1. Dinle kazan/ kazan
Çoğumuz iyi bir dinleyici olmamızın bize kişisel bir artısı olduğunun farkında değiliz.
Tek unuttuğumuz, iyi bir dinleyicinin karşısındakiler tarafından da daha iyi dinlendiği gerçeğidir. Aradaki iletişim daha derin olacaktır. Bu hatırlatma iyi bir konuşmacının unutmaması gereken temel motivasyon kaynağıdır.
2. Dinlediklerinizi anlatın
En iyi hatırlama yollarından biri öğrendiklerinizi başkalarına öğretmek için aktarmaktır. Anlatırken daha fazla soru ile karşılaşıp sizin de aklınıza daha fazla soru gelecektir. Odaklandığınız bir konu hakkında bilgiler verip kendinizi daha iyi ifade edersiniz. Unutmayın tam öğrenme ancak öğrendiklerinizi başkalarına da anlatma ve aktarma ile gerçekleşir.
3. Göz teması kurun
Birçok insanla göz teması kurmak oldukça zordur ama karşınızdakini dinlediğinizi sözsüz olarak ifade etmenin en kesin yollarından biridir.
Başlangıçta başınızı sallayarak da dinlediğinizi onaylayabilirsiniz ama belirli bir süre sonra karşınızdakinin dikkatini dağıtabilir. Konuşmanın seyrini değiştirebilirsiniz.
4. Akıllı telefonu uzak tutun
Karşınızda bir konuşmacı varken telefonla ya da bilgisayar ile ilgilenildiğinde birçok kişinin dikkati dağılır. Motivasyonu düşebilir. Eğer not almak istiyorsanız yazdıktan sonra sosyal medyada gezmeyi tercih etmeden konuşmacının yüzüne bakmalısınız. Samimi ve verimli bir iletişim için karşınızdaki konuşurken akıllı telefonları kısa süreliğine de olsa hayatınızdan çıkarın.
5. Özetler hazırlayın
Dinlediğiniz konuşmanın tümünü aktarmanız zordur. Bu yüzden dinlerken aldığınız notlardan yola çıkarak özetlerinizi hazırlayın. Örnekleri belirli yerlerini not edip duyduklarınızı ekleyerek bu özetler ortaya çıkabilir. Anlatılanlar kadar kendi yaşadıklarınızı da ekleyerek anlatabilirsiniz. Tabi ki kendi deneyimleriniz olduğunu belirterek. Kopyalamak güzeldir ama bire bir değil ana öğeleri alıp kendi düşüncelerinizi de ekleyerek aktarmanız daha etkili olacaktır.
6. Zihin okumak yerine soru sorun
Birinin düşüncelerini okumak zor bunu hepimiz biliyoruz ama soru sormak yerine kişilerin zihinlerini okumaya çalışıyoruz. Birçoğumuz da soru sormaktan korkuyoruz. Çünkü sanıyoruz ki soru sorduğumuz da bizi küçümseyecekler, aslında en büyük hatalarımızdan biri de bu. Soru sormaktan çekinmeyin en azından karşınızdakinin zihnini okumaktan daha kolay. Yeterki soracağınız soru veya sorular konuyla alakalı olsun.
7. Biraz temiz hava ve egzersiz
Sisli bir günde kendinizi yorgun ve bitkin hissetmeniz çok doğal. Enerjinizi sürekli yüksek tutmak için yapabileceğiniz iki şey var. Öncelikle bulunduğunuz ortamın camlarını açın ya da ilk ara verildiğinde dışarı çıkın ve hava alın. Diğeri ise temiz havada yürüyüş yapın. Kendinizi daha iyi hissedeceksinizdir.
8. Mevcut sınırlar hakkında dürüst olun
Aceleniz varsa, çok yorgunsanız ya da aşırı stresliyseniz dinlemekle zaman kaybetmeyin. Öncelikle kendi zihninizi arındırın sakinleştirin ve dinlenin. Kendinize karşı dürüst olun. O an kafanızda bir çok sorunu çözmeye çalışırken uğraşmak yerine bekleyin. En azından iki kere dinlemek yerine ya da o an anlatılanları anlamamaktansa ertelemeye çalışın.
9. Tavsiye verin
Dinlerken nelere dikkat ettiğinizi, ana fikre nasıl ulaştığınızı adım adım anlatın. Her zaman her konuda uygulanmasa da uygulanabilecek konular için bunu yapın. Benzer durumda kalanlar neler yapmalı yardımcı olun.
10. Sadece dinle
Sakın kesme.
Tamamen dinlemeye odaklan ve dinle.