İş ve özel yaşamda iyi hissetmek için neler yapabilirsin?
Çalışanın başarılı olması ve işyerinin kendisinden beklediği performansı gösterebilmesi için yaşamındaki olumsuzlukları çok iyi yönetebilmesi gereklidir.
İş ve özel yaşam dengesini yeterli düzeyde koruyamayan birçok çalışan özel yaşamındaki sorunlar nedeniyle işine moralsiz gelerek iş performansını düşürüyor veya işinde yaşadığı çatışmaları evine, ailesine yansıtıyor.
Sorunların varlığı hayatın doğal bir parçasıdır. Olumsuzlukları ortadan kaldırmak, çözümlemek için bir güce ihtiyaç duyulur. Bu güç öncelikle kişinin kendisi olmalı ve bunu kendine sağlamalıdır.
Kendine nasıl yardım edebilirsin?
-Kendini olumlu, hassas ve olumsuz yönlerinle tanımalısın.
-Yaşadığın olumsuzluğun kaynağı ne olursa olsun, bunun bir süreç olduğunu,
-Bu süreçten çıkmak için çevrenden yardım beklemektense, kendi kendine yardım etmenin daha kolay bir yol olduğunu,
-Hayata biraz daha mutlu devam etmek için, gerekli gücü toplayarak harekete geçmek gerektiğini bilmelisin.
Gün içinde yaşanan zorlu işlerin hakkından gelmek için, o gün içinde kendini iyi hissetmek, yeterli enerjiyi ruhunda hissetmek gerekli.
Kendini son günlerde ne kadar iyi hissediyorsun?
Mutlu?
Mutsuz?
Eh işte?
Cevaplar, “mutsuz” ve “eh işte” düzeylerinde seyrediyorsa neler yapmalısın?
‘Ne zamandır iyi olmadığın’ konusunda kendi filmini geriye sarmak, filmi yeniden izlemek iyi ve yararlı olabilir… Üzerine bir düşün.
Mutlu ve mutsuz “AN”ların…
Seni az da olsa gülümseten olaylar…
İçindeki sıkıntıyı yükselten, anında tüyme hissiyatı yaratan kişiler…
Fiziksel ve bedensel olarak yorulduğun ve yıprandığını düşündüğün etkenler…
İyi hissediyorsan sorun yok, kelebekler içinde uçuşuyor, kendini mutlu hissetmenin olumlu sonuçları her şeye yansıyordur zaten. İşindeki performansa, gözlerine, eve geldiğinde eşine dokunuşuna, hayatın hızına… İyisin ve hayat tam istediğin gibi olmasa da güzel ilerliyor. Bunu görüyorsun ve içini bir huzur kaplıyor. Rahatsın ve içinden gülümsüyorsun.
Peki ya iyi değilsen?
Bütün bunların tersi ile yüzyüze kalıyorsun. İçini bir hüzün, kaygı, sıkıntı, mutsuzluk bağlıyor. Sanki bu duygu hiç peşini bırakmayacakmış, bundan sonra hep böyle sürecekmiş gibi. Herkes mutlu bir tek sen mutsuzmuşsun gibi.
Bu sıkıntılı aşamadan bir an önce kurtulmak için sana kim yardımcı olabilir? Kız arkadaşın, dostların, kardeşin… Hepsi kendi hayatı için bir şeyler yapma mücadelesi içindeyken sana da biraz bu enerjisinden koklatabilir. Tabi kendisinde yeterli düzeyde varsa. Veya bir uzmanla görüşüp acilen bir randevu ayarlayabilirsin.
Aldığın destek ve yalnız olmadığın hissi, biraz daha kendini iyi hissetmeni sağlayabilir… İşte bir enerjin var artık. Gerçekleştirmek istediklerin için bunu rahatlıkla kullanabilirsin. Harekete geç; davranışlarının sonucunda yine iyi hissettiğin duygular ortaya çıkacaktır.
Kendin için gerçek anlamda bir şeyler yapma zamanının geldiğini FARK ETMELİSİN Yapacakların,
istediklerin, hayallerin, sevdiklerin hepsi sırayla sana bakıyor. Halletmeni bekliyor.
Şimdi gerekli enerji moleküllerini nerelerden nasıl toplayabileceğin konusunda çevrene bir BAK.
Kimler, neler sana kendini az da olsa iyi hissetme konusunda yardımcı olabilir? Bilimsel olarak müzik dinlemek, bir müzik aleti çalmak, spor yapmak ve yorucu olmayan organizasyonlar planlamanın mutluluk hormonunun salgılanması konusunda kişiye yardımcı olduğu kanıtlanmış.
İyi uyku ve yeterli beslenme düzeni oluşturmakla kendini iyi hissetmeye başlayabilirsin. Fiziksel ve ruhsal rahatlama ile beynin kapasitesi arttırılabilir. Beyni olumsuz düşüncelerden arındırıp daha iyi hissettiren düşüncelerle güne devam etmek, sana kendin için, iyi bir yaşam için yeterli enerjiyi sağlayacaktır.
Her gün kendin için bir şeyler yapman gerektiğini HATIRLAMALI, yapmaman gerekenleri de UNUTMAMALISIN.
Evet, giyinmek, televizyon izlemek, dışarı çıkmak, işe gitmek, evi temizlemek de kendin için yaptığın şeyler. Fakat yaptıkların sonrasında hissedilen duygunun olumlu olması bu enerjinin devamı, ertesi güne taşınması için önemlidir. Ertesi gün yaşamın için yine bu enerjiye ihtiyacın olacak. Bu gücü kullanacak ve bununla kendine yeni motivasyonlar, mutluluklar yaratacaksın.
Kendi kendini iyileştirme ve yaşamsal motivasyon üretme konusunda farkındalığın artması ve becerilerin geliştirilmesi ruh sağlığı için gereklidir.
Bunun için kendi üzerine düşenleri yapmalı ve duygularını takip etmelisin. Hayatın içindeki olumsuz akışları, beynin yorulmaması için iyi yönetebilmelisin.
Destekçilerin varsa, kendini biraz daha şanslı sayabilirsin.
Yoksa, var olanı kabul edip kendine inanarak güzel bir gülümsemeyle yeni güne uyanabilirsin…
Her günün senin için önemli olduğunu unutma.
Yarını BUGÜNÜN oluşturduğunu her zaman hatırla ve duygularını iyi yönet.
Eda Gökduman – Psikolog
yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: İş Yeri , Özel Hayat , İş Hayatı , Özel Hayat ve İş Hayatı Dengesi