Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 8 Müfettiş Yardımcısı alacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından:
MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI İLANI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına Genel İdari Hizmetleri sınıfından 8’inci dereceli kadrolara atama yapmak üzere sosyal bilim alanında eğitim veren ve 10.09.2011 tarihli, 28050 sayılı Resmi Gazetede yayımlanıp yürürlüğe girdikten sonra 29/11/2013 tarihli, 28836 sayılı Resmi Gazetede değişiklikleri yayımlanan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Yönetmeliğinin 14’üncü maddesinde belirtilen fakültelerden mezun olanlar arasından yazılı ve sözlü olarak iki aşamalı sınavla toplam 8 Müfettiş Yardımcısı alınacaktır.
1. Yazılı sınav:
1.1-Giriş sınavının yazılı bölümü 8 Şubat 2020 tarihinde Cumartesi günü Ankara’da yapılacaktır. Yazılı sınavın hangi adres ve saatte yapılacağı Sınav Giriş Belgelerinde belirtilecektir.
1.2-Sözlü sınav ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı No: 132/B, Eti Mah. Tandoğan/Çankaya-ANKARA adresinde yapılacak olup adayların hangi tarih, saat ve yerde sınava girecekleri yazılı sınav sonuçlarının ilanından sonra ayrıca internet sayfasından duyurulacaktır.
2.1. Sınava katılmak isteyenlerde aranacak şartlar:
2.1.1. 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde yazılı genel şartları taşımak,
2.1.2. Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler (Değişik: RG-29/11/2013-28836) Fakülteleri veya dengi en az dört yıl eğitim veren yükseköğretim kurumlarından ya da bunlara denkliği yetkili makamlar tarafından kabul olunan yurt dışı öğretim kurumlarından birini bitirmiş olmak,
2.1.3. 1 Ocak 2019 tarihinde 35 yaşını doldurmamış olmak (01/01/1984 tarihi ve daha sonra doğanlar),
2.1.4.Sağlık durumu her türlü iklim ve yolculuk koşullarına elverişli olmak, müfettişlik görevini yapmasına engel olabilecek hastalığı veya sakatlığı bulunmamak,
2.1.5. Başkanlıkça yapılacak araştırma sonucuna göre sicil, tutum ve davranışları yönünden müfettişliğe engel durumu olmamak,
2.1.6. 2018 ve 2019 yıllarında yapılan ve halen geçerliliği devam eden A Grubu Kamu Personeli Seçme Sınavlarındaki KPSSP48 puan türünden en az 70 puan almış olmak,
2.1.7. Daha önce mülga Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, mülga Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müfettiş Yardımcısı Giriş Sınavında iki kez başarısızlık göstermemiş olmak, gerekir.
2.2. Sınava kabul edilecek aday sayısı:
Sınava müracaat eden adayların, yukarıda belirtilen Kamu Personeli Seçme Sınavı A Grubu (KPSS-A) sınavı KPSSP48 puan türü başarı sırasına göre; açıktan atama yapılacak 8 müfettiş yardımcısı kadro sayısının 20 katı olarak toplam 160’ı yazılı sınava davet edilecektir. KPSSP48 puan türünden başarı düzeyi eşit olan adaylardan gün/ay/yıl olarak doğum tarihlerine göre yaşı daha küçük olana öncelik verilecektir. Buna rağmen durumun yine eşit olması halinde son sıradaki aday ile aynı puana sahip olanlar da yarışma sınavına alınacaktır.
2.3. Yazılı sınava girmeye hak kazanan adayların listesi aşağıda belirtilen Bakanlık hizmet binalarının kapılarında (Ek Bina: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, GMK Bulvarı No: 132/B, Eti Mah. Tandoğan, Çankaya-ANKARA, Ana Bina: Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı Eskişehir Yolu 7. Km) 2151.Cadde No: 154 06510 Çankaya /ANKARA adresleri ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı internet (http://teftissinav.sanayi.gov.tr/) sayfasından duyurulacak olup ayrıca adaylara posta yolu ile bildirimde bulunulmayacaktır.
3. Yazılı sınava giriş başvurusu:
Sınava giriş başvurusu “sinavbasvuru.sanayi.gov.tr” adresinden 14 Ocak 2020 saat 00.00’a kadar yapılabilecektir.
4. Sınava müracaat sırasında istenen belgeler;
4.1.1. “sinavbasvuru.sanayi.gov.tr” adresindeki başvuru formunun doldurulması,
4.1.2. Son altı ay içinde çekilmiş bir vesikalık fotoğraf yüklenmesi,
4.1.3. Geçerlik tarihi dolmamış olan 2018 ve 2019 yılları A Grubu Kamu Personeli Seçme Sınavının (KPSS) birisinden KPSSP48 puan türünden en az 70 puan aldığının başvuru sürecinde sistem tarafından ilgili kurum verileri ile doğrulanması,
4.1.4. Sınava giriş için gerekli olan eğitim durumunun başvuru sürecinde sistem tarafından ilgili kurum verileri üzerinden doğrulanması ile,
4.1.5. Sınava girebilmek için gereken diğer bilgi, beyan ve belgelerin “sinavbasvuru.sanayi.gov.tr” adresindeki sınav başvuru ekranındaki işlem adımlarının takibi sonucunda başvuru tamamlanabilecektir.
5. Başvurular duyuruda belirtilen tarihe kadar “sinavbasvuru.sanayi.gov.tr” isimli adres üzerinden yapılacak, herhangi bir nedenle sistem üzerinden başvuru yapılamaması ve bu durumun teyidinin Kurumumuz tarafından başvurucuya e posta yoluyla bildirilmesi halinde şahsen veya posta yolu ile başvuru yapılabilecek olup bu şekilde başvuru yapılması durumunda başvuru evrakının en geç 13/01/2020 tarihi saat 17.00’ye kadar Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının “GMK Bulvarı No:132/B, Eti Mah. Tandoğan/Çankaya-ANKARA” adresine ulaştırılması gerekmektedir. Gecikmeler ve eksik belgelerle yapılmış olduğu yahut gerçeğe aykırı beyanları içerdiği anlaşılan başvurular dikkate alınmayacaktır.
6. 1. Giriş sınavına kabul edileceklerin listesi Bakanlık (http://teftissinav.sanayi. gov.tr/)internet sayfasında 17 Ocak 2020 tarihinde duyurulacak ve bu duyuruda adayın adı, soyadı, numarası, sınava gireceği yerin adresi, gün ve saati belirtilecektir.
6. 2. Sınav Giriş Belgeleri, yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar tarafından sınav başvurusunun yapıldığı “sinavbasvuru.sanayi.gov.tr” adresinden 27 Ocak 2020 ila 7 Şubat 2020 tarihlerini kapsayan zaman diliminde sistemden çıktı olarak alınabilecek olup ayrıca adayların adreslerine postalama işlemi yapılmayacaktır.
6. 3. Adaylar sınava gelirken, Fotoğraflı Sınav Giriş Belgesi ve kimlik tespitinde kullanılmak üzere T.C. Nüfus Cüzdanı veya Sürücü Belgesi ile yanlarında bulunduracakları yeteri sayıda kurşun kalem ve silgi getireceklerdir. Adaylar hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, kayıt cihazı, fotoğraf makinesi vb. elektronik cihazlar ile kesinlikle sınav salonuna alınmayacaklardır.
7.1. Sınav konularının Sınav Grubu içerisindeki puan ağırlıkları:
Yazılı sınav konularının tamamı veya bir kısmının test olarak uygulanması Sınav Komisyonunun takdirinde olup sınavda yabancı dil bölümünden soru yöneltilmeyecektir.
Yazılı Sınav aşağıdaki Sınav Grup ve konularından yapılacaktır.
a) İktisat grubu
1) Makro ve Mikro İktisat,
2) Uluslararası İktisat,
3) Para, Banka ve Kredi,
4) İşletme İktisadı.
b) Maliye grubu
1) Maliye Politikası,
2) Vergi Kanunlarının Esasları,
3) Kamu Gelir ve Giderleri,
4) Bütçe
c) Muhasebe grubu
1) Genel Muhasebe,
2) Bilanço Analizi ve Teknikleri. ç) Hukuk grubu
1) Anayasa Hukuku, (T.C. Anayasasının Genel Esasları, Mali ve Ekonomik Hükümleri),
2) İdare Hukuku (Genel Esaslar, İdari Yargı),
3) Medeni Hukuk (Başlangıç, Kişiler Hukuku, Eşya Hukuku),
4) Borçlar Hukuku (Genel Hükümler),
5) Ceza Hukuku (Genel Hükümler, Malvarlığına Karşı Suçlar, Kamu Güvenine Karşı
Suçlar, Ekonomi ve Sanayiye İlişkin Suçlar, Bilişim Alanında Suçlar, Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar),
6) Ceza Muhakemesi Hukuku (Genel Hükümler, Soruşturma). d) Kompozisyon, yazım ve anlatım tekniği.
7.2. Sınav Komisyonu sınav ana gruplarının altında yer alan konulardan ne kadar soru
yöneltileceği ve her sorunun kaç puan değerinde olacağını belirleyip sınav sırasında adaylara dağıtılacak olan sınav soruları ile birlikte bilgilendirme yapılacaktır.
7.3. Yazılı sınavın başarılması; Yazılı sınava giren adaylardan her ana konu gurubundan en az 50 puan almak şartıyla bütün sınav ana gruplarında oluşacak olan ağırlıklı not ortalaması 70 ve üzeri olan adaylar yazılı sınavı başarmış sayılacaktır.
8. Sonuç ilanı ve sözlü sınava çağrılacak aday sayısı:
8.1. Yazılı sınavda başarı gösteren en yüksek puanlı adaydan başlamak ve ataması yapılacak kadro sayısının beş katı olmak üzere; toplam 40 aday sözlü sınava davet olunacaktır.
8.2.Yazılı sınav sonuçları http://teftissinav.sanayi.gov.tr/ internet adresinden ve Bakanlığın GMK Bulvarı 132/B Eti Mah. Tandoğan/Çankaya-ANKARA adresindeki ek bina kapısında ilan edilecektir.
8.3. Sözlü sınava girecek adayların başvuru formunda belirtikleri adreslerine taahhütlü mektup ile sınavın yeri, günü ve saati bildirilecek ve ayrıca (http://teftissinav.sanayi.gov.tr/) internet adresinden de duyurulacaktır. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmayacaklardır.
9. Sınav sonucuna itiraz edilmesi:
Adaylar, sonuçların (http://teftissinav.sanayi.gov.tr/) internet adresinde ilan yoluyla duyurulmasından itibaren 10 gün içerisinde yazılı ve sözlü sınav sonuçları için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına itiraz edebilecekler ve itiraz tarihinden itibaren 10 iş günü içerisinde Sınav Komisyonu tarafından itirazlar sonuçlandırılarak adreslerine bildirilecektir.
10. Yazılı sınavı kazanan adaylardan, sözlü sınav için istenecek belgeler:
10.1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası beyanı,
10.2. Son bir yıl içinde çekilmiş 4,5x6 ebadında 3 adet fotoğraf,
10.3. Kendi el yazısı ile yazılmış meslek veya işleri, eğitim durumu, kendisi hakkında
bilgi verebilecek iki kişinin adları ve adresleri, yüksek öğretimden sonra ne gibi işler yaptığını belirten özgeçmişi.
10.4. Varsa yabancı dil bilgi düzeyini gösteren belge ya da Başkanlıkça onaylı sureti.
11. Sözlü sınav konuları ve sözlü sınavın başarılması:
11.1. Sözlü sınava girmeyi hak eden adaylara yazılı sınav konu gruplarından sorular yöneltilecek olup ayrıca; adayların genel kültür bilgilerinin yoklanması yanında, zekâ, anlama, algılama, anlatım ve temsil yeteneği gibi özellikleri de değerlendirilerek, sınav kurulu tarafından sözlü sınav notu belirlenecektir.
11.2. Sözlü sınav notu ortalaması 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri olan adaylar sözlü sınavda başarılı sayılacaktır.
12. Müfettiş yardımcılığı yazılı ve sözlü giriş sınavının kazanılması:
12.1. Müfettiş yardımcılığı giriş sınavının yazılı ve sözlü bölümlerinden ayrı ayrı başarılı olanların ortalama puanları esas alınarak ve en yüksek puandan başlamak üzere atanacak aday sayısı kadar kişi asıl ve yine başarı sırasına göre bir o kadarı da yedek olarak müfettiş yardımcılığı giriş sınavını kazanmış sayılacaktır.
12.2. Adayların giriş sınav notunun eşitliği halinde; yazılı sınav notu yüksek olan, yazılı sınav notunun eşitliği halinde yaşı küçük olan aday başarı sıralamasında öncelik kazanacaktır.
13. Sözlü sınavı kazanan adaylardan istenecek bilgi ve belgeler:
13.1. Adayın, yurdun her yerinde görev yapmaya ve her türlü iklim ve yolculuk koşullarına dayanıklı olduğuna dair yazılı beyanı,
13.2. Askerlikle ilişiğinin olmadığına dair yazılı beyan,
13.3. Adli sicil kaydının bulunmadığına dair yazılı beyan.
14.1. Asil adaylardan ataması yapılamayan veya ataması yapıldığı halde göreve başlamayan ya da göreve başladıktan sonra üç ay içerisinde ayrılanların yerine yedek adaylar arasından başarı sırasına göre atama yapılacaktır.
15. Adayların bilgi ve beyanları ile ilgili yasal sorumlulukları:
Sınavı kazanan adayların gerek başvuru gerekse atama yapılıncaya kadar geçen süreçte yaptıkları beyanların ve sundukları belgelerin doğru olmaması halinde sınavları geçersiz sayılacak, atamaları yapılmayacak, atamaları yapılmış olsa bile bu durumun sonradan ortaya çıkması halinde atamaları iptal edileceği gibi, bu nedenle hiçbir hak talep edemeyecekler ve haklarında gerçeğe aykırı beyanda bulunmaları gerekçesiyle 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.
Ayrıca adaylar, sınava müracaat sırasında bu maddede belirtilen herhangi bir hususun meydana gelmesi halinde hiçbir hak talebinde bulunmayacaklarını Başvuru sürecinde taahhüt
edeceklerdir.
Anahtar Kelimeler: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı , Müfettiş Yardımcısı , Şartları , Maaş , Başvuru