Öğrenme çevikliği deneyimi olmayan konulara uyum sağlamanın ve belirsizlik içinde yüksek performans göstermenin tanımı olarak gösteriliyor.
Ne yapacağını bilmediğin zaman ne yaparsın ?
Öğrenme çevikliğine sahip olan liderler diğerlerine göre fark yaratan unsurlar ile ön plana çıkıyorlar. Bence kısa bir süre sonra iş insanının en önemli özelliği haline gelecek Öğrenme Çevikliği ve Hızlı Adaptasyon Yeteneği olacak.
Modern insan 3 değişik zekaya sahiptir. Daha kolay öğrenebilen ve daha hızlı sorun çözebilen yüksek IQ'lular, daha girişimci fırsatları daha iyi değerlendirebilen stres ve endişeden daha az etkilenebilen EQ'su yüksek olanlar ve merak düzeyi yüksek olanlar CQ'lular - yani Curiosity Quotient.
IQ sonradan geliştirilmesi zor iken, EQ ve CQ geliştirilebilir niteliktedir.
Öğrenme çevikliğine sahip kişilerin sahip olduğu özellikler
1. Zihinsel Çeviklik
Analitik düşünür, problemi rahatlıkla tanımlar, çabuk kavrar ve atılacak adımları tespit ederler.
2. İnsan İlişkilerinde Çeviklik
Kendilerini iyi tanırlar. Açık fikirlidirler, farklı yapılarda insanlar ile kolaylıkla iletişim sağlarken otorite kurmadan etki yaratırlar.
3. Değişimde Çeviklik
Olaylara çok meraklı yaklaşırlar. Öğrenmeye ve deneyime çok açıktırlar. Yenilik ve zor uygulamalara ilk gönüllü olanlardır.
4. Sonuç yaratmada çeviklik
Ekiplere ilham vererek harekete geçirirler. Güven yaratacak duruşu ortaya koyarak, kendilerinin ve çevresindekilerin sınırlarını zorlamayı başarırlar.
Peki öğrenme çevikliği nasıl geliştirilir.
Yenilik Yaratın
Önümüze seçenekler geldiği zaman ilk aklımıza geleni ya da en kolay olanı seçeriz. Biraz üzerinde düşünerek yeni yollar ve yepyeni çözümler bulmak mümkün.
Bir problem ile karşılaşınca şu iki soruyu sormakta fayda var; Bizi yeni ve değişik bir şey yapmaya alıkoyan şey nedir ? Kısıtlamalar olmasaydı bu konuyu başka nasıl yaklaşırdık ?
Uygulayın
Baskı altında sadece işlerin başarılması için uğraşırız. Maalesef bu durumlar ilham almaktan uzak durumlardır. Yeni bir şey ile karşılaşınca daha önce yapılan bir iş ile kıyaslayın, sorular sorun.
Stres altındaysanız uygulamaya hemen geçmeyin, bir dakika mola alın ve düşünmeye başlayın.
Yansıtın
Öğrenme yansıtma ile gelir. İnsanlardan yaptığınız işler ile ilgili geri bildirim isteyin. Daha sonra ve geri bildirimler üzerine sorular sorun.
Risk Alın
Risk almak yeni beceriler ve bakış açıları kazanmanızı sağlar.
Savunmayın
Durum üzerinde savunmacı olmayın, her iş kişi veya konudan öğrenimler çıkarılabilir. Önemli olan bunları dürüst ve olgun bir şekilde kabul etmektir.
Anahtar Kelimeler: Öğrenme , Öğrenme Nedir , Psikolojide Öğrenme , Öğrenme Psikolojisi , Öğrenme Çevikliği , Öğrenme Türleri , Öğrenme Teknikleri , Öğrenme Kuramları