Televizyon dizileri, reklamlar, sinema ve çeşitli kataloglarda gördüğümüz karakterleri canlandıranlara oyuncu, reklam ve katalog çekimlerine katılan kişilere de model denir.
Işıltılı hayatlar, lüks yaşamlar, ünlüler, entrika, aşk , dram beyaz camın içindeki hayat bizi kendi dünyamızdan çıkarıp başka dünyalara götürüyor. Kahramanların yerine kendimizi koyup, onlar için endişelenip, üzülüyor onların düşmanlarına kızıyoruz.
Eğitimli ve yetenekli bu insanlar sayesinde izlediğimiz şovlar ilginç hale gelir. Bizleri hayal dünyasının içine çekerler. Televizyon sektöründe sürekli rol alanlar büyük ücretler alırken daha küçük rollerde oynayanlar daha az ücret alırlar.
Televizyon dünyasında başı çeken oyunculardan biri olmak istiyorsanız atmanız gereken birçok adım vardır.
Oyunculuk Meslek Tanımı
Sinema ve dizi oyuncularının görevi, yazılmış bir senaryoyu gerçek hayata taşımaktır. Senaryo içindeki karaktere bürünürler ve senaryoda yazanları canlandırırlar.
Televizyon aktörü veya aktristi olarak günlük çekimler için provalara katılmanız gerekir. İşte bu noktada size öğretilen belli becerilere ihtiyacınız olacaktır. Televizyon aktörlerinin ve aktrislerinin çoğu nasıl kılıç kullanılacağını, silahların nasıl taşınması ve ateşlenmesi gerektiğini ve daha fazlasını öğrenirler. Oyuncuların ücretleri sahip oldukları rolün türüne göre değişir. Ancak dublör kullanmayıp tehlikeli hareketleri kendileri yapanlar daha fazla ücret alır.
Setlerin en güzel anlarından biride ”Paydos” kelimesidir. Set çalışanlar her ne kadar işlerini sevselerde yaklaşık 20 saat süren çekimler sonrasında paydos verilince mutlu olurlar. O yüzden en güzel sahneler biten sahnelerdir. Sahne bitince genellikle herkes mutlu olur.
Oyunculuk Eğitimi
Televizyon dünyasında iyi bir yere gelmek istiyorsanız doğru bir eğitim almanız gerekir. Ancak bütün oyuncuların tiyatro,sinema veya sahne eğitimi yoktur. Çoğu konuşma ve drama, film ve televizyon kurslarını bitirmiştir. Bir kısmı film işleri alırken bir kısmı bütün kariyerleri boyunca televizyonda kalırlar özelliklede pembe dizilerde.
Televizyon reklamcılığı eğitimi alan oyuncular tam olarak oyunculuk eğitimi almaz. Genellikle modellik işleri alırlar ve kamerayla nasıl çalışacaklarını öğrenirler. Aslına bakacak olursanız çoğu televizyon reklamında oyuncuların yerine modeller kullanılır.
Oyunculuk eğitimi, Film setinde oyuncunun bilmesi gereken noktaları, yapımcı ve yönetmen ile iletişimini, kamera ölçeklerini, seçmelere nasıl hazırlanması gerektiği gibi birçok önemli konuya
değinmektedir. Oyuncu adayları, temel oyunculuk kapsamına giren, vücut dili, ses kullanımı , oyunculuk yöntemleri gibi unsurlara ek olarak ; yakın plan, orta plan, geniş plan kamera ölçeklerinden , bu ölçeklerin nerelerde ve nasıl kullanıldıkları, devamlılık kavramı ve devamlılığın nasıl sağlandığı, oyuncu eylem alanı, senaryo ve karakter analizi, senaryo üzerinde alt metin egzersizleri ve bunların çekilmiş filmlerden örneklenerek oyunculuğa katkısına uzanan geniş kapsamlı bir bilgi birikimine sahip olurlar.
Oyuncu olmak için oyunculuğa ilgi duymalı ve yetenekli olmalısınız
Oyunculuk yeteneğiniz olmalı ve aynı zamanda kararlı ve sabırlı olmalısınız. Unutmayın dizi oyuncusu olmadan önce birçok kez reddedileceksiniz. Eğitimden sonra oyuncuların çoğu genellikle bir ajansa kayıt olurlar. Veritabanına üye olduktan sonra çeşitli seçmelere ve rollere gönderilirler. Bu tür seçmelerde doğru protokolü izlediğinizden emin olun.
Seçmelere kaç kere çağrıldığınızın bir önemi yok. Denemeye devam edin çünkü er ya da geç seçileceksiniz. Sürekli bir şeylerle meşgul olun, insanlarla tanışın ve bağlantılar kurun.
Sonuç olarak, son yılların ülkemizde başlı başına ekonomik bir sektör hali alan dizilerde oyunculuk yapmak sanıldığı kadar kolay değildir.Kariyerimde oyunculuk da olsun diyorsanız yeteneklerinizi doğallığınız ile birleştirin.
Anahtar Kelimeler: Elif Ocaklı , Sanat , Kariyer , Oyunculuk