Güven baktığımızda bir banka hesabı gibidir. Yeni bir işe başlamak için hesabınızda yeterli bakiye bulunmalıdır. Çünkü sağlam bir temel oluşturmak için nakit paraya ihtiyacınız vardır. Eğer dikkatli bir yatırımcı değilseniz hesabınız bir gecede boşaltılabilir.
Güven neden bu kadar önemli?
İnsanlar hayatları boyunca birçok kişiyi örnek alırlar ama bazı kişileri arkalarından gidecek kadar güvenirler. Bu kişiler liderlerdir. Liderlerin engelleri aşmaları durumu daha eğlenceli hale getirmeleri kişilerin güvenini arttırır. İnsanlar güvendikleri kişiler ile uyum içinde çalışabilir.
Güven bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Tam olarak güven yoksa ne anlama gelir? Birine güvenmiyorsak o kişi dürüst değil midir? Ya da bu kişinin bu işi yapmasına neden güvenmiyoruz? Bunların hepsi güvenin farklı boyutlarını kapsar.
Güvenilirlik nedir? Aşağıda belirtilen dört boyutun birbirini tamamlamaması durumunda risk ortaya çıkmaya başlar. Banka hesabı gibi olan güveni korumak ve hesapta bulunan bakiyeyi arttırmak için neler yapabileceğimize birazda değinelim.
Güvenin Boyutları
1- Bütünlük
Dürüstlük ve etik güvenin en önemli boyutudur. Yalan söyleyen birine genel olarak güvenemezsiniz. Başta güven veren birine bakış açınız her zaman daha farklı olur. İş hayatında ne kadar göz ardı edilse de etik kurallarda güven sağlarken çok önemlidir. Dürüstlüğü ve etiği bir bütün içerisinde uygulamak lazım.
2- Yeterlilik
Herhangi bir işe girdiğinizde karşınızdaki kişinin bu işi yapmak için ne kadar bilgisi ve tecrübesi olduğunu bilmek istersiniz. Emin olup karşınızdaki kişiye güvenmek içinde araştırma yaparsınız. Takım çalışmalarında lider bu araştırmayı yapıp görevleri dağıttığında maksimum başarı elde etmek için çalışır.
3- Zaman Yönetimi
Gerekli durumlarda siz olmadığınızda karşınızdaki kişi tam zamanında orada olacak mı? Bu sorunun cevabını net almak zorundasınız yoksa tüm emeğiniz bir anda yok olabilir. Gerekli desteği gerekli anda vermesi için karşı tarafa inanmanız gerekir.
4- Endişe
Karşınızdaki insana gerçekten güvendiğiniz de tüm iyilikleri yapmak için kalbinizi açarsınız. Bu güven düzeyi arttıkça kalbinizi daha da derin açarsınız. Bu kadar iyiliği hak ediyor mu diye düşünmeniz ve endişelenmeniz çok normal
Anahtar Kelimeler: Örgütsel Güven , Örgütsel Güven Modelleri , Güven Nasıl Sağlanır , Güvenilir Bir Lider Nasıl Olunur , Güven Boyutları Nelerdir , Kime Güven Duyulmaz , İkalem