Kişisel marka, Başkalarının sizi bir iş sahibi, bir fikir, kuruluş ya da aktivite temsilcisi olarak görme şekline verilen isimdir. Bir uzman mısınız? Yada bir dahi? Güvenilir biri misiniz? Neyi savunuyorsunuz? Neyi temsil ediyorsunuz? Birisi sizin isminizi duyar duymaz aklına ilk hangi fikirler ya da görüşler geliyor? Sizin hakkınızda ne düşünüyor? İşte, kişisel bir markanız olursa insanlar isminizi tanır ve size, üzerinde çalıştığınız şeye, sunduklarınıza ve kim olduğunuza önem verirler. Bu yazımda size kişisel marka olmanın önemini ve aşamalarını anlatacağım…
Kendi markanızı yaratmak istiyorsanız sadece muhteşem fikirleriniz veya sadece muhteşem yönetim şekliniz veya muhteşem uygulamalarınız olması yeterli değildir.
Kendi markalarını yaratmak isteyen girişimcilerin kendi markalarını yaratmak istiyorlarsa üç farklı unsura ihtiyaçları vardır.
1-İnandırıcı bir marka hikayesi
2-Tanımlanmış bir ses
3-Tanımlanmış bir imza
İnsanların ve kurumların size ulaşmasını istiyorsanız insanların sizinle ve kendileriyle bağlantı kurmalarını sağlayacak özel, gizemli, sıra dışı, olağanüstü, muhteşem bir hikayeye ihtiyacınız vardır.
Diğer yandan sizi tek olarak konumlandıracak ve bilinmenizi sağlayacak şey imzanız ve sesinizdir.
Sesli bir mesaj bırakacaksanız sesiniz ve enerjiniz üzerinde çalışmalısınız. Sesli mesaj öncesinde daima nefes çalışmaları yaparak derin derin nefesler alarak hazırlanmalısınız. Gülümseyin ve sizin muhteşemliğinizi ve eşsizliğinizi ortaya koyan, duyulduğunda sadece sizi anımsatacak benzersiz bir sesli mesaj hazırlayın. Dinamik, enerjik, farkınızı ortaya koyacak olan güçlü bir sesli mesaj!
Kimliğinizi nasıl ortaya koyacaksınız ve nasıl sunacaksınız?
Eğer başarılı bir marka yaratmak istiyorsanız gerçek kimliğinizle sunacağınız kimliğin organik bir şekilde bağını kurmalısınız.
Kendi kimliğinizden yeni bir kimlik yaratıyorsunuz. Bu yeni kimlikte ben kimim, rakiplerimden ayrılan özelliklerim neler? Ne hakkında bir marka oluşturuyorum. Beni niye takip etmeliler?
Değerimi arttırabilmek için markamı nasıl konumlandırmalıyım?
Markamla ilgili neleri paylaşmalı, neleri es geçmeliyim sorularının yanıtlarını bulmalısınız.
Kaliteli paylaşımlar, videolar ve sunumlar markanızı güçlendirecektir.
Kendinizle ilgili sürekli olumlu bilgiler bulun, yaratın ve paylaşmaya devam edin.
Sizin ve markanızla ilgili çok fazla yazı paylaşmanız arama motorlarında en üstte olmanıza yol açacaktır. Özellikle özgün ve size ait paylaşımlar sizi, rakiplerinizden bir adım öne çıkaracaktır.
Markanızla ilgili sunumlarınızda sizi takip edenlerin sizden neler beklediklerini, neler duymak istediklerini dikkate almalısınız.
Sorulara ve yorumlara anında yanıtlar verebilmeli, sunum sırasında iletişim bilgilerinizi paylaşarak, ulaşılabilir bir marka olduğunuzu göstermelisiniz.
Bütün büyük başarılı markaların ürünlerini piyasada test ettikten sonra hazırladıkları güçlü bir iş planları ve önemli bir farklılık yaratmaya yeterince önem verdikleri iş modelleri vardır.
Peki, kendi markasını yaratmak isteyen bir girişimci nelere dikkat etmelidir?
1-Markasıyla ilgili oluşturduğu fikirleri tüm boyutlarıyla aynı anda harekete geçirebilmelidir.
2-Tutkusunu kaybetmeyerek adım adım ilerlemelidir.
3-Her aşamada kişisel markalaşmada güven duygusunun önemini kavrayabilmelidir.
4-İyi bir marka hayali için gerekli olan mükemmel iş planlaması, pazarlama stratejisi, iletişim yönetimi, finansal birikim konularında kendilerini yetiştirmelidirler.
5-İşiniz ve markanız hangi ihtiyaca yanıt veriyor, bunu nasıl ve ne ölçüde sağlıyor?
Bütün bu soruların da yanıtlarını verebilmelisiniz.
Profesyonel ve yüksek kalite bir içerik ve sunumla markanızı oluşturmalısınız.
Markanızla güçlü ilişkiler kurmak ve görünürlüğünüzü arttırmak istiyorsanız Linkedin, Twitter, İnstagram, Facebook gibi iletişim ağlarını güncelleyerek profesyonel bir tarzda kullanmalısınız.
Kişisel marka yönetimi aynı zamanda kişisel itibar yönetimi anlamına da gelmektedir.
Sosyal ağlarda sizi bir uzman olarak gösteren bir imaj markanız için son derece muhteşem bir reklam ve pazarlama fırsatı olabilir.
Günümüz müşterileri artık doğrudan reklamlardan kaçmaktadırlar.
Ticari mesajlara karşı büyük bir güvensizlik oluştuğu da aşikârdır.
Marka için tüketici hem hedef hem müşteridir hem de sizin tarafınızdadır.
Tüketiciler kiminle iş yaptıklarını, markanın diğer ucunda kimin olduğunu önemserler. Güçlü insani niteliklerin olması marka ve tüketici arasında ilişki kurmak açısından son derece önemlidir.
En iyi müşterileriniz sizin dürüst ve gerçekçi olmanızdan etkilenen müşterilerinizdir.
İyi bir marka stratejisinde tüketiciyi görmezden gelme hatasına asla yer yoktur.
İyi bir marka yaratmak, her şeyden çok daha fazla yaratıcı ruhu anlamak ve ilham vermekle ilgilidir.
İnsanları neler motive eder?
Neler ayakta tutar?
İnsanların korkularını ve isteklerini anladıkça markanızı nasıl konumlandırmanız gerektiğini çok daha iyi anlarsınız.
Sonuç olarak bir marka iletişiminin tüm yönleri birleştirilmeli ve aynı temel mesajla iletişimin her aşamasında tüketiciyle konuşulmalıdır. Müşterilerin problemlerine çözüm arayan, bulan ve sunan bir marka modeli müşterilere farklı karışık sorunlar için beklenmedik çözümler sunabilir. Mükemmel bir marka mükemmel bir içerik, mükemmel bir iletişim ve mükemmel bir sunum ve mükemmel bir yaratıcılık gerektirir. Tıpkı sizin markanız gibi…
Anahtar Kelimeler: Filiz Çınar , Kişisel Marka , Örnekleri , Yönetimi , Nedir , Eğitimi , Pdf , Nasıl Yaratılır , İmaj , Danışmanı