Son zamanlar da insanlar arası iletişim azaldıkça restler ve küsmeler arttı. Bu duyguyu kendimde yaşadığım için çok iyi biliyorum. Güvendiğiniz insanlar tarafından ihanete uğradığınız da kendinizi yaralanmış hissediyorsunuz. Öfke sizi güçlü gibi gösterebilir ama aslında güçsüzleştirir. İnsanları af etmek iş ve kişisel hayatımızda farklı şekillerde ortaya çıkar. Ortaya çıktığı gibi farklı şekillerde sonuçlanabilir.
• Patronunuz sizin hakkettiğiniz aylardır çalıştığınız o pozisyona başkasını mı geçirdi?
• Suçsuz olduğunuz halde o durum sizin üzerinize mi bırakıldı?
• Hazırladığınız o sunum hakkında herkes yorum yapmaya mı başladı?
• Karşınızdaki insana güvenmekte zorluk mu çekiyorsunuz?
Bu tür örnekler çoğaltılabilir. Öfke doğal bir tepkidir. Vücudunuzun olumsuz durumlara karşı negatif enerji ile dolduktan sonra öfke ile dışa vurur. Bazen yeteri kadar tepki vermediğimiz gibi bazen de aşırıya kaçabilir. Öfkelendiğimiz de sinirimize yenik düşerek sonunda acı çekeceğimizi bilsek de hatalar yapıyoruz.
Bu yapılanlara karşı tepki verdikten sonra geçmişe bağlı kalıp tüm potansiyelimizi kullanamıyoruz. Geleceğe dönük planlar yapmak varken geçmişin acısını çekmek ne kadar doğru? Bir nokta da takılıp geçen zamanı durduramayız. Hesap vererek geçmişe bağlı kalarak ya da intikam ile ne kadar zamanınızı harcayabilirsiniz?
İnsanları bağışladığınız da hata yaptınız anlamına gelmez. Eylemlerin doğal sonuçları vardır. Evli çiftler herhangi bir başka biri aralarına girdiğinde o evliliği devam edemezler. Mutlaka bir taraf karşı tarafı af eder ama evlilikte ayrılıkla sonuçlanır. Sıkıntı çekmeye devam etmek isteyebilirsiniz. Enerjinizi olduğu gibi acılara entegre etmek yerine acınızı dindirin ve affedin.
Suçlu birinin yaptıklarını unutmak tabiî ki çok zor. Haklısınız. Bir taraf geri adım atıp özür dileyerek zaten hatasını anlamıştır. Daha fazla kendinizi üzmenize gerek yok. Acılarınızı ve pişmanlıklarınızı dindirmek için büyük resme odaklanırsanız af edersiniz zaten. Gerçekten üzücü bir durum zaten uzatıp daha fazla üzülmeye ne gerek var?
Eğer biri sizden para çalıyorsa onunla bir daha çalışmak istemezsiniz. Güveniniz kırıldıktan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. O kişi ile tekrar çalışıp sizi yine kandırmasına izin vermek aptallık olur. Bu yüzden o kişi tekrar çalışmazsınız. Yapılanlara büyük resimde tekrar bakarsınız ve incelersiniz. Neden çaldığını merak edersiniz bazen de affeder ve içinizi rahatlatıp unutmayı seçersiniz.
Öfkelerinizin derin bir şekilde yaşamanın sonucu korkutucu olabilir. Sorunlara kızıp bunu dışarı öfke olarak vurup hareket ederseniz en büyük zararı kendinize verirsiniz. Öfkeniz geçtikten sonra genel de üzülürsünüz. Üzüntülerinizi taşıdıkça ağırlaşırlar. Bunun yerine öfkenizi kontrol altına alıp, daha az üzülüp kendinizi biraz daha fazla düşünmeye ne dersiniz? Affedin ve canlı kalın.
Anahtar Kelimeler: Motivasyon , Kişisel Gelişim , Sağlık , Kendini Kontrol Etmek , Pozitif Düşünme , Negatif Düşünme , İkalem