Topluluk önünde konuşmanın zorluklarını yaşıyorsanız, sizlere vereceğimiz tavsiyelere kulak verin.
Elinizi nereye koyacağınızı, ne konuşacağınızı, ellerinizdeki kağıtlarla hangi notlara bakacağınızı bilemediğiniz ve herkesin sizi izlediğini bilerek daha da rezil duruma düşmekten korktuğunuz anları düşündükçe strese mi giriyorsunuz? Karşılıklı iletişim sırasında tek bir kişiyi bile kendinize odaklayabilmek zor olabiliyorken topluluk karşısında konuşmak daha da çile verici bir durum olabiliyor. Ancak içinizdeki tüm bu çalkantılara rağmen alacağınız ufak bir yardım ve yapacağınız pratiklerle gayet iyi bir konuşmacı olabilirsiniz.
İyi Bir Konuşmacı Nasıl Olunur?
Topluluk karşısında konuşurken heyecanlanıyorsanız, dikkatiniz kolayca dağılıyor motivasyonunuz düşüyorsa bu öneriler tam size göre. İşte herkes kadar sizin de iyi bir konuşmacı olmanızı sağlayacak altın değerinde 10 tavsiye;
Kendinizi İzleyin
Beden dilinizi çok iyi kullanmalısınız. Ellerinizin, kollarınızın, bacaklarınızın nasıl durduğu, hangi cümlede nasıl şekillendiği çok önemlidir. Sopa yutmuş gibi dimdik durmamalısınız, karşınızdaki kişiler bu durumdan rahatsız olurlar. Ya da elinizi kolunuzu fazla ve sürekli oynatmamalısınız. Göz yorar ve abartılı davranışlar sezilir. Bu nedenle olabildiğince doğal olmaya çalışın.
Artikülasyon Çalışmaları Yapın
Beden dili ne ise, ses tonu da o kadar önemlidir. Hatta kimileri vardır ki hiçbir şey anlatmasa dahi sırf sesini kullanış biçimi sebebiyle kendini dinletmeyi başarır. Bu nedenle sesinizin tonuna dikkat etmeli, kreşendosunu iyi ayarlamalısınız. Gereksiz yerlerde bağırmak karşınızdakini yorarken, çok sessiz olmak uyutabilir. Kelimelerin ağzınızdan doğru çıkmasına dikkat etmelisiniz. Sizi anlamakta güçlük çeken biri bir süre sonra dinlemekten vazgeçecektir.
Araştırın
Zaten konuşmanızın konusuyla ilgili detaylamasına araştırma yapmanız gerekiyor. Bunların yanı sıra konuşmayı nerede yapacağınızla, hedef kitlenizin kimler olduğuyla, ne tarz kişilerin geleceğiyle ilgili de önceden bilgi sahibi olun. Hatta konuşma yapacağınız salonda alıştırma da yapabilirsiniz. Böylece kendinizi biraz daha hazırlıklı hissedebilirsiniz.
Günlük Hayatta Alıştırmalar Yapın
Konuşma yapacağınız günün öncesinde günlük hayatınızda küçük alıştırmalar yapın. Kendinize birkaç kurban seçebilirsiniz. Tarafsız eleştiri yapabilecek olan birkaç kişiyi karşınıza oturtabilir, konuşmanızı onlarla pekiştirebilirsiniz. Konuşma sırasında göz temasının çok önemli olduğunu unutmayın. Göz göze gelme konusunda iyi değilseniz, onunda alıştırmalarına başlamalısınız.
Akıcı ve Doğal Olun
Konuşma esnasında ‘ıı, ee’ gibi sesler sizi oldukça acemi gösterir. Konuşma sırasında takılmamaya ve uzun süreli düşünme araları vermemeye dikkat edin. Akıcı olmaya özen gösterin. Bu akıcılığı yakalayabilmek için konuşmanızı ezberleyebilirsiniz. Ancak ezberlediğiniz dışarıdan belli olmayacak derecede doğal olmalı, anlık konuşmalar yaptığınız düşünülmeli.
Konuşma Hızınızı Ayarlayın
Çok hızlı konuşmanız karşı tarafı yorarken çok yavaş konuşmanız da insanların sıkılmasına yol açabilir. Ortalama bir konuşma hızını yakalamanız ve o hızda ilerlemeniz gerekmektedir.
Fıkra, Espri ya da Hikaye Ezberleyin
Konu aralarında kullanabileceğiniz konuya uygun duyulmamış hikayeler ezberleyebilir, dikkatin sizde toplanmasını sağlayacak anlatımlardan faydalanabilirsiniz. Bu kısa hikayeler dinleyicinin merak duygusunu ve konuya olan ilgisini artırır.
İkili İletişiminizi Kuvvetlendirin
Konuşma boyunca yalnızca siz konuşmayın. Dinleyicileri de konuşmaya dahil etmeye çalışın. Böylece kendisini de konunun içinde bulan dinleyici, konuşmaya daha çok katılım gösterecektir.
Fikirlere Saygı Duyun
Fikirlerinizi zorlayıcı ve dayatmacı bir üsluptan ziyade değişebilir düşünceler niteliğinde sunmalısınız. Karşılıklı saygı ortamını oluşturmalı ve karşıt görüşlü düşüncelere de ılımlı yaklaşmalısınız.
Acil Durum Cevapları Hazırlayın
Gelebilecek çapraz sorulara karşı hazırlıklı olmalısınız. Soru karşısında teklememek için gelebilecek soru kalıplarının cevaplarını konuşmaya çıkmadan şekillendirmelisiniz.
ikmagazin.com
Anahtar Kelimeler: Topluluk Önünde Konuşma Fobisi , Topluluk Önünde Konuşma Eğitimi , Toplum Önünde Konuşma Fobisi Tedavisi , Topluluk Önünde Konuşurken Heyecanlanmak İstemiyorsan Okumalısın , Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri , Topluluk Önünde Konuşma Örnekleri , Topluluk Karşısında Konuşma Heyecanı Nasıl Yenilir , Topluluk Önünde Konuşma Fobisi İlaç , Nasıl İyi Bir Konuşmacı Olunur , İyi Sunum Yapma Teknikleri