Bazı insanlar diğer insanlardan neden daha fazla başarı elde eder?
Bazı insanların kendi yaşındaki insanlara göre nasıl oluyor da daha fazla etkileşim içinde olabiliyor?
Bu soruların ortak cevabı; başkalarından farklı olarak kendi duygularını yönetip bunun bir yetenek olduğunun farkında olan duygusal zekâsı (EQ) yüksek olanlardır. Güçlü duygusal zekâya sahip kişiler yüksek başarılar ve kritik sorularda farklı yol alabilen kişilerdir.
İşte duygusal zekâsı yüksek insanların 10 özelliği;
1. İş-yaşam dengesini sağlayın
İş hayatında duygusal zekâsı yüksek kişiler, aynı kişisel özelliklere sahip olduğu bireylerden ayıran temel özellik daha fazla dinleme eğiliminde olmalarıdır. Duygusal zekâsı yüksek kişiler daha sert çalışma koşullarında bile sakin ve dinleyen taraf olmuşlardır. EQ seviyemiz için ilk adım; kişisel özelliklerimizin farkında olmak, iş hayatında nasıl bir konumda olduğumuzun farkına varmak ve seviyemizin üst sınırlarını belirlemektir.
2. Doğru ortaklıklar kurun
Duygusal dengeyi sağlamak için doğru iş ortağınızı bulmalısınız. Doğru iş ortağınızı bulduktan sonra aynı seviyeye gelmek için karşınızdaki kişiye yetki verip sürekli iletişim halinde olmanız gerekir. Başarılı EQ ortaklıkları kararlı ve net adımlarla başlar.
3. Odaklanın
Hayatta birçok sorumluluğumuz vardır Önemli olan hangisine ne kadar ağırlık vereceğimizdir. Herhangi bir anda 3 görev yapıyor olmamıza rağmen, genel hedefleri çok odaklı tutmak ve bu hedeflere ulaşılıncaya kadar onları değiştirmek değil, onları yönlendirmeye ihtiyacım var.
4. Yaratıcı olun
Duygusal refahı engelleyen en önemli engel sıradanlıktır. Duygusal yaratıcılığın en etkin şekilde anlamak için diğer insanların kendini keşfetme arzusunu anlamak gerekir. Gerçekten başkaları hakkında olumlu, meraklı ve bireyler güçlü ve kalıcı ilişkiler kurmak eğilimindedir.
5. Dinleyin
Dinlemek disiplin ve karşımızdaki insanların duygusal zekâsını anlamak için en etkili yöntemdir. Herhangi bir olaya yeterince zaman ayırıp disiplin içinde karşımızdaki dinlemek için; merakımızı ve sadece kendimizin odak noktası olmadığımızın farkına varmamız gerekir.
6. Pozitif enerji
Çok fazla güvenli zaman geçirme isteği duygusal zekâyı engeller. Değişim özellikle olumlu olarak benimsendiğinde güçlü bir değişime olanak sağlayabilir.
7. Mükemmeliyetçi olmayın
Mükemmeliyetçi olmak her zaman uygulayamadığımız için yoğun hayal kırıklığı ve duygusal olarak sıkıntıya yol açar. Ayrıca herkesin EQ değerleri ve ana engel olarak kabul edilen sorunları aynı değildir. Standartları ve kuralları yoktur.
8. Önce ben demekten vazgeçin
Farklı sorunlar için pek çok çözüm yolu vardır. Bunlar; araştırmalar yapmak, merak etmek ve dinlemek. EQ çok katmanlı sorunlara çözümler bulmak ve sorunsuz bir şekilde birden fazla katılımcının fikirlerini birleştirmenin en iyi yollarından biridir.
9. Hataları geçmişte bırakın
Kendimizin ya da etrafımızdakilerin hataları geçmişte bırakmamak, sıkıntı öfke ve yersiz suçlamalara neden olur.
10. Öfkenizi kontrol edin
Öfke mantıklı olarak kullanıldığında olumsuz bir duygu değildir. İnsanların kendi duygularını ayırt etmesi için en güçlü ayırt edici özelliklerden biridir. Ama insanların öfkelerini kontrol etmesi çok önemlidir. EQ insanların öfkelerini doğru kullanmaları için yardımcı olur.
Anahtar Kelimeler: İkalem , Eq , Duygusal Zekâ , Zekâ , Duygusal Zekânın Özellikleri