Ünlü yazar Robert Greene'den baştan çıkarma sanatı ile ilgili önemli ipuçları...
Baştan çıkarmanın 10 altın kuralı
Ünlü yazar Robert Greene’in The Art of Seduction – Baştan Çıkarma Sanatı kitabı, sadece aşk için değil iş , müzakere, satış ve ün kazanmak için nasıl baştan çıkarmamız gerektiğini anlatıyor.
Daha başarılı, rahat ve popüler olmak için yapmanız gereken ilk iş, tarihi değiştiren Cleopatra, Kazanova ve Napolyon gibi önemli insanların yöntemlerini ödünç almak.
İşte kariyerinizi, ailenizle olan ilişkilerinizi ve özel hayatınızı değiştirme gücü olan 10 öneri:
1. Hedefinizi doğru belirleyin
İnsan kaynakları müdürü? Potansiyel müşteri? Sizi terfi ettirecek üst düzey bir yönetici? Greene’e göre “bu kişi, hayatında etki yaratabileceğiniz ya da bir boşluğu doldurabileceğiniz biri” olmalı. Sizden çıkarı olduğu için size iyi davranan insanlar yerine daha utangaç, etkinize açık olduğunu belli etmeyen insanları seçebilirsiniz.
2. “İma” ustası olun
Düşüncelerinizi doğrudan söylüyorsanız, fazla dobra biriyseniz etrafınızdakilerin çekinmesine ve uzaklaşmasına, hatta size sırt çevirmesine yol açabilirsiniz. İnsanları kendi tarafınıza çekmenin en iyi yolu zaman içinde ipuçları vererek gerçek amacınızı ortaya ağır ağır çıkarmak olacaktır. Böylelikle, karşınızdakiler kendi inisiyatifleri ile size yardım ettiklerini düşünecektir.
3. Arzu nesnesi haline gelin
Milyonlarca insan ünlü simaların peşinden sürükleniyorsa müşteriler ve markalar da en popüler şirketlere ve yöneticilere çekilecektir. Küstahlaşarak kendinizi küçük düşürmeyin ancak birini kazanırken de fazla mütevazi olmayın. En önemli bağlantılarınızı ve başarılarınızı vurgulamayı unutmayın.
4. Konunun özüne inin
Birinin fikirlerini değiştirmek ya da onu kendi tarafınıza çekmek için çalışıyorsanız; öncelikle onun kurallarına göre oynayın. Bir toplantı mı istiyorsunuz? Ya da şirkete müşteri mi kazandıracaksınız? Karşınızda yardım beklediğiniz biri varsa, onun aynası olun. Böylelikle size açılacaktır.
5. Detaylara dikkat edin
Zorlu kararları zorlanmadan aldığınızı düşündürmeniz harika olmaz mı? İş görüşmesinde kendinizi tanıtırken tüm detaylara önem verin. Olası işvereniniz karşısında hangi telefon kılıfını seçtiğinizin bile önemi olabilir.
6. İlişki yoklaması alın
İster patron, ister müşteri olsun; herkesle ilişkilerinizde yoklama almak gereklidir. Bu insanın en sevdiği şeyleri, unutamadığı anılarını, sizden önce orada bulunan insanlarla kurduğu bağları gözlemleyin, keşfedin.
7. İhtiyaç yaratın
İnsanlar durumdan memnunken baştan çıkmaz. Başkalarının eksiklerini saygı çerçevesinde ortaya koyarak kendinizi bu eksikleri tamamlayacak insan olarak sunabilirsiniz. Örneğin, iş yerinizin boşa harcadığı miktarları azaltmak için birkaç değişiklik önerisi fena olmayabilir.
8. Acıyı keyifle karıştırın
Fazla kibar olmanız, işle ilgili hedefinizi etkilemeyecektir. Samimiyetsiz ve özgüvensiz görünmemek adına ciddi, dürüst ve doğrudan bir üslup belirleyip onu kibarlıkla harmanlayabilirsiniz.
9. Alan verin
Karşınızda sizden etkilenmiş ancak size alışmış biri varsa, geri adım atarak ilgi çekebilirsiniz. Terfi istediğiniz dönemde aldığınız bir iş teklifini, ciddi değerlendirmiyor olsanız bile, bunu sizden başkasının bilmesine gerek yok, değil mi?
10. Cesarette ustalaşın
İnsan kaynakları ya da üstünüzdeki yönetici sizinle ilgileniyor. Bundan eminsiniz. Öyleyse, son bir hamle yapmanın sırası geldi. Artık gole gidiyorsunuz. Doğal, cesur bir hareketle bu görev, şirket ya da marka için uygun kişinin siz olduğunu söylemeli ve de rekabette bir adım öne geçmek için hizmetlerinize ihtiyaç duyduklarından emin olduğunuzu da eklemelisiniz.
Radikal
Anahtar Kelimeler: Kariyer , Sanat , Etkileme , Etkileme Sanatı , İK , İnsan Kaynakları