmaya ve kalp kırmaya başlar. Bu sebeple sizinle nasıl konuşulmasını istiyorsanız diğer kişilere karşı da bu şekilde konuşmanız yapılacak en doğru şey olacaktır.
Beden Dili
Bireylerin beden dilleri, ağızlarından çıkan kelimelere göre çok daha fazla şey söylemektedir. Bu konuda uzman olan kişilerin verdiği birkaç ipucu sayesinde hiç tanımadığınız bir kişinin dahi esasında o an nasıl hissettiğini anlamanız mümkündür. Örneğin gerçekten gülümseyen birinin gözleri de hafifçe kısılacaktır. Bununla birlikte içten gülmeyen kişilerin sadece dudakları kıpırdar. İşte buna benzer şekilde vücut dili de bazı ipuçları vermektedir. Bu nedenle göz teması, el ve kol hareketleri, mimikler ve buna benzer birçok şey esasında nasıl hissettiğinizi ortaya koymaktadır.
İlgi
Biraz önce de bahsetmiş olduğumuz gibi vücut dilinin önemi özellikle biriyle konuşurken ortaya çıkmaktadır. Örneğin biriyle konuşurken onu gerçekten ciddiye aldığınızı ve söylediklerine önem verdiğinizi göstermek istiyorsanız o kişiyle konuşurken bir başka şeyle ilgilenmemeli, saate ya da dışarıya bakmamalı, size bir şeyler anlatan kişinin doğrudan yüzüne bakarak göz teması kurmalı ve her an gidecekmiş gibi durmamalısınız. Tüm dikkatini karşı tarafa vermiş olan kişilerin ayaklarına baktığınız zaman karşı tarafa değil kapıya doğru yöneldiğini görmeniz mümkündür. İşte bu kişi her ne kadar doğru bir şekilde iletişim kurmaya çalışıyor olsa da esasında bir an önce gitmeyi istiyordur. Karşı tarafa karşı ilgisiz görünmeniz aranızdaki iletişimi sekteye uğratacak ve aranızda sorunlar çıkartacaktır. İşte bu tür sebeplerden dolayı konuşurken mimiklerinize ve vücut dilinize dikkat etmeniz gerekmektedir.
Mesafe
İş yerine doğru mesafe konusunda değinilmesi gereken iki nokta bulunmaktadır. Bunlardan ilki konuşma mesafesidir. Yani karşınızdaki kişi ile konuşurken aranızda kalan mesafe iletişimin doğru bir şekilde kurulabilmesi açısından önem taşır. Zira karşınızdaki kişiye onun sizi duyamayacağı bir mesafeden konuşuyorsanız, karşınızdakinin sizi yanlış anlamasına yol açacak türden sorunların ortaya çıkmasına sebep olabilirsiniz. Bununla birlikte konuştuğunuz kişiye fazla yakın durmak rahatsızlık verebilecektir. İnsanlar samimi olmadıkları kişiler ile pek yakın durmak istemezler. Bu nedenle de iş arkadaşlarınıza karşı doğru mesafede konuşmanız önemlidir. Bununla birlikte bir diğer konu iş yerinde kurulan arkadaşlıkların, samimiyet seviyesidir. Birkaç kişi bir grup oluşturdukları zaman bu gruptan bir kişi grup dışından biriyle sorun yaşadığı zaman o gruptaki herkesin de grup dışında olan kişiye karşı aynı tavrı takınması beklenebiliyor. Yine bir başka örnek iş yerinde yapılan şakalarda ortaya çıkıyor. Bazı şakalar herkese yapılmaz. Zira herkes aynı mizaçta değildir. Bu nedenle de hangi şakayı kime yapacağınızı iyi bilmeniz gerekmektedir. Karşı tarafın ne tür şakalardan hoşlandığını bilmiyorsanız bu durumda şaka yapmaktan vazgeçmeniz daha doğru olacaktır. Ayrıca yapacağınız şakaların da iş yerine uygun olması gerekmektedir.
Dinleyici
Şu ana kadar belirtmiş olduğumuz tüm maddeleri uygulamaya başlayan kişiler artık karşısında kişilerle daha doğru bir şekilde iletişim kurabilecektir. İyi bir dinleyici olmak, bilinmeyen kapıların ardını görmenizi sağlayacaktır. Zira insanlar kendilerini dinleyen kişilere daha çok şey anlatma eğilimindedir. Bu nedenle karşınızdaki kişiye ilgileniyormuş gibi davranmak yerine o kişinin gerçekten ne demek istediğini dinlemeli ve uygun yerlerde samimi ve kırıcı olmayan tepkiler vererek iletişime katkıda bulunmalısınız. Bununla birlikte yeri geldiğinde susmasını bilmeli ve karşınızdaki kişinin söylemek istediği her şeyi dışa dökmesini beklemelisiniz. İş arkadaşınızın söyledikleri bittiğinde destek olmanız ya da yorum yapmanız gereken bir nokta varsa sizden beklenenleri yerine getirmeniz gerekir. Konu ile alakalı bir şekilde yorum yapabilmek ya da doğru sözleri söyleyerek destek olabilmek için ise iş arkadaşınızın söylediklerini iyi bir şekilde dinlemeniz gerekecektir.
eleman.net
Anahtar Kelimeler: Çalışma Ortamında İletişim , İş Hayatında Çalışanların Birbirleriyle İlişkileri , Çalışanlar Arası İletişim Slayt , İşyerinde İletişim Nasıl Olmalı , İş Hayatında İlişkiler Nasıl Olmalıdır , Çalışanların Birbirleri İle İlişkileri Megep , İşyerinde Doğru İletişim , İşyerinde İletişim Sorunları , İşyerinde Etkili İletişim Kurmak