Sağlıklı bir iletişim ve mutlak başarı için özgüven şart. Toplum içerisinde özgüveni yüksek olan insanların, içine kapanık insanlara nazaran daha iyi iletişim kurduklarını ve daha başarılı olduklarını görürüz.
Özgüven konusunda eğer farklı git-geller yaşıyorsanız ciddi bir sorununuz var demek. Özgüveni yüksek insanlar asla git-geller yaşamaz, kendilerinden emin bir şekilde her zaman yaklaşım gösterirler.
Tabiki insanların kendilerine olan özgüvenleri her gün aynı şiddette ve seviyede olmaz, bazı günler çok aşırı bir özgüven varken bazen de kırılmaların olduğunu görürsünüz. Buda insanın günlük hayatta yaşadıkları, karşılaştığı sorunlar ve o anki psikolojisinin etkisindendir.
Kendinizi devamlı akıllı, zeki ve becerikli bulun bu sizin kendinize olan özgüveninizi pekiştirir. Beceri ve zekâsına güvenmeyen bir kişinin hayatında başarı olmaz, fakat zekânıza ve becerilerinize güveniyorsanız işte o zaman zihniniz de buna odaklanır, beyniniz ve tüm uzuvlarınız bir bütün olarak kendini hazır hisseder ve başarı kendiliğinden gelir.
Özgüveniniz sizin ses tonunuza, konuşmanıza, hareketlerinize duruşunuza kısacası her yerinize yansır. Bir iş görüşmesine gittiğinizde istediğiniz kadar dik ve net bir duruşunuz olsun eğer bunu ses tonunuza da yansıtamazsanız hemen özgüven eksikliği kendini ele verir. Bundan dolayı özgüven bağımsız farklı parçalardan oluşan bir olgu olmayıp, birbirine bağımlı farklı parçaların bütünlüğünden oluşan bir olgudur.
Özgüvensiz olmanız kader değildir, yani doğuştan gelen kalıtsal bir durum söz konusu değildir. Zamanla kendinizi geliştirerek, emek vererek üzerinde çalışarak geliştirilebilirsiniz.
Zaman zaman yüzünüz kızarabilir, bazen de çekinerek davranış sergileyebilir o anda çıkmazda kendinizi hissedebilirsiniz, sorun etmeyin bunun üstesinden gelebilirsiniz. Bulunduğunuz çevreye uymak zorunda kaldığınızda bu sorunlar başlar. İşte o an bunları yenmeniz için sorunlarla yüzleşmeniz lazım. Sosyal bir kişiliğe kavuşmalı spor, müzik, sinema, arkadaşlarınız ile ortak bir şeyler yapma, gezmek gibi sosyal olgular ile daha iyi iletişim ve sosyalleşme kendinize olan özgüveninizi artırır.
Özgüven sorununda en sık karşılaştığımız iki alan vardır; biri iş dünyası, diğeri okul hayatı. Okul hayatında öğrenci tahtaya kalkmaz, soruları bildiği halde cesaret edip söz hakkı alıp cevap vermez, derse katılmak istediği halde korkularından derse katılmaz hatta dersten kaçar, öğretmen kendisine soru yönelttiği zaman kızarır, terler heyecandan konuşamaz, doğruyu bildiği halde yanlış yapar, cevap veremez, okula bile çoğu zaman gitmek istemez ve arkadaş ortamında da kopuk yaşar. Bu kişilikte insanların çoğu arkadaş edinemez, genelde yalnızlar ve arkadaş sayıları çok az, ancak bir iki kişi ile samimiyetleri vardır.
En ciddi sorunlardan biride bu kişilikteki insanların çoğu her yerde kendilerinin birileri tarafından hep izlendiği hissi vardır. Ondan dolayı toplum içine kalabalıklara fazla karışmaz, genelde arka taraflarda sessiz kimsenin kendilerini fazla göremeyeceği bir yerde oturmayı seçerler. Böyle bir kişiliğe büründüklerinde asosyal olan bu kişilerin çoğu eve kapanır evden pek çıkmaz bilgisayar başında sanal alem bağımlısı olabilirler.
İş dünyasında da benzer sorunlarla karşılaşırız. Kişilerin amirleri ile iletişimleri kopuk onlarla iletişime geçmek, kendini ifade etmekten çekinirler. Hep ya yapamazsam, ya beceremezsem, ya hata yaparsam işten atılırım korkusu ile her gününü geçirirler. İş ortamında yeteneklerine göre bir iş seçme yerine genelde müşterilerden ve personelden kopuk sessiz fazla iletişimin olmadığı bir işi ve yeri seçerler. Böylece olunca yeteneklerini öne çıkarmak kendini gösterme şansları olmadığından kariyer atlama ve daha iyi bir pozisyona gelme imkânları da olmuyor.
Bazen güzel kariyerlere çıkmış kişilerde de ciddi özgüven sorunu olmaktadır. Özellikle herhangi bir sunum yâda toplum karısında konuşmaları gerektiğinde sahnede seslerinin titrediğini boncuk boncuk terlediklerini görürüz. Ama bunu kendilerine yediremedikleri için bu liderler genelde rahatsız olduklarını ondan dolayı terlediklerini söylerler ve bunun için doktora bile giden liderler vardır. Sonuç tabiki hiçbir ilaç buna çözüm değil tek çözüm özgüvenini geliştirmektir.
Kısacası toplumdaki insanların büyük bölümünde bir özgüven sorunu vardır, bazılarında çok az bazılarında hat safhada. İnsan kaynağını bilmediği bir sorunu çözemez önce sizdeki özgüven sorunu fark etmeniz sonrada bunu yenmeniz için stratejiler geliştirmelisiniz, dediğimiz gibi özgüven sorunu bir kader değil değiştirmek sizin elinizde yeter ki isteyin ve çaba gösterin o zaman göreceksiniz ki dünya sizin için daha güzel hayat sizin için daha yaşanabilir olacak.
Anahtar Kelimeler: ÖZGÜVEN , ÖZGÜVEN SORUNU , Sağlıklı İletişim , Özgüven , Özgüven Sorunu , Kariyer , Özgüven Geliştirme Teknikleri , Özgüven Geliştirme