Temsil Sistemi İşitsel Olan Bir İnsanı Şu Özelliklerinden Tanımlayabiliriz
Dünyayı seslerle algılarlar. Eleştirel insanlardır. Her konuda muhalefet olabilirler. Kullandıkları kelime ve ses tonlarına dikkat ederler. Detaycı, mantıklı ve uzun konuşurlar. Konuşmalarında sesle ilgili mecazlar kullanırlar:
- Kulakları tırmalamak, söz dinlememek, dili dolanmak, dili tutulmak, dili bağlanmak, dilini tutmak, dilini ısırmak, kulakları çınlamak, ayrı telden çalmak, bir kulağından girip ötekinden çıkmak, bıcır bıcır, kulağa hoş gelmek, borusu ötmek, kulak vermek, kulak asmak , kulak tıkamak vs..
'Her horoz kendi çöplüğünde öter' kalıbını kullanan birisi kendisiyle alakalı size çok büyük bir ipucu veriyordur.
Bir konu üzerinde düşünürken karşıdakinin kulak hizasına doğru bakarlar. Bir kelimeyi yıllar sonra bile hatırlayabilirler.
- Sen bana 5 yıl önce şöyle bir laf etmiştin; diyen birisi muhakkak işitseldir. Onlarla konuşmalarınızda kelimeleri çok iyi seçmeniz gerekir. Şiir gibi konuşmaktan hoşlandıkları için tane tane konuşmanız isabetli bir karardır. Sözünü asla kesmemelisiniz. Bu şartlar altında aceleci ve hızlı konuşan görsellerle çatışma yaşayabilirler. Görsellere tek bir çiçekle sevginizi ifade edebilirken, bir işitsele en pahalı hediyeyi bile verseniz, değer verdiğinizi ve sevdiğinizi kelimelere dökmeniz gerekir. Sözsüz en pahalı hediyenin bile hiç bir önemi yoktur.
Sevseydi söylerdi diye düşünür.
İşitsel bir müşteriniz varsa ürününüzü satmak için kelimelerle ikna etmeniz gerekir. Konuşma hızınızı onunkiyle aynı hizaya çekmeniz ve kelimelerinizi tane tane kullanmanız size başarı getirir.
Bir olayı hatırlamaları gerektiğinde tüm sesleri zihinlerinde canlandırırlar. Hayal kurduklarında da aynı durum geçerlidir. Müzisyenler bu temsil sistemindeki insanlardır.
İşitsellere kitap okuyarak konuyu anlamazlar. Onlara kitabı sizin okumanız ve sonrasında da anlatmasını istemeniz en mantıklı yoldur başarı için. İşlerini sırasına göre yaparlar. Mükemmeliyetçidirler. Dinlemeyi çok severler. Derste eğitimci konuyu anlatıp devamında da öğrenciye anlattırması en uygun öğrenme biçimidir. Derse direk katılmaları ve konuşmaları gerekir. Panellere katılmak, soru sormak, cevap vermek öğrenmelerini kolaylaştırır. Seslendirme, yüksek sesle okuma, kaset dinleme, konu hakkında sohbet etmek başarılarına başarı katar. Motivasyonları uzun konuşmaları sonuna kadar sıkılmadan dinleyebilecek kadar yüksektir. Ders çalışırken müzik dinlemeleri isabetli bir karardır. Konuyu baştan sona hatırlamaları, dinledikleri müziğin ritmini duymalarıyla gerçekleşebilir. Resim ve resimli anlatımlar onlara göre değildir. İsim hafızaları oldukça iyiyken yüzleri pek hatırlamazlar. Kendi kendileriyle konuşmaktan zevk aldıkları için uzun süre yalnız kalabilirler. Ana cadde üzerinde ev tutmak asla işitsellere göre değildir. Gürültüden oldukça rahatsız olurlar. Siren, korna, kapı gıcırtısı, seyyar satıcıların sesleri, tırnağın kara tahtayı çizerken çıkardığı sesler onlar için dayanması imkânsız uyarıcıdırlar.
Anahtar Kelimeler: Fadime Veyis , Temsil Sisteminde Işitsel , Temsil Sistemleri Testi , Nlp Temsil Sistemleri Testi , Insanların Temsil Sistemleri , Görsel Temsil Sistemi , Iletişimde Temsil Sistemleri , Dokunsal Zeka Özellikleri , Işitsel Zeka Nedir , Işitsel Zeka Meslekleri