İŞKUR, Türkiye’de son yıllarda istihdam denildiğinde akla ilk gelen kurum oldu. Devamlı yeni projelerle işsizlere iş bulma yada onların eğitim ve hayatlarını kolaylaştırma adımları atan İŞKUR, 2018 de de bu adımlara hızlıca devam edecek. İşte, istihdamı artırmak için İŞKUR tarafından 10 dev adım atılıyor. İş öğrenmek isteyen gençler 8 ay eğitim ve cep harçlığı alacak. Çalışan anneye 2-5 yaş çocuğu için ise aylık 400 lira ödenecek. İşte, 10 dev adım ve ayrıntıları…
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş piyasasına ve istihdama hız kazandıracak yeni teşvikleri hayata geçirmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde İŞKUR 1 milyon kişiyi işe yerleştiğini duyurmuştu. Geride kalan dönemde mesleki eğitim kurslarından yararlanan kursiyer sayısı 108 bin olurken, iş başı eğitim programlarına 279 bin girişimcilik programlarına ise 85 bin kişi katıldı. 3 milyon 989 bin kişi ile bireysel görüşme gerçekleştirilirken 562 445 işyeri işveren danışmanlığı aldı. İŞKUR’un iş arayan gençlere yönelik devam edecek mevcut teşviklerle birlikte hayata geçireceği yeni teşvik ve avantajları şu şekilde;
Çalışan anneye bakım desteği
Sanayideki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programları ve meslek kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü olduğu 2-5 yaş çocukları için aylık 400 liralık desteği karşılanmaya başladı.
MEGİP
İki yıl süreli Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) yaşama geçiriliyor. Bu, işveren örgütleriyle mesleki eğitim, işbaşı eğitim programlarını kombine eden bir sistem olacak. Gençlere 8 ay hem teorik hem pratik eğitim verilecek, cep harçlığını devlet karşılayacak.
Nitelikli işgücü için tedbir
Ne istihdamda ne de eğitimde olanların istihdam edilebilirliklerinin artırılması ve aktifleştirilmesi için yeni tedbirler hayata geçirilecek. Temininde güçlük çekilen mesleklerde, nitelikli işgücü gerektiren bilişim sektöründeki mesleklerde gençlerin eğitim almaları sağlanacak. Eğitim ücretlerini İŞKUR ödeyecek.
İş hayatına girecek olanlar
Gençlerin çalışma hayatına girişleri girişlerini desteklemek için bazı tedbirler hayata geçirilecek.
Yetim aylıkları
18-25 yaş arası gençler, çalışmaya başlayınca yetim aylıkları kesilmeyecek.
Yeşil pasaport kullanımı
Hususi damgalı pasaport sahibi olan gençlerin de kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları iptal edilmeyecek.
İşverene kolaylık
Kısmi süreli çalışanlar için aynı gün SGK'ya bildirim imkânı sağlanacak. İstihdam teşviki 31 Aralık 2020'ye kadar uygulanacak.
Yol-yemek gideri karşılanması
İşbaşı eğitim programları güçlenerek devam edecek. Üç aylık bu programlara katılanların yol, yemek masraflarını devlet karşılayacak. Bilişim ve imalat sektöründe ise 6 aylık bir eğitim programı uygulanacak.
Engelli vatandaşa hibe desteği
En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, girişimcilik eğitim sertifikası olan engellilere yönelik kendi işini kurma hibe desteği 36 bin TL'den 50 bin liraya yükseltildi. Bu destek İŞKUR tarafından karşılanacak.
Tedbir etkinliği artıyor
İstihdam edilenleri meslek kodlarıyla bildirme zorunluluğuyla hem mesleki yeterlilik uygulamalarının hem de iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin etkinliği artacak.
Anahtar Kelimeler: İŞKUR , 2018 Yılı , Teşvik , Kredi , İstihdam , İnsan Kaynakları , Maaş , Kanunu , Programları , Tablosu