Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlardaki uygulamalar mobil devrimi başlattı. Türkiye’deki yazılımcıların üzerine harıl harıl çalıştığı mobil uygulamalar, dünyaya açılan bir pazarın kapısını aralıyor.
YAKLAŞIK 9 yıl önce Apple’ın efsane lideri Steve Jobs sahneye çıktı ve mobil devrimi başlatan App Store’u tanıttı. Ardından ekimde Google, Android işletim sisteminin uygulama mağazası Google Play’i sundu. İşte tam da bu noktada mobil devrim başladı. Mobil devrim diyoruz. Çünkü akıllı telefonlarla evin bir odasında veya bir kafede geliştirilen bir mobil uygulama, dünyanın diğer ucundan bir kullanıcıya ulaşabiliyor ve yazılımcıların önemli bir gelir elde etmesini sağlıyor. Hatta geliştirilen uygulama geliştirme platformları, hiç kod bilmeyen birinin bile mobil uygulama geliştirebilmesini sağlıyor. Buradan yola çıkarak Türkiye’deki mobil uygulama yazılımcılarının neler yaptığına göz attık. Wikipedia’ya göre şu anda toplamda dünyada 21 milyon profesyonel yazılım geliştirici var. Stackover Flow’a göre ise dünyadaki geliştiricilerin yüzde 0.81’i Türkiye’den. Başka bir deyişle Türkiye’de şu anda 100 bin civarında profesyonel yazılımcı bulunuyor. Gelelim mobil uygulama alanına odaklanan yazılımcılara. Türkiye’de yapılan araştırmalara göre mobil yazılımcı oranı yüzde 15 civarında yer alıyor. Yani Türkiye’de 15 bin civarında mobil uygulama yazılımcısı olduğu tahmin ediliyor.
EN ÇOK IOS GELİŞTİRİLİYOR
Mart 2017 itibariyle uygulama mağazalarındaki mobil uygulama sayısı 4 milyona ulaşmış durumda. Peki Türkiye’de mobil uygulama pazarının oyuncuları ne durumda? Mobil analitik hizmeti sunan yerli Countly ve iş ortağı Mixrank ile yapılan araştırmada Türkiye’den uygulama mağazalarına gönderilmiş 4 binden fazla mobil uygulama incelendi. Buna göre Türkiye’deki uygulama geliştiricilerin yüzde 39’u Android, yüzde 61’i ise iOS işletim sistemi için uygulama geliştiriyor. Dünyadaki bu oranlar, iOS için yüzde 45 ve Android için yüzde 55. Başka bir deyişle Türkiye’de durum neredeyse tam tersi.
Aynı araştırmaya göre Türkiye’de mobil uygulama geliştiricilerin altın yılı olarak 2013 yılı gösteriliyor. iOS için 2009 yılından bu yana App Store’da yayınlanan uygulamaların yüzde 20’si tek başına 2013 yılında gönderilmiş.
Yazılımcıların ilgisi bu kadar yüksekken kullanıcıların mobil uygulamalara olan ilgisi nasıl? Deloitte’un yaptığı araştırmaya göre Türkiye, dinamik ve genç nüfusu nedeniyle akıllı telefon bağımlılığının en yüksek olduğu ülkelerden biri. Türkiye’deki kullanıcılar günde ortalama 70 kez cep telefonunu kontrol ediyor. Yani 15 dakikada bir akıllı telefon ekranına bakıyoruz. Bu rakam, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi mobil alanda öne çıkan ülkelere göre iki kat fazla.
AYDA 7.5 TL HARCIYORUZ
Yaklaşık 5 cihaza erişimi olan kesim Türkiye’de mobil kullanıcıların yüzde 22’sini oluşturuyor. Bu kullanıcılar, uygulamalar için ayda ortalama 7.5 TL’yi gözden çıkarıyor. Her on kişiden dokuzu, uyandıktan sonra 15 dakika içerisinde cep telefonunu kontrol ediyor. İlk açılan uygulama ise sosyal medya platformları oluyor. Bu kesimin yüzde 77’si toplu taşıma araçlarında, yüzde 52’si de TV izlerken düzenli olarak telefonlarını kullanıyor.
Kullanıcıların memnuniyetlerini ölçmek için kullanılan puanlama oranlarına bakıldığında şu ana kadar Android uygulama kullanıcıları uygulama başına ortalama 2.3 kez oy kullanmışken, bu oran iOS kullanıcılarında ortalama 108 olarak göze çarpıyor. Android uygulamaları ortalama 4.25 puan sahipken, iOS uygulamaları ortalama 3 puana sahip.
Kütüphane desteği
MOBİL uygulama geliştiricilerin kütüphane olarak ifade ettiği yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanım oranları da dikkat çekiyor. Türkiye’deki iOS uygulamaları toplamda 19 bin 664 kez SDK entegrasyonu gerçekleştirmiş. Yani uygulama başına ortalama 11.8 SDK entegrasyonu yapılmış. Buna karşılık Android uygulamaları toplamda 14 bin 368 kez SDK entegrasyonu gerçekleştirmiş. Yani uygulama başına ortalama 5.8 SDK entegrasyonu yapılmış. Bu da mobil uygulamalarda iOS geliştiriciler daha fazla 3’üncü parti uygulamaları entegre ediyor ve kullanıcıları takip ediyor.
hürriyet
Anahtar Kelimeler: Mobil Uygulama , Android , İOS , İş , Meslek , Kazanç