Bugün ki söyleşimiz Cast Direktörlüğü ve Oyuncu Menajerliği üzerine. Bu alanda ilerlemek ve Cast Direktörlüğü ve Oyuncu Menajerliği hakkında tüm ayrıntıları en doğru şekilde öğrenmeniz için sektörde ciddi bir deneyim ve bilgi birikimi olan, Elif OCAKLI Menajerlik firmasının kurucusu ve sahibi Elif ocaklı ile sizler için özel bir söyleşi yaptık...
Mesleğinizin tanımı - Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Cast direktörü sinema, reklam veya diziler vb gibi görsel medyaya hitap eden projelerin oyuncu kadrosunu, sosyokültürel anlamda o projenin senaryosuna en uygun oyuncuları bulur. Bunu piyasada ki ajanslar, oyunculuk okulları, tiyatrolar, konservatuarlar veya oyuncu koçları/workshoplar aracılığıyla yapar...
Menajer ise kendi oyuncusunun sunumlarını yaparak onu doğru projeye ve doğru karaktere sunmak ve tüm reklam pr çalışmalarını üstlenmekle yükümlüdür.
Posizyon olarak; Cast Direktörlüğü ve Oyuncu Menajerliği olarak çalışma imkanınız olur.
Sektör olarak, Medya-Sinema-Reklam-Tv’i alanıdır .
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Tiyatro ve konservatuar bölümü eğitimi alan öğrencilerin oyunculuk alanında sağlam ve güvenilir sunumlarının yapılmasını ve onlara öncülük yapmak.
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Sektörde birçok ajans ve menajerlik olduğundan yapımlara oyuncu vermekte zorluk yaşanmaktadır.
Ayrıca, çok önemli bir ticari bilgi, iletişim alanında uzmanlık, çok sağlam bir disiplin, psikoloji, irade ve inanç, aktüel ve mali değişimlere her an vakıf olmayı gerektiren bir meslek. Eğer bunlara sahip değilseniz bu meslekte ilerlemeniz çok çok daha zor olur.
İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?
Tiyatro ve konservatuar eğitimi alan veya almış olan oyuncularla çalışmak ve onlara destek olmayı çok seviyorum.
Bize mesleğinizde 1 iş gününüzü anlatır mısınız?
Bizim mesleğimizde gün kavramı bulunmamaktadır. 24 saat çalışıyoruz. Proje aldığımızda senaryoya göre karakter analizi çıkarmak, bu karakterlerin castını yapmak ve daha sonra belirlenen oyuncuların audıtıonlarını çekip yapıma iletmek, onay alınan oyuncular ile görüşmek ve onları hazırlamak.
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Bu işin herhangi bir okulu bulunmamaktadır. Çevrenin çok ve geniş olması gerekmektedir. Medya sektöründe tiyatro ve sahne sanatları alanında eğitim alan kişiler bu işi daha kolay yapabilirler. Veya psikoloji okuyan yada kişisel gelişim uzmanları/ koçlar da bu işe atılabilirler. Önemli olan sektörde tanınırlığı arttırmak ve güven sağlamak.
İşinizi yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Zorlukları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Sektörde birçok ajans ve menajerlik olduğundan oyuncu seçimlerinde zorluk yaşanmaktadır. Çok çalışmak ve en önemlisi doğru projeye doğru karaktere doğru castı yapmaktır. Oyuncuların mutlaka özgüveni ve yeteneklerinin gözardı edilmemesi gerekmektedir. Çok ince çalışma gerekiyor.
No name isimlerle çalışıyorum çünkü TV sektöründe gözlemlediğim kadarı ile celebrity ünlü isimlerin yer aldığı projeleri izliyorum diziler 6-7 bölüm sonra final yapıyor ve aynı oyuncular başka dizilere transfer oluyor. Kanımca halkımız da bundan sıkılmış durumda. Değişik yüzler (no name) ve yetenekli oyuncular daha dikkat çekici olabiliyor.
Yukarıda da belirttiğim gibi başlangıçta çok fazla maddi imkanlara sahip olmanız gerekmeyebilir ama meslekte ilerledikçe çok fazlasıyla maddi imkanlara ihtiyaç olacaktır. Bunun yanında yaratıcı, inanç, irade, sabır, kendini güncelleyebilme, teknoloji kullanma vb. olgulara da sahip olmazsanız sorun ve sıkıntılar ile karşılaşmanız kaçınılmaz olur.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi özellikler olması gerekiyor?
Çevresinin mutlaka geniş olması gerekmektedir. Özgüveni yüksek ve ticari amaçla bu işe girmemesi gerekiyor. Sabır her şeyin önünü açacaktır.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi teknik özellikler olması gerekiyor?
Medya sektöründe tüm set, fotoğraf çekimi, audıtıon gibi tekniklerin bilinmesi gerekmektedir. Kamera önüne uygun ve yetenekli oyuncu seçimi çok önemlidir.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi liderlik özellikler olması gerekiyor?
Çok çok iyi yönlendirme yapması gerekmektedir. Oyuncularının yanında olması ve güvenilir olması ve onlarla birlikte hareket etmesi ve bir aile veya takım olduklarının bilincine ulaştırması gerekmektedir.
Artık hiçbir işte tek başınıza başarılı olma olanağınız yok, bizim işimizde de takım lideri olmak çok önemli ve niteliklerinizi geliştirir, liderlik prensiplerini doğru şekilde uygularsanız hedeflerinize ulaşma konusunda ciddi yol almış olursunuz.
Aylık yada yıllık kazancınız ne kadar? Ek bir kazancınız var mıdır bu meslekte? Bu mesleği yapanlar ortalama ne kadar kazanmakta?
Bu sektörde aylık veya yıllık kazanç sabit değildir. Yeri geldiğinde 6 ay hiç bütçesiz sadece proje almak için koşturursunuz, yeri geldiğinde reklam veya daha ufak çaplı projelere oyuncu verebilirsiniz. Menajer oyuncu bütçesi üzerinden %20 komisyon alır ve bu bütçeler her yapımda her karaktere ve role göre değişiklik gösterir.
Mesleğinizde ilerlemek mümkün müdür? Ne gibi kariyer imkanları mevcuttur?
Cast direktörleri veya menajerler için ilerlemek çok iyi oyuncularla çok iyi yapımlarla çalışmaktır.
Mesleğinizin geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Sadece inanmak ve çok koşturmak gerekiyor, hiç bırakmadan. Dizi, Reklam ve Sinema alanında gerçekten iyi oyuncularla çalışırsan iyi bir gelecek elde edebilirsiniz takım olarak.
Bu mesleğe sahip olmak isteyenler nasıl bir yol izlemeliler?
Mutlaka tiyatro veya sahne sanatlarında bilgili olmaları gerekmektedir. Radyo televizyon alanında kamera önü ve arkasında teknik ve pratik bilgileri olmaları şart. Oyuncu dilinden ve onların yeteneklerini keşfetmelerinden de anlamak gerekir.
Mesleğinizin çalışma alanları ve iş bulma olanakları nelerdir?
Çalışma alanlarımız medya. İş bulma olanakları ise kişinin kamera önü ve arkasında ki bilgileri ve iyi oyuncuları seçmeleri ile kendiliğinden açılacaktır.
Mesleğiniz ile alakalı okuyan öğrencilere tavsiyeniz nedir? Staj için önerileriniz nelerdir?
Herhangi bir staj gerekmemektedir. Sadece Radyo televizyon ve sahne sanatları okuyan öğrencilerin hem oyunculuk hem de cast direktörlüğü alanında çalışmalarında çok iyi karakter analizlerini yapması gerekmektedir.
Bu mesleği gönül rahatlığı ile herkese önerebilir misiniz?
Kesinlikle hayır Mutlaka projede, rol ve karaktere uygun oyuncu seçimi kamera önü, yetenek ve içine sindirerek çalışma yapılması için bu işi herkes yapamaz diye düşünüyorum.
Bu mesleği seçmeseydiniz hangi mesleği seçerdiniz? Neden?
20 yıla yakın çalışma hayatım boyunca İnsan Kaynakları, Psikoloji ve Kişisel Gelişim alanlarında görev aldım bu mesleklerin bana çok şey kattığına inanıyorum. Şuan yapmakta olduğum Menajerlik ve Cast Direktörlüğü mesleğimi de severek ve inanarak yapmaktayım. Bu işi yapmaktan ve oyuncu kadromdan son derece memnunum. Evet bu meslekte çok zorluk var ve inanarak yoluna sağlam bir oyuncu kadrosu ile devam ettiğinde inanıyor ve görüyorum ki yollar açılıyor.
Tüm meslek sahibi olmak isteyenlere naçizane tavsiyem hangi eğitimi almış olursa olsunlar mutlaka işlerini severek ve inanarak yapsınlar. Sevdiğiniz işte çalışmak işinizi severek yapmak sizi daha iyi yerlere taşıyacak ve iyi hissettirecektir.
Kariyer Hikayem…
Üniversite zamanından sonra uzun bir müddet sigorta sektöründe çalıştım, İnsan Kaynakları ve Eğitim Direktörlüğü alanlarında geniş bir çalışma imkanı buldum. Daha sonra okumaya bir yandan devam ederek çeşitli danışmanlık firmalarında eğitimler verdim ve bir kitap yazdım. Kişisel gelişim kitabım karışık psikoloji epey ilgi gördü, şuan 2.kitaba başladım ama bunun tarzı roman niteliğinde olacak sanırım. Hiç durmadan eğitim almaya ve bir yandan da eğitim vermeye devam ettim. Yaşam Koçluğu, NLP, Hipnoz, Kişisel Gelişim seminerleri gibi alanlarda bir müddet devam ettim. Daha sonra ismini veremeyeceğim bir tv kanalında genel müdürlük yaptım kısa bir müddetti ama çok şey öğrendiğimi düşünüyorum. Onun ardından kendi yerimi açtım menajerlik ve cast direktörlüğü olarak sektörde 2 yıldır çalışmaktayım. Ekibimi ve oyuncularımı çok seviyorum birbirimize inancımız çok sağlam. Her alanda yaşanan zorluklar olduğu gibi bu alanda da zorluklar var evet ama tekrar söyleyeceğim insan işini severek yaparsa o iş olmuyor ve kaç yaşında olursak olalım sevdiğimiz işi yapmak emeklilik yaşına da takılmıyor :)
Elif hanım, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için nkariyer ailesi olarak size çok teşekkür ederiz, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz.
Anahtar Kelimeler: Elif Ocaklı , Sinema , Tiyatro , Oyuncu , Röportaj , Cast Direktörü ve Oyuncu Menajeri