Ölçme ve değerlendirme firması Assessment Systems, İngiliz Arctic Shores ile gerçekleştirdiği iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez işe alım süreçlerinde “Oyun Bazlı Değerlendirme” dönemini başlatmaya hazırlanıyor.
Son dönemlerde dünyada insan kaynakları alanında radikal sayılabilecek değişiklikler yaşanıyor. Bu değişikliklerin başında da “Oyun Bazlı Değerlendirme” geliyor. İngiltere’nin insan kaynakları alanındaki ölçme değerlendirme bilgisi ile oyun teknolojisini birleştiren öncü firmalarından Arctic Shores’in geliştirdiği ve Türkiye’de ilk kez Assessment Systems tarafından uygulanacak olan “Oyun Bazlı Değerlendirme”, insan kaynakları alanında yepyeni bir dönemi başlatacak gibi görünüyor.
İnsan Kaynaklarında en son trend: “Oyunlaştırma”
Uygulanma şekli ile birçok kolaylığı da beraberinde getirecek uygulama ile işe alım süreçlerinde adaylara oynatılan oyun ile psikometrik değerlendirmeler, tahmin analitiği ve yapay zeka teknolojisi bir araya getirilerek genel bir değerlendirme ortaya çıkartılıyor. Değerlendirme ile işe alınacak adayların yetenekleri, dayanıklılığı, risk alma potansiyeli, baskı altında performans ve dayanıklılığı, dikkat seviyesi ve özgüveni gibi birçok özelliği ölçümlenmiş oluyor.
Neden Oyunlaştırma?
Geleneksel değerlendirme araçlarına kıyasla dijital, oyun bazlı değerlendirme araçlarında daha kısa zamanda ve daha fazla veri toplayarak, hem aday hem de şirket için daha iyi bir işe alım süreci sağlamak mümkün. Uzun işe alım süreçleri adaylar açısından demotive edici ve yorucu olarak algılanırken oyunlaştırma ile bu süreç daha eğlenceli hale geldiği gibi kolaylaşıyor. Bu aracı kullanan adayların 87%’si, değerlendirmeleri daha fazla keyif alarak ve %80’i daha az stres yaşadığını belirtiyor. Yine adayların %83’ü ise, değerlendirme yapan kurumla ilgili daha olumlu bir algıya sahip olduklarını söylüyor.
İnsan kaynakları işe alım sürecinde oyun bazlı değerlendirme araçlarının kurum tarafında avantajları neler?
Oyun bazlı değerlendirme araçları şirketin insan kaynakları süreçlerinde çeşitli avantajlar sağlayacak. Bunlar;
- Şirketler uzun işe alım süreçlerinden %60 oranında zaman tasarrufu,
- Klasik değerlendirmelere göre %85 daha doğru tahmin gücü,
- Oyunlaştırma sayesinde değerlendirme stresini yenen adaylardan %85 daha fazla olumlu geri bildirim gibi avantajlar olarak sıralanıyor.
Özellikle, stajyer ve yeni mezun alımları için en etkili yöntem Oyun Bazlı Değerlendirme, akıllı telefon ya da tabletler üzerinden uygulanabiliyor. Bu araçların en önemli özelliği, özgeçmiş, deneyim, ayrıcalık ya da kıdem yerine, yetenek potansiyeline odaklanıyor olması. Uygulama, stajyer işe alımlarında, yeni mezun işe alımlarında ya da aday havuzunun geniş olması durumunda kullanılıyor ve adayların bilişsel yetenek, kişilik, yetenek ve duygusal zeka olmak üzere 4 farklı unsuru rahatça ölçülebiliyor.
Anahtar Kelimeler: Assessment Systems , İşe Alım , Oyunlaştırma , Makale , Stratejisi , Nedir , Pazarlama , İK , Örnekleri , Uygulamaları