Özgüven, kendimize yönelik iyi duygular geliştirmemiz sonucu kendimizi iyi hissetmemizdir. Kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında olumlu bir anlayışa sahip olduğumuz anlamına gelmektedir.
Öte yandan özgüven eksikliği ise,karşılaştığımız zor durumlar karşısında umutusuzluk, pasiflik, güvensizlik ve aşağılık duyguları yaşamamızdır.
Özgüven Eksikliğini Hangi Durumlarda Yaşarız?
-Başarısız olduğumuzda
-Aileden birini kaybettiğimizde, anne-baba ayrılığında, kardeşlerden birinin evden uzaklaşmasında
-Sınıf ortamında ya da topluluk önünde konuşurken
-Çevremizdeki insanların bizimle ilgili beklentilerinden
-Kendimize gerçekçi olmayan hedefler koyduğumuzda
-Haksızlığa uğradığımız bir durum karşısında
-Bilgimiz olmadığı bir konuda
-Bizden üstün olan kişilerin yanında kendimizi güçsüz hissettiğimiz durumlarda
-Kendi dış görünüşümüz hakkındaki yargımızdan
-Tek başımıza bir yere gitmek durumunda kaldığımızda
-İş ya da özel yaşantımızda karşımızdakinden bir şey talep edeceğimiz durumlarda
-Olayların sonuçlarını tamamen kendimize bağladığımız durumlarda özgüven eksikliği yaşarız.
Bu durumlarla nasıl başedileceğine geçmeden şunu belirtmekte fayda var ki; yukarıda bahsettiğimiz durumları hemen hemen çoğu birey günlük yaşantısında yaşıyor. Bir çoğumuz bazı olaylar karşısında haksızlığa uğradığımızı hissediyor ya da kariyerimiz için kendimize aşırı hedefler koyuyoruz.. Şu unutulmamalıdır ki,her birey farklıdır. Özellikler ve yetenekler itibari ile her insan birbirinden ayrılır. Kişilerin mükellef oldukları yapabildiklerinin e iyisini yapmak için çaba göstermektir. Bu sayede kişi kendine yetmeyi öğrenecektir. Bunun bilincinde olarak özgüvenimizi arttırmak için yapabileceklerimizden bahsedelim.
Özgüven Nasıl Artar? Kendimize Yönelik İyi Duygularımız Nasıl Gelişir?
- Dış görünüşünüze önem verin.Nereye gittiğiniz ,kiminle olduğunuz önemli değil.Kişinin bakımlı olması ,dış görünüşünün iyi olması içsel olarakta kişiye kendini iyi hissettirecektir.
- Yanınızda her zaman ailenizden birisi ya da yakın bir arkadaşınız olmayabilir,anne-babanız ayrı olabilir,uzak yaşıyor olabilirsiniz.Tek başınıza bir şeyler yapmayı öğrenin.Haftada en az bir kere tek başınıza herhangi bir yerde oturun. Kendiyle kalmayı başarabilen kişiler olaylar karşısında daha doğru kararlar verebilirler ve daha az özgüven problemi yaşarlar.
- Kendinize aşırı hedefler koymayın.Kişilerin sizinle ilgili beklentileri sizin kendinizle ilgili beklentilerinizden daha önemli değil.Adım adım ilerlemeyi deneyin.Her geçtiğiniz aşama için kendinize ödüllendirme yapın.Bu durum kendinizle ilgili memnuniyetinizi destekler.
- Kötü bir olay yaşadığınızda kendinizi kontrol etmeye çalışın.Duygularınızın esiri olmayın.Mantıklı düşündüğünüzde tüm kötü sonuçların sizden kaynaklanmadığını göreceksiniz.
- Haklarınıza sahip çıkmayı öğrenin.Önemsediğiniz fikirlerinizin arkasında durun.Bir olay hakkında herkesin düşüncesi birbiriyle aynı olamayacağından topluluk içinde düşüncelerinizi ifade etmekten korkmayın.Her bireyin düşüncesi bir diğerine yeni şeyler kazandıracaktır.Bu sayede gelişim ve değişim sağlanacaktır.
- Sınıf ortamında ya da topluluk önünde heyecanlanmanız normal bir durum çünkü kendinizi ifade etmeye çalışıyorsunuz.Ancak heyecanınızı kontrol edebileceğinizi bilin.Kendinize olumlu telkinlerde bulunup yapmakta olduğunuz işe devam edin.
- Bir insanın her konuda bilgi sahibi olması olanaksız ,kendinizi böyle bir durumda hayal kırıklığı içinde hissetmeyin.Ancak bilgi sahibi olmadığınız her konu için kendinizi geliştirmeye devam edin.
- Kendiniz hakkında olumlu düşünün ve hedefleriniz için cesaretli olun.
- Güçlü taraflarınıza odaklanın.Belirli konularda diğer insanlardan daha üstün ,belirli konularda da diğerlerinden daha az başarılı olabileceğinizi farkedin.Bir insanın hayatın her alanında başarılı olmasının imkansız olduğunun bilincinde olun.
- Spor dallarından ya da sanat dallarından en az biriyle uğraşın.Spor yapmak fiziksel sağlığa olumlu yönde etki etmenin yanı sıra psikolojik zindelik içinde kişinin kendine olan özgüvenini arttırır.Çeşitli sanat dalları; enstrüman çalmak veya ebru sanatı,resim ya da kara kalem çalışması gibi dallarla uğraşmak kişinin bir anlamda kendisini ifade yöntemi olduğundan kişi için olumlu geri bildirim sağlayacak ve özgüveni arttıracaktır.
Son olarak kendinize bir liste çıkartın.İyi gördüğünüz özelliklerinizi yazın. Aynı zamanda çevrenizdeki yakınlarınıza da iki ya da üç tane onların sizde gördüğü iyi özellikleri yazdırın. Hepsini bir araya toplayın. Ne kadar çok iyi özelliğe sahip olduğunuzu göreceksiniz. Diğer ortaya çıkan kötü özellikleriniz mücadeleyi bıraktığınız durumlarda özgüven eksikliği olarak ortaya çıkmaktadır.
Değişim ve gelişimin farkında olabilmeniz dileğiyle…
nilufersisman.com
Psk. Nilufer Şişman
Anahtar Kelimeler: Özgüven , Özgüven Kazanma , Özgüven Ne Demek , Özgüven Nasıl Artırılır , Nilüfer Şişmanoğlu