Duygusal zeka kavramı kitlelerle ilk karşılaştığında, başarının kaynağının IQ olduğunu düşünen birçok insanı son derece şaşırtmıştı. Peki duygusal zeka, ya da İngilizce karşılığıyla (EQ), bireyin kişisel ve mesleki yaşamında ne kadar etkili olabilirdi? Bu sorunun kısa cevabı: Çok fazla… Çünkü EQ’nuz, enerjinizi bir noktaya yoğunlaştırıp bu yönde başarılı olmanızı sağlayan çok güçlü bir yol.
Duygusal zeka hepimizde olan soyut bir özellik. Davranışlarımızı nasıl kontrol ettiğimizi, sosyal durumları nasıl idare ettiğimizi ve bizi olumlu sonuçlara götüren kişisel kararları alma sürecimizi duygusal zeka etkiliyor. Kişisel yeterlilik ve sosyal yeterlilik şeklinde 2 başlık altında toplanan 4 temel yetiden oluşan duygusal zekayı şu şekilde özetleyebiliriz:
Davranışlarımızı nasıl kontrol ettiğimizi, sosyal durumları nasıl idare ettiğimizi ve bizi olumlu sonuçlara götüren kişisel kararları alma sürecimizi duygusal zeka etkiliyor.
Kişisel yeterlilik
Kişisel yeterlilik bireyin öz farkındalığı ve öz yönetim becerilerini ifade eder. Duygularınızın farkında olmanız ve davranış ve eğilimlerinizi yönetebilmenizi anlatır.
Öz farkındalık: Duygularınızı doğru bir şekilde anlayabilme ve onlar gerçekleşirken bunun farkında olabilme durumudur.
Öz yönetim: Duygularınızla ilgili sahip olduğunuz farkındalığı uyum sağlayabilmek ve hareketlerinizi olumlu şekilde yönlendirebilmek için kullanabilme becerisidir.
Sosyal yeterlilik
Bireyin sahip olduğu sosyal farkındalık ve ilişkilerini yönetme becerilerinden oluşan sosyal yeterlilik, diğer insanlara etkili bir şekilde cevap verebilmek için onların ruh halini, davranışlarını ve amaçlarını anlayabilme ve bu sayede sosyal ilişkilerini geliştirebilme becerisidir.
Sosyal farkındalık: Sosyal farkındalığa sahip bireyler, başkalarının duygularını tanıyabilir ve anlayabilir.
İlişki yönetimi: Diğer insanların duygularının farkında olma ve bu yetiyi başarılı iletişimler kurmak için kullanabilme yetisidir.
Duygusal zeka, son derece önemli olduğu halde, soyut doğası gereği hangi davranışlarla gerçekleştirildiğini fark edebilmek biraz zor. Öte yandan bilinmesi gereken bir başka nokta daha var: Duygusal zeka ve IQ birbiriyle ilgisi olmayan farklı özelliklerdir
Duygusal zeka ve IQ arasındaki fark
Duygusal zeka insan davranışını etkileyen ana faktördür ve zekadan tamamen ayrı bir konumda yer alır. Bir diğer deyişle bireyin duygusal zeka durumunu, onun ne kadar zeki olduğuna bakarak anlamamız mümkün değil. Çünkü zeka, genel anlamda bireyin öğrenme becerisidir ve kişinin 7’sinde de 70’inde de aynıdır. Öte yandan duygusal zeka pratik yaptıkça edinilen ve geliştirilebilen becerilerden oluşur. Bazı insanlar doğuştan yüksek duygusal zekaya sahip olsa da, buna hiç sahip olmayan bireyler de sonradan bu yetiyi kazanabilir ve geliştirebilir.
uplifers.com
Anahtar Kelimeler: Zeka , Duygusal Zeka , IQ , EQ , IQ ve EQ Arasındaki Farklar