Geçen yıl iş gücüne katılan yüksekokul ve fakülte mezunlarından 6 milyonu iş bulurken, istihdam oranı yüzde 70’i geçti. İstihdam oranı en yüksek meslekler ise veterinerlik, sağlık, hukuk, mühendislik oldu.
2016’da üniversitelerin veterinerlik bölümünden mezun olanlar iş bulmakta zorlanmadı. İş gücüne katılan 55 bin veterinerden 51 bini iş bulurken, veterinerlik bölümünden mezun olanların istihdam oranı yüzde 82’yi geçti.
TÜİK, 2016’da, yüksekokul ve fakülte mezunlarının işgücüne katılım araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre istihdam oranı en yüksek meslek, veterinerlik olurken, ikinci sırayı ise mühendislik aldı. Üniversitelerin mühendislik bölümünden mezun olan 775 bin kişi işgücüne katıldı, bunların yüzde 79’u -702 bini- istihdam edildi.
ÖZEL GÜVENLİĞİN YILDIZI PARLADI
Geçen yıl sağlık ve hukuk da gözde meslekler arasında girdi. Sağlıkta 426 bin kişi işgücüne katıldı, 399 bini iş buldu; böylece, sağlıkta istihdam oranı yüzde 78’e yaklaştı. Aynı şekilde 167 bin hukuk öğrencisi işgücüne katılırken, 157 bini istihdam edildi ve istihdam oranı yüzde 76’yı geçti. Son yıllarda üniversitelerin özel güvenlik ve koruma bölümlerinden mezun olanlar da istihdam açısından sorun yaşamayanlar. Geçen yıl bu bölümden mezun olan 129 bin kişinin 123 bini iş bulmakta zorluk çekmezken, bu alanda istihdam oranı yüzde 76 oldu. Veterinerlik, sağlık, hukuk, mühendislik ve özel güvenlik 2015 yılında da gözde mesleklerdendi ve bu 5 branşta istihdam oranı ortalama yüzde 80’ler civarındaydı.
EĞİTİMDE KATILIM YÜKSEK
TÜİK’in araştırması 2016’da işsizlik oranı en yüksek olan meslekleri de ortaya koydu. Buna göre üniversitelerin sosyal hizmetler bölümünden mezun olanlarda işsizlik oranı yüzde 24. Bir diğer branş ise sanat. Geçen yıl sanat bölümünden mezun olan 203 bin kişinin 43 bini istihdama katılamadı ve işsizlik oranı yüzde 21,2 oldu. Benzer bir durum gazetecilik ve iletişim bölümünden mezun olanlar için de yaşandı. Bu bölümden 26 bin kişi mezun oldu ve 5 bini iş bulamadı. Geçen yıl iş gücüne en çok katılım ise iş yönetimi alanında oldu. Üniversitelerin iş yönetimi bölümünden 1 milyon 967 bin kişi mezun olurken, bunların 1 milyon 696 bini iş bulabildi ve bu alanda istihdam oranı yüzde 70’e yaklaştı. İşgücüne katılımın yüksek olduğu bir diğer alan ise eğitim oldu; 995 bin kişi işgücüne katıldı, 909 bini işe buldu.
Anahtar Kelimeler: En Çok Tercih Edılen Meslekler , En Çok Tercih Edilen Üniversite Bölümleri , Meslekler Testi , En Çok Tercih Edilen Meslekler Nelerdir , En Çok Tercih Edilen Meslekler 2017 , En Çok Tercih Edilen Meslekler Ve Özellikleri , En Çok Tercih Edilen Meslekler Ve Maaşları , En Çok Tercih Edilen Meslekler 2016 , Meslekler Listesi