Her gün kendimizi dinlemek için vakit ayırıyoruz. Bu dinlemeler hafta sonu kendimizle baş başa kaldığımız da daha uzun süreler alabiliyor. Bu dinlemeler hem ahlaki hem de ruhsal gelişimimiz için de çok önemli olduğunu unutmamak lazım.
Peki, en son ne zaman öz- farkındalık ve iç netliğimizle kendimizle bir konuşma yaptık?
Genellikle kendimizi sorgulayarak bu dinlemeyi yapıyoruz acaba bunun farkında olarak mı yapıyoruz?
Günlük olarak vakit ayırıp, aşağıda ki yedi soruyu cevapladıkça kat edeceğimiz yolu göreceğiz.
Bu sorular;
1. Ne yaptım?
Bir yerden başlamak için ilk soracağımız soru budur. Olumlu olumsuz tüm yaptıklarınızı gözden geçirip zor- kolay ayrımı yapıp kendinizi eleştirin.
2. Neyi daha iyi yapabilirim?
Geriye dönüp baktığınızda gerçekten iyileştirebileceğiniz bir durum varsa bunu seçin. İş yerinizde arkadaşlarınızı kıracak bir hata yaptınız mı? Üç dört gün üst üste geç uyandınız mı? Hafta sonu ailenize ayırdığınız vakti kavga ederek mi geçirdiniz? İlk aşama nerde hata yaptığınızı bulmak ve analiz etmektir. İyileştirme dönemi için en büyük adımdır.
3. yaptığım iş-görev neden çok zor?
Herhangi bir eylemi anlayıp, kabul ettikten sonra daha iyi sonuçlar alıyoruz. Ancak hala başaramıyorsak sorunun temeline inip bu soruna nasıl çözüm üreteceğimizi bulmamız lazım.
4. Bu sonuç nasıl ortaya çıktı?
Görünüşte küçük ve değersiz bir eylemi başaramadığımız da bazen küçük bir sorun büyük bir dağ haline dönüşür. Bu dönüşüm nasıl oldu anlayamayız. Bazen sorunlara daha dikkatli bakmamız gerekiyor.
5. Ne gibi deneyimler edindim?
Birçok konuda sorunları çözeriz ve geçeriz. Hangi çözümün bize ne kattığını önemsemeyiz. Aslında çözümlerin bize kattıklarına dikkatli baksak, gelecekteki birçok sorunu baştan çözeriz.
6. En büyük zaman kaybım neydi?
Başka şeyleri erteleyip onun yerine tüm enerjimizi verdiğimiz konu belki de en büyük zaman kaybımız olarak görülebilir. Bu durumdan ders çıkarıp gelecek için deneyim kazanmış olarak düşünmeliyiz.
7. Bana ne hissettirdi?
Bu soruyu sorarken zevk aldığınız durumları değil düzeltebileceğiniz durumlara odaklanın. Şeker hastası olan birinin yediklerine dikkat ederse şekeri yükselmeyeceği gibi. Bir kere bu soruya cevap verdiyseniz emin olun zamanla daha iyi çözümler üreteceksiniz.
Anahtar Kelimeler: Başarılı Olmak İçin Neler Yapmalıyız , Başarılı Olmak İçin Sözler , Başarılı Olmak İçin Okunması Gerekenler , Başarılı Olmak İçin Okunacak Dua , Okulda Başarılı Olmak İçin , Başarılı Olmak İçin Yapılması Gerekenler , Başarılı Olmak İçin Ne Yapmalıyım , İkalem