Müzik aslında hayatımızın her döneminde ve alanında benliğimizi saran onsuz yaşayamayacağımız bir araçtır. Müzik hayatımızın bir parçası gibi yaşadığımız evde, iş yerinde, arabada, okulda, televizyon izlerken, radyo dinlerken, konserde, yolculukta kısacası her anımızda yer alan bir olgudur.
Müzik duygu ve düşüncelerimizin sesle anlattığımız sanat dalıdır. Birçok zaman yalnızlığımızı paylaştığımız yâda mutluluğumuzu dile getirmek için kullandığımız bir araçtır. Müzik insanların ruhuna hitap eder kişilerin varlığını ve düşüncesini geliştirir.
Müzik duyguların yanında düşünce ve mantığı da içerir. İnsanın mantığının gelişmesini ve düşüncesinin yüksek boyutlara ulaşmasını sağlar. Bu yüzden müziğin insanla olan bağlantısı sadece duygu olmayıp duygunun yanında mantıkta vardır.
İnsanoğlu her an müzikle iç içe olduğu için çeşitli davranışlar kazanır. Müzikle dinlenme, müzikle yürüme, müzikle çalışma, müzikle uyuma, müzikle mutlu olma, müzikle oynama, müzikle kendini gerçekleştirme gibi kapsamlı davranışlar geliştirilir. Müzik, insanı bu dünyadan alır hayal dünyasına götürür, orada yaşatır. Bazen gerçeklerden uzaklaştırır bazen de gerçeklerle yaşamayı öğretir.
Müzik direk ruhumuzla bağlantı kurduğu için insan üzerinde en etkileyici sanat dallarının başında gelir. Müziğin ritmine göre ruh halimiz bile değişir; hareketli müzikte sevinçli bir ruh hali alırken, slow bir müzikte ise duygusallaşırız. Kimi halk müziği, kimi slow, kimi sanat, kimi de rock sever ve dinlediği müzik tarzı insanın ruh halini ve yaşam biçimini ve düşüncelerini yansıtır.
Müzik kişilerde milli ve dini duyguların yansıtılması, felsefesik özelliklerinden dolayı derin anlamlar taşıması, duygunun yanında düşünce taşıması tarihe tanıklık ve tarihsel aktarımların kullanılmasında, bir çok rahatsızlığın tedavi yönteminde terapi olarak kullanılması, iş hayatında motivasyon ve başarı için kullanılması gibi geniş kapsamlı insan üzerinde etkisi olan evrensel bir yapıdır.
Yapılan araştırmalarda müzik tutkusu olan kişiler, genel olarak daha sakin ve daha derin düşünceye sahip insanalar olduğu, şiddetten ve kötülükten uzak durdukları, toplumsal ve sosyolojik olaylarda daha insancıl davrandıkları, iş hayatında daha başarılı ve stratejik düşündükleri, geçmiş, bugün ve gelecek ile ilgili ilişkiyi daha tutarlı ve sağlıklı yaptıkları vb. daha birçok olay ve olguda müziğin insan hayatında ki etkisi ortaya çıkmıştır.
Başarılı insanların hayatlarını araştırırsanız büyük bölümünde birçok sanat dalının etkisini göreceksiniz. Bu etkiler içinde en çok ve en geniş kapsamlısı ise tabiki müziktir. Müzik kişilere ruh katar, duygu katar, derinlemesine düşünme sağlar, kişinin kendini daha iyi tanımasını sağlar, kişinin kendini daha gerçekçi görmesine imkân verir, diğer insanlara karşı, doğaya karşı, tüm canlılara karşı bir güzellik ve sevgi katar.
Müziğin insan üzerindeki etkilerine genel olarak baktığımızda; beyin dalgalarını yavaşlatabilme ve düzenleyebilme, nefes alış verişini etkileme, kalp atışını nabzı ve kan basıncını etkileme, beden ısısını etkileme, kas gerilimini azaltma beden hareketlerini ve koordinasyonu geliştirme, hafızayı ve öğrenmeyi güçlendirme, strese bağlı hormonları düzenleyebilme gibi özelliklere sahip olup insan üzerinde mutlak bir etkisi görülmektedir. İster normal yaşantınızda ister iş hayatınızda olsun müzik sizlere değer katacak daha muylu ve başarılı olmanızın önünü açacaktır.
Anahtar Kelimeler: Müzik , Müziğin İnsan Üzerindeki Etkisi , Müziğin İş Hayatında Ki Etkisi , Müziğin Toplum Üzerindeki Etkisi , Başarının Müzikle İlişkisi , Sanat