İster okul, ister iş hayatımız gereği çeşitli alanlarda fikirleri belirtmek ya da öğretilerde bulunmak amaçlı izleyici önünde sunum yapmamız gerekir. Ancak bu çoğu zaman söylenildiği kadar kolay olmuyor. Hele ki topluluk önünde konuşmaya karşı bir korku, endişe barındırıyorsanız içinizde, elbette ki sunum yapmak sizin için büyük bir baş belası haline gelecektir. Ancak sunum yapmaktan çekinen veya çekinmeyen herkesin kolay adımlarla sunumu iyi bir şekilde atlatabilmesi için tavsiyelerimiz var. Hele ki sunumun vazgeçilmez bir yapıtaşı olan bol görselli PowerPoint dosyaları sunumuzu etkili hale getirmek için eşsiz bir kaynaktır. Ancak bunu da etkili bir şekilde kullanmak gerekir, ki PowerPoint dosyanız yeterince güçlü ise size sadece yorumları yapmak kalsın ve fazla yorulmayın. Peki PowerPoint dosyaları nasıl hazırlanır, ne gibi teknikler kullanmalıyız, ne gibi araçlarla güçlendirebiliriz? Bu gibi sorulara cevap arıyorsanız aradıklarınızı bu yazımızda bulabileceksiniz! İşte 10 Adımda PowerPoint Kullanarak Etkili Sunum Yapma Teknikleri!
ADIM 1: Çarpıcı Bir Hikaye Oluşturun.
Çoğu zaman slaytlarla doldururuz sunum dosyalarımızı ve bolca görsel kullanırız. Ancak genel olarak sunumun düzeni hakkında hazırlıklar bitmeye yakın düşünürüz. Oysaki çarpıcı bir hikayenin sunumda değeri büyüktür. Bu sebeple, giriş, gelişme ve çarpıcı bir kapanış yaptığınız sonuç bölümü şekilde bir hikaye dizayn ettiğinizden emin olun.
ADIM 2 : Dinleyici Kitlesini Önemseyin.
Yapacağınız sunum aslında sizinle ilgili değil, dinleyici ile ilgilidir. Dinleyiciyi önemseyin çünkü onlar sizi dinlemek üzere en değerli varlıkları zamanı vermişlerdir. Eğer sıkıcı, bunaltıcı bir sunum yaparsanız bu dinleyici üzerinde kötü bir etki bırakacaktır ve telafisi olmayacaktır, nitekim aldığınız vakitleri geri getiremezsiniz. Onlara saygı duyun ve hayatlarında iz bırakacak bir sunum sergileyin, ki akşam yemeğinde eşlerine o gün ne kadar güzel bir sunum dinlediklerinden bahsedebilsinler. Bunun için de sıkı bir ön çalışma yapmanız gerekir. Her dinleyicinin farklı özelliklere sahip olduğunu ve farklı ilgi noktaları olduğunu unutmayın ve tek tip bir insan için bir sunum hazırlamak yerine hepsinde ilgi uyandıracak bir sunum hazırladığınızdan emin olun.
ADIM 3 : 3 Saniye Kuralı
Standart bir slayt algılanması için 3 saniyeyi gerektirir. Bu süre içerisinde izleyiciler slayttakileri okuyacak ve sizi dinlemeyecektir, nitekim ikisini aynı anda yapamazlar. Peki siz, size bakmalarını mı istiyorsunuz? Bunun için slayt sayısını çok tutmamanız, en fazla 10 slayt olacak şekilde yeniden düzenlemeniz gerekir.
ADIM 4 : Postit Kağıtları Kullanın.
İşlemek istediğiniz her bir konu için ufak notlar aldığınız postit kağıtları kullanın. Eğer direkt PowerPoint dosyasını açıp slaytlar hazırlamaya ve bunu yaparken gerekli-gereksiz tüm bilgileri oraya aktarmaya başlarsanız sunumunuz tek bir slaytın 3 saniyede algılanması gereken formatı geçip anlaşılması daha kompleks bir hal alır. Ancak postitler kullanırsanız odaklanmanız gereken noktaları bilip daha güzel bir hikaye oluşturabilirsiniz.
ADIM 5 : Slayt Dizisi Oluşturun.
Özellikle diyagramlar kullanırken bunların hepsini aynı slayda sıkıştırmaya çalışmayın. Art arda gelen slaytlarda yer alacak şekilde bir dizi oluşturursanız daha etkili olacaktır. O yüzden aynı slayt içerisinde 2 diyagramdan fazla kullanmayın. Daha fazla kullanmanız demek hem seyircinin oraya çok fazla odaklanması ve sizi hiç dinlememesi demek, hem de heyecanlı bir hikayeyi hemencecik anlatıp heyecanı bozmak demek.
ADIM 6 : Görseller vs. Yazılar
Her bir slaydın amacını belirleyin. Eğer duygu oluşturmak istiyorsanız ekranı kaplayacak büyüklükle görsel kullanın. Amacınız bilimsel ya da istatiki bilgiler vermekse bu bilgilerin aktarıldığı bir metin kullanın. Yeri geldiğinde görsel kullanmaktan da çekinmeyin, ne de olsa bazen bir fotoğraf söylenmek istenen birçok şeyi ifade eder.
ADIM 7 : Birden Fazla Cihaz Kullanın.
Teknolojiyi kullanın! Hazırladığınız sunumu akıllı telefon, tablet, laptop gibi farklı cihazlarda kullanılabilir hale getirin. Örneğin akılı telefonda kullanmak üzere jpeg formatında görseller halinde kaydedin slaytları telefonunuza. Özellikle iş hayatında ne zaman nerde ihtiyaç duyacağınızı bilemezsiniz, örneğin biriyle geçirdiğiniz öğle yemeğinde konusu geçtiğinde o konuya ilişkin hazırladığınız slaytları o kişiye gösterip onu etkileyebilirsiniz. Hatta bu şekilde uçak yolculuğu esnasında sunumlar yaparak satış yapan insanlar bile var! Çok büyük olasılıkla rakiplerinizin bu yöntemi kullanmadığını ve bu avantajı ele geçirmeniz gerektiğini unutmayın!
ADIM 8 : 10/4 Pratik Kuralı
Sunum esnasında genellikle çok gergin oluruz ve tam olarak odaklanamayıp elimize gözümüze bulaştırabiliriz. Bunu önlemenin aslında çok basit bir yöntemi var. 10 defa kendi kendinize, 4 defa da arkadaşlarınız ya da ailenizden oluşabilecek izleyici önünde sunumunuzu yapın. Söylemek istediklerinizi sesli ifade ederek her bir slayt için kullanmanız gereken ifadeleri daha iyi yerine getirirsiniz. Aksi taktirde ne kadar hazırlık yaparsanız yapın, kendinizi sesli olarak duymayınca pek de etkili olmaz. Ayrıca dinleyicinin size eleştiride bulunmasına izin verin, böylelikle kendi yanlışlarınızın farkına varıp asıl sunumunuzda bunları yapmazsınız.
ADIM 9 : Her Şeyi Bir Kenara Bırakıp Dinlenin.
Birçoğumuz bu tür durumlarda son saniyeye kadar çalışıp bazen de son anda slaytlarda değişiklikler yaparız. Ancak bu sizin aslında hazır olmadığınızı gösterir ve böyle bir şey yapmanız sunum esnasında daha çok hata yapma riskinizi arttırır. Eğer bir sunumu 2 gün öncesinden bitirmediyseniz ve o son 2 günü pratiğe ayırmadıysanız zaten yetiştirememişsiniz demektir, gerekirse ertelemek gibi bir yol deneyin. Ayrıca sunum yapacağınız gün giyeceklerinizin de sunumunuzun gidişatını doğrudan etkileyeceğini düşünüyorum, nitekim en başta sizin modunuzu etkileyecektir. Bu sebeple hem şık hem de rahat şeyler giyin.
ADIM 10 : Kaynaklar Satın Alın.
Eğer sunum çok sık yapmanız gerekiyorsa ve bunu geliştirmek amaçlı kaynaklara ihtiyaç duyuyorsanız şunlardan yararlanabilirsiniz:
İlayda BAL
abprojeyonetimi.com
Anahtar Kelimeler: Sunum , Sunum Nasıl Yapılır , Etkili Sunum Nasıl Yapılır , Sunum Nasıl Hazırlanır , Sunum Nasıl Sunulur , Sunum Yapma Teknikleri