Masajın gittikçe artan popüleritesi, özellikle son zamanlarda açılan spa merkezlerinin sayısının hızla artmasına neden olmuştur. Otel, hastane ve salonların yanı sıra, bu işletmeler masaj uzmanlığını kârlı bir meslek haline getirmiştir. Masaj terapistleri, şimdilerde güzellik salonları, otel, SPA merkezleri ve hastanelerin vazgeçilmez elemanları arasına girdi. Masaj uzmanlığının yeni dönemin altın meslekleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.
Masör/Masöz İstihdam Alanları
- Güzellik salonları ve merkezlerinde
- Masaj salonları ve merkezlerinde
- Kaplıca ve banyo tesislerinde
- Termal otellerde
- SPA, thalosso terapi ve bakım merkezlerinde
- Spor merkezleri ve salonlarında
- Kozmetik satış noktaları
- Kozmetik imalatçılarında
- Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde
- MEB’e bağlı kurum ve kurslarda eğitmen olarak çalışabilirler
- Kendilerine ait masaj salonları açabilirler
T.C. MEB izni ile masaj eğitimi veren kurumlarda, kursiyerliğini başarı ile tamamlayan adaylar MEB onaylı masaj terapisti sertifikasını alarak mezun olurlar ve yüksek maaşla işe yerleşebilirler. Sağlık konusunda bilinçli, etik değerlerine saygılı, eğitimli, donanımlı bir masaj terapistinin aylık kazancı 3 – 5 bin lira arasında değişmektedir. Önceleri kazancı az olduğu için istenmeyen masaj uzmanlığı, şimdi yüksek gelir getiren meslekler arasına girmiştir.
Masör/Masöz Nerelerde Çalışır?
Masaj terapisti olmadan önce, Milli Eğitim Bakanlığının özel olarak hazırlanmış sertifikalı eğitim programlarına katılmak şarttır. Böylece uygun teknikler öğrenilerek kişinin ihtiyacına yönelik tedavi uygulanabilir. Çünkü masaj, rahatlamanın dışında tıbba alternatif olarak yardımcı olan bir tedavi yöntemidir. Eğitim sonunda T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve bakanlıkça uluslararası geçerliliğe sahip 608 Saatlik Masör/Masöz Kursu “Kurs Bitirme Belgesi”ne sahip olan uzmanlar:
- Güzellik salonları ve merkezlerinde
- Masaj salonları ve merkezlerinde
- Kaplıca ve banyo tesislerinde
- Termal otellerde
- SPA, thalosso terapi ve bakım merkezlerinde
- Spor merkezleri ve salonlarında
- Kozmetik satış noktaları
- Kozmetik imalatçılarında
- Kamu kurum kuruluşları içerisindeki kuaför ve güzellik salonları vb. yerlerde
- MEB’e bağlı kurum ve kurslarda eğitmen olarak çalışabilirler
- Kendilerine ait masaj salonları açabilirler
Terapist olmanın ilk kuralı bilgili ve eğitimli olmanın yanı sıra, ahlaki kurallara önem veren bir terapist olmaktır. Mesleğini seven ve saygı duyan, etkili bir biçimde hastasıyla iletişim kurabilen, sağlığına zarar verecek tüm olumsuz davranışlardan kaçınan, hastasının ihtiyaçlarını tespit edip gerekli rahatlamayı sağlayabilecek kapasiteye sahip ve kişiye pozitif enerji aktarabiliyorsanız sektörde aranan terapist olabilirsiniz.
Masör/Masöz Olmanın Zorlukları
Dilimizdeki masaj sözcüğü Arapça dokunma anlamına gelen “mass” ve Yunanca yoğurma anlamına gelen ”massein” sözcüklerinden türetilmiştir. Masaj; deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel (refleks) yolla tedavi amaçlı uyarılması; çeşitli darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolaşımını artırma, damarları genişleterek dokuya daha fazla kan gelmesini sağlama yöntemidir. Dinlenme veya tedavi amaçlı yapılır. Masör, dilimize Fransızca “Masseur”den geçen bir kelimedir. Bayanlara Masöz ya da Masörin, baylara Masör denir. Genel olarak masaj terapistide denilebilir.
Terapist olmaya karar vermeden önce mesleği tanımak esastır. Eğer insanları ellerinizle rahatlatmak kulağınıza hoş gelmiyorsa hiç başlamayın. Masaj tedavi veya dinlenme maksadıyla organizmanın yüzeyine yapılan manipülasyonlar olduğundan yanlış uygulamalarda hastaya zarar verileceği unutulmamalıdır. Özel olarak hazırlanmış eğitimlerden geçmek şarttır. Öğrenilen doğru tekniklerin doğru noktalara uygulanması eğitimle mümkündür. O yüzdendir ki masaj terapisti olmaya karar verenlerin, mesleğe atılmadan önce yetenek bilgi ve becerilerinin farkında olmaları gerekmektedir.
İyi bir masaj terapisti, hastanın ihtiyacı olan rahatlama veya tedaviyi sağlayabilecek kapasiteye sahip olup olmadığını ölçmelidir. Eğer içinizden gelerek bu konforu sağlayamıyorsanız profesyonel terapist olamazsınız. Karşınızdaki kişiyi rahatlatmak için kendinizden enerji vermeniz şarttır. Bunu yapamayacağınızı düşünüyorsanız da bu iş size göre değildir.
Masaj bedenen çalışmayı gerektiren bir meslek dalıdır. Masaj yapan terapistin elleri sağlam, kasları güçlü olmalıdır. Kimilerine göre, eller beynin uzantısıdır. Her iki elinde aynı beceride çalışması hizmet verirken daha verimli olmak için gereklidir ve yapılan işin kalitesini arttırır.
Masaj Tedavi Midir?
Masaj kelimesi, Fransızca “masser”le Arapça “mass-dokunma” sözcüklerinden türemiştir. Masaj organizmanın yüzeyine tedavi veya dinlenme maksadıyla yapılan manipülasyonlardır. Amaç deri, deri altı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolaşım ve lenf sistemlerini mekanik, sinirsel yolla tedavi etmektir. Uygulama sırasında masaj yavaş veya hızlı olarak yapılabilir. Bu tamamen hastaya yapılan masajın amacına göre şekillenir. Yavaş uygulanan masaj, derideki sinir hücrelerini uyararak ruhsal gevşeme, teskin edici, dinlendirici özellik taşır, hızlı masajsa uyarıcı etki yapar.
Masaj, çeşitli amaçlarla uygulanabildiğinden terapi öncesinde kişinin ihtiyaçları belirlenmeli, uygun tekniklerle doğru noktalara manipülasyonlar uzman eller tarafından uygulanmalıdır. Masaj kaslarda ya da iç organlarda lokalize ağrıların dindirilmesi, spazm ve krampları çözücü, dolaşımı artırıcı, dokular içindeki sıvı birikimlerini çözmek amacıyla uygulanabilir. Lenf dokusundaki durgunluk azaltılarak toplardamarlardaki gereksiz kan birikimi giderilebilir. Nedbe dokusu denilen sertleşmeler azaltılabilir. Masajın en önemli etkileri, kan akımını ve kandaki oksijen oranını artırması, dokuların yenilenmesini hızlandırması, metabolizma artıklarını bulundukları yerden uzaklaştırması, kas gerginliğini düzenlemesi, solunum yolu hastalıklarında bronşlarda biriken sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktır.
Medikal masaj diye adlandırdığımız tedavi amaçlı yapılan masajlar, yumuşak doku romatizmaları, adale kramplarında, omurga sağlığı ve sırt ağrıları, spor aktivitesi öncesi pasif ısınma ve motivasyon, uykusuzluk, kabızlık, selülit, felçli hastalar ve eklem hastalıkları gibi bir çok rahatsızlıkta tıpa alternatif olarak etkili sonuçlar verir. Genelde özel taşlar, aromaterapik yağlar, kas gevşetici yağlar ve kremler eşliğine uygulanır. Tabi ki medikal masajın etkili olabilmesi için hastanın rahatsızlığının boyutuna bağlı olarak yapılacak masaj seanslarının tamamına düzenli olarak katılması sağlanmalıdır. Aynı zamanda yetişkinler için yapılan medikal masajın yanı sıra bebek ve çocuklar için doktor izni ile medikal masajlarda yapılmaktadır.
Masaj Teknikleri
Masaj, kelime anlamı itibariyle dokunma, yoğurma olarak bilinir. M.Ö. 3000 yıllarında Çin ve Hindistan’da doğarak günümüze kadar gelmiştir. Organizmanın yüzeyine ellerle veya farklı aletlerle yapılan masaj, çeşitli darbeler ve ovmalarla dinlenme veya tedavi maksadıyla tıpa alternatif olarak kullanılan terapidir. Bu işin eğitimini almış anatomi, fizyoloji ve psikojik bilgisi ve yeteneği dahilinde doğru teknik ve hasta memnuniyeti odaklı uygulama yapan kişiler tarafından icra edilen terapidir.
Rahatlatıcı, dinlendirici, teskin edici faydalarına ek olarak masaj aslında tedavi yöntemi olarak kullanıldığında hastanın iyileşme sürecini hızlandırır. Medikal masaj olarak adladırılan bu yöntem, kan dolaşımını hızlandırma, yumuşak doku romatizmaları, adale kramplarında, omurga sağlığı ve sırt ağrıları, spor aktivitesi öncesi pasif ısınma ve motivasyon, uykusuzluk, kabızlık, selülit, felçli hastalar ve eklem hastalıkları gibi bir çok rahatsızlıkta hastaya çözüm sunmuştur.
Genel hatlarıyla özelliklerinden bahsettiğimiz masaj uygulaması elbette her insan için faydalıdır. Ancak amacına uygun şekilde yapıldığı sürece işe yaramakta ve tedavi edici olmaktadır. Bunun için de farklı masaj teknikleri geliştirilmiştir. Bunlardan bir kaçını açıklayalım.
- Klasik İsveç Masajı; Geleneksel masaj türüdür, ilk modern masaj olma özelliğini taşır. Dinlenme ve gevşeme amaçlı kullanılır.
- Tai Masajı; Uzakdoğu’nun ünlü bir masaj türü olarak bilinen tai, sinir ve sinir düğümleriyle atardamarlar üzerine yapılan baskılarla, vuruşlarla esnetme, germe ve çekme tekniğiyle yapılır.
- Aromaterapi masajı; Ağrı giderici, kas gevşetici, yatıştırıcı, uyarıcı vb. özellikleri olan şifalı bitki özleri yağlarıyla yapılan tedavi masajıdır.
- Refleksoloji masajı; Ayak tabanına yapılan bu masajla refleks noktalarına baskılar yapılır. Çünkü vücutta bulunan her organın karşılığının ayakta olduğuna inanılır.
- Lenf Drenaj masajı; Vücutta tutulan lenf sıvısının serbest akışının sağlanması için, kalbe doğru lenf akışını takip ederek tek yönlü yapılan masaj tekniğidir.