Temsil sistemleri; iletişimde ve öğrenmede, kendimize göre kullandığımız dildir. Beynimize saniyede 2 milyon veri gelir ve biz bu verilerin, yetiştirilme ve yaşam tarzımıza, öğrenim durumumuza göre filtreleyerek yalnızca 7-9 unu alırız. Filtrelenen bu verileri temsil sistemimize göre yorumlayıp hafızamıza kaydederiz.
Bir genelleme yapmamız gerekirse üç çeşit temsil sistemi vardır: görseller, işitseller ve kinestetik-dokunsallar. Her insan bu üç sistemi de kullanabilir. Ancak bir tanesi diğerlerinden daha baskındır. Bir grup insana, lodosta deniz kenarında bulundukları bir günü hatırlamalarını istersek: kimi denizdeki dalgaların görüntüsünü, kimi dalgaların kıyıya vururken çıkardıkları sesi, kimisi de dalgaların kıyıya çarpmasından sonra sıçrayan damlaların vücuduna değmesini hatırlar. Bu yazıda görselleri ele alacağız. İşitsel ve kinestetik - dokunsallar bir sonraki yazıda yerini alacaktır.
Görseller, dünyayı görüntülerle algılarlar. Beyinlerindeki görüntüyle uyumlu olmaya çalıştıkları için çok hızlı konuşurlar. Genelci, hayalci ve gelecekle ilgilidirler. Görsel mecazları konuşmalarında çok kullanırlar.
-Ne dediğini görmek, açıkça belli olmak, gününü göstermek, yakından bakmak, göze almak, parlak fikir, geleceği karanlık görmek, bakışlarını beğenmemek, gözü tutmak, gözü ısırmak gibi...
Vizyon sahibidir ve motivasyonu yüksektir. İkili sohbetlerde çoğunlukla sözü kesen kişi bir görseldir. Kıyafetine özen gösterir. Dışardan nasıl gözüktüğü önemlidir.
Anlaması veya hatırlaması gereken bir durumu yukarda film izliyormuş gibi zihninde görüntülerle yaşar. Yüz yüze ve gözlerin içine bakarak konuşmayı tercih eder. Göğüs hizasında ve sığ nefes alır. Görüntüyü netleştirmek için nefesini tutması gerekebilir.
Şayet eşiniz bir görselse ona sadece bir gül almanız onu mutlu etmeye yetecektir. Özel gün kutlamaları ve ya sevgi sözcüklerine gerek duymaz. Gül verilmişse doğum günü kutlanıyordur.
Görsel birisine bir ürün satacaksanız ürünün görsel imajını çizmek zorundasınız. Mesela bir araba satmak için dış görünüşünün çok iyi olması gerekir. Rengârenk süslü bir malı görsel birisine satmak çok kolaydır.
Görsel bir öğrencinin çalışma ortamı düzenli olmalı. Gördüğünü çok çabuk hatırlar. Metin ve çizimleri takip eder. Bilgisayar grafiklerini, yapbozları, şemaları, karikatür ve ilan panolarını inceleyerek öğrenir. Sessiz okumak; en iyi okuma öğrenme şeklidir. Resimli romanları ve yazılı posterleri severler. Planlı ve programlıdırlar. Onlar için raporlar yazılı olmalıdır. İşittiklerini hatırlayamadıkları için derste not almaları konuyu hatırlamaları için en ideal sistemdir. İsim hafızaları yoktur. :)
Anahtar Kelimeler: Temsil Sistemleri Testi , Temsil Sistemleri Nedir , Temsil Sistemleri , Iletişimde Temsil Sistemleri , Temsil Sistemleri Testleri , Görsel Temsil Sistemi , Işitsel Temsil Sistemi , Insanların Temsil Sistemleri , Fadime Veyiş