"Vergi ve denetim sektörü gelecekte de önemli bir kariyer alanı olacak" Mazars Denge Vergi Ortağı Dr. Numan Emre Ergin, tercih yapacak öğrencileri mevcut sistemin tercih tuzağına düşmemeleri noktasında uyararak vergi ve denetim alanında kariyer yapmak isteyenlere önemli bilgiler verdi.
Mazars Denge Vergi Ortağı Dr. Numan Emre Ergin vergi, muhasebe, danışmanlık, denetim konularında kariyer yapmak isteyenler öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Ergin, denetim ve vergiciliğin bugün olduğu gibi gelecekte de önemli bir kariyer alanı olarak varlığını devam edeceğini söyledi. Öğrencilerin mevcut sistemin tercih tuzağına düşmemeleri gerektiğini belirten Ergin, "Öğrenciler genelde birbiriyle yarış yaparak aldıkları puana ve başarı sırasına göre tercih yapıyorlar, böyle bir durumda da sırf açıkta kalmamak için sevmedikleri ve gerçekten istemedikleri bir okulu veya bölümü tercih edebiliyorlar. Genç arkadaşlarımız sevdikleri, heyecan duydukları işi yapabilecekleri okul ve bölümleri tercih etmeliler" dedi.
"SANAYİ VE TİCARET NASIL DÖNÜŞÜRSE DÖNÜŞSÜN BİZİM SEKTÖR HAYATTA KALACAKTIR"
Bugün mevcut olan birçok iş ve mesleğin bundan birkaç yıl sonra teknolojik gelişmelerin etkisiyle olmayacağını aktaran Ergin, "Bugün insanoğlunun yaptığı birçok işi gelecekte teknolojik ürünler yapacak. Aslında bu durum günümüzde de yaşanmakta ve bu süreç 'Sanayi 4.0' ile kavramsallaştırılmış bulunmaktadır. Dolayısıyla yapılacak tercihlerde sadece bugün değil gelecek de dikkate alınmalı. Teknolojik gelişmeler her sektörde olduğu gibi muhasebe ve denetim sektörünü de bir dönüşüm içine sokmuştur ve bu süreç devam edecektir. Ancak bu sektör diğer sektörlerden farklı olarak bilgiye ve nitelikli emeğe dayanan bir sektördür. Dolayısıyla sanayi ve ticaret nasıl bir dönüşüm geçirirse geçirsin, bizim sektör hayatta kalmaya devam edecektir. Elbette belirli değişimler yaşanacak, iş akışlarında daha fazla teknoloji kullanılacaktır. Ancak bizim sektörümüz günün sonunda nitelikli işgücüne her daim ihtiyaç duyan bir sektördür. Bu nedenle de kamu otoriterleri tarafından en fazla regüle edilen ve sınava tabi tutulan meslek koludur" diye konuştu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi veya Siyasal Bilgiler Fakültelerde işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler gibi çeşitli bölümler altında eğitimler verilmekle birlikte, bir meslek ediniminin sağlanamadığını dolayısıyla öğrencilerin mezun oldukları gün itibariyle büyük bir dezavantajla karşılaştıklarını dile getiren Ergin, bu nedenle, bu fakültelerden mezun gençlerin hangi işe girerse girsinler en azından birkaç ay süren meslek içi eğitime tabi tutulduğunu ifade etti.
"SEKTÖR KİŞİSEL GELİŞİM VE KARİYER AÇISINDAN ÖNEMLİ FIRSATLAR SUNUYOR"
Muhasebe ve denetim sektörünün söz konusu fakülte mezunları için bir meslek edinimi anlamında önemli bir açığı doldurduğunu vurgulayan Ergin, "Bu meslekleri sadece şirketlerin muhasebe kayıtlarının tutulması veya denetlenmesi fonksiyonlarından da ibaret saymamak gerekir. Bu meslekler birçok işletme fonksiyonunu öğrenme ve uygulama imkanı sağladığı gibi çeşitli sektörlerden çok sayıda şirket ile çalışma ortamı sağlayarak sektörel açıdan tecrübe zenginliği de sağlamaktadır. İyi bir mali müşavir veya denetçi, iyi derecede muhasebe, finans, ekonomi ve hukuk bilgisine sahip olmalıdır. Dolayısıyla faaliyet gösterdiğimiz sektör disiplinler arası olup kişisel gelişim ve kariyer planlaması açısından önemli fırsatlar sunmaktadır" açıklamalarında bulundu.
"GİRİŞİMCİLİĞE DE İMKAN SUNULUYOR"
Piyasada Mali İşler Direktörü, Finans Müdürü, CFO ve hatta CEO ünvanlı yöneticilere bakıldığında büyük bir kısmının denetim kökenli olduğunun görüleceğini kaydeden Ergin, "Dolayısıyla bu meslekler,kurumsal kariyer basamaklarında yukarı çıkılmasında önemli bir altyapı sağlamakta olduğu gibi mensupların kendi işyerlerini açmalarına da imkan sağlayarak girişimciliğe de imkan sunmaktadır. Nitekim mezuniyet sonrasında Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) stajını bitiren ve gerekli sınavları başarıyla tamamlayan birisi lisansını aldıktan sonra kendi bürosunu açabilmektedir. Ayrıca 10 yıllık meslek deneyimine sahip bir meslek mensubu da yine gerekli olan sınavları başarıyla geçtikten sonra Yeminli Mali Müşavir (YMM) olabilmektedir" şeklinde konuştu.
"BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE HAKİM VE YABANCI DİLİ İYİ KULLANANLARI KARİYER FIRSATLARI BEKLİYOR"
Bugün finans ve mali sektördeki iş ilanlarına bakıldığında, ister vergi denetimi olsun ister bağımsız denetim olsun, bir denetim şirketi tecrübesinin istenilen kriterlerin başında geldiğinin rahatlıkla görüleceğini aktaran Ergin şunları söyledi:
"Mesleki tecrübemle şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki; patronların en itimat ettikleri ve sözünü dinledikleri yöneticilerin başında mali ve hukuk alanındaki çalışanları veya danışmanları gelmektedir.Bilgi teknolojilerini iyi kullanan, başta İngilizce olmak üzere yabancı dile de hakim gençlerimizi bu sektörde bugün ve gelecekte iyi kariyer fırsatları beklemektedir. Burada yabancı dile özellikle vurgu yapmak isterim. Her ne kadar ülkelerin vergi mevzuatları farklılıklar gösterse de, ülkeler arasında vergi uyumlaştırmaları ve işbirlikleri gittikçe artmaktadır. Transfer fiyatlandırması, uluslararası vergi anlaşmaları, bilgi değişimi bu alanların başında gelmektedir. Dolayısıyla uluslararası vergilendirme konusunun kariyer planlamasında niş bir alan olduğunun ayrıca altını çizmek istiyorum."
hurriyet
Anahtar Kelimeler: Vergi ve Denetim , Mesleğin Geleceği , İş İmkanı , Çalışma Alanı , Maaş , Kimler Olabilir , Mezuniyet