Bakan Özlü, TÜBİTAK Teknogirişim Sermayesi Desteği Programını başlattıklarını belirterek, “2017 yılı içinde 62 milyon liralık bir bütçemiz var. Bu destek kapsamında, genç girişimcilere 150 bin liraya kadar yüzde 100 hibe desteği veriyoruz.” diye konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK Teknogirişim Sermayesi Desteği Programını başlattıklarını belirterek, “2017 yılı içinde 62 milyon liralık bir bütçemiz var. Bu destek kapsamında, genç girişimcilere 150 bin liraya kadar yüzde 100 hibe desteği veriyoruz. Yenilik oluşturacak iş fikirleriyle başvuracak arkadaşlarımıza Türkiye genelinde, çoğunluğu üniversite bünyesinde bulunan 20 uygulayıcı kuruluş tarafından bu destekler koordine edilecek. Başvuruların yapılacağı kuruluşlar TÜBİTAK tarafından bildirilecek. Bu başvuruların 10-28 Nisan'da birinci kısmını gerçekleştireceğiz. İkinci kısmını da 1-15 Ağustos'ta alacağız. Bu programda yaklaşık 62 milyon lira civarında bir desteği genç girişimcilerle buluşturacağız. Üst limit 150 bin liradır ve bu destek yüzde 100 hibe şeklinde olacak” diye konuştu.
Peki bakanın açıkladığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programını kimler alabilir, nasıl alınır koşullar vs. işte ayrıntılar...
BİGG HAKKINDA
Bazı fikirler kendini belli eder
Bir fikrim var! Yani görüş ve düşüncemizin, farklılık veya değişiklik isteği duyduğumuzun ifadesi. Bir fikir bazen bir yeniliğin de tohumudur. “Yenilik” kavramı, çağımızın dünyası için artık daha da önemli.
Rekabetin çetin olduğu, hayata geçen “iyi” fikirlerin fark yarattığı bir dönemdeyiz. Böyle bir dönemde bir yeni bir fikrin başarıyla sonuçlanıp, hem sahibine, hem de kullanıcısına yararı olması bekleniyor. Öncülüğünü yaptığımız ve misyon edindiğimiz “yenilik odaklı fikirlerin desteklenmesi” sadece bugünün değil, geleceğin de gereksinimidir diyoruz.
Çünkü TÜBİTAK olarak çalışmanın ve başarının izindeyiz.
Güvenle ilerlediğimizden emin olduk
TÜBİTAK’ın girişimcilik desteklerinden olan “1512 Programı” 2012 yılında başladı. Kurum olarak hem girişimcilerimizi hem de kurdukları firmaları gözlemledik. Bu süreçte görüşlerini değerlendirdik. Sonuçta programın daha verimli olabilmesi için düzenlemeler yapıp, yeni bir isim verdik. BiGG böyle doğdu.
Yol almanız için yolu açıyoruz
Programın 1. Aşamasının yürütülmesinden sorumlu Uygulayıcı mekanizmalarının ortak hedefi; iş fikrinizi iyi bir iş planına dönüştürmenizi sağlamak. Bu hedef hayalinizdeki firmayı kurmanızı sağlayacak olan 2. aşamaya geçmenizi kolaylaştıracaktır. Tabii her kabul edilen iş fikrinden iyi bir plan çıkmayabilir.
Uygulayıcı kuruluş kendi programı sonunda, incelediği iş planları içinden bir eleme yapacak. Bu eleme, iş planlarından hangilerinin 2. Aşama değerlendirmesine girecek kadar iyi, hangilerinin
İş birliğinde olan herkes başarı odaklı çalışıyor
Öncülük, güncellik ve yenilikçilik! TÜBİTAK olarak fikir sahiplerine, AR-GE’ye, teknoloji ve yenilik odaklı çalışmalara yatırım yapanların kazandığını biliyoruz. İşbirliği içinde olduğumuz kuruluşlar da “inovasyonun” sihirli gücünü farkında ve sizlere yol açmak istiyor.
Önerdiğiniz yeniliği iş planına dönüştürmede profesyonel yardım, kuracağınız firmanın en zor yılını atlatmanız için sermaye desteği, pazarda tutunmanızı kolaylaştıracak size özel iş rehberleri vaatlerimizin bazıları.
Deneyimli bir rehber ile yola çıkın
Programın Uygulama Esasları ve Çağrı Duyurusunda yer alan koşulları taşıyorsanız Program başvurularınızı "tek" uygulayıcı kuruluşa yapmanızı istiyoruz. Başka bir uygulayıcı kuruluşta başvurunuzun ya da kabulünüzün bulunması, BiGG desteği almanıza engel olacaktır. Ayrıca ön başvuru tarihinizden itibaren herhangi bir şirkette ortaklığınızın bulunmaması gerekmekte.
Bu başvuru koşullarına sahipseniz, yapmanız gereken şu: en güvendiğiniz yenilikçi iş fikrinizi yanınıza alın. Ardından sizi usta bir girişimci adayına dönüştürmek için hazırlanmış olan uygulayıcı kuruluşlardan seçeceğiniz birine gitmeniz. Bu aşamadaki ilk hedef; uygulayıcı kuruluşa başvuracak pek çok aday içinden sıyrılıp, fikrinizi kabul ettirmek olmalı. Çünkü uygulayıcıların pek çok aday arasından en iyi fikirlere sahip girişimcileri titizlikle seçeceklerine eminiz.
Gelmeden ince eleyip, sık dokuyun
Herhangi bir fikirle bize başvuramayacağınızı zaten biliyorsunuz. Öncelikle iş fikrinizin belli özelliklere sahip olması gerekiyor. İşte, fikrinizi önemli birkaç yönden sınayabileceğiniz küçük bir fikir testi
1. İş fikriniz teknolojik bir yenilik içeriyor mu?
2. Müşterinizi tanımladınız mı?
3. Müşterinizin ihtiyaçlarını biliyor musunuz?
4. Müşterinizin şu anda bu ihtiyaçları nasıl karşıladığını biliyor musunuz?
5. Yakın çevreniz dışında önerdiğiniz ürün veya hizmeti satın almayı düşünen en az bir kişi var mı?
6. Piyasada sizinle doğrudan rekabet edecek aktörlerin kim olduğunu biliyor musunuz?
7. Size rekabet avantajı sağlayacak çekirdek yetkinliklerinizi biliyor musunuz?
8. Çekirdek yetkinlikleriniz iş fikrinizi destekliyor mu?
9. Ekibiniz hazır mı?
10. Üç yıl içinde iş fikrinizi hayata geçirdiğinizi ve gelirinizi kendi şirketinizden kazandığınızı hayal edebiliyor musunuz?
BAŞVURU
Kimler Başvurabilir?
BİGG “genç girişimci” dostu bir programdır. En az lisans programından 1 yıl içerisinde mezun olabilecek ve en son mezuniyet tarihi üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmemiş , teknoloji ve yenilik odaklı fikir sahipleri bizim gençlik ölçütümüz içinde.
Bir diğer koşulu da lütfen unutmayın. Eğer Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Tekno Girişim ya da TÜBİTAK’ın 1512 Programı’ndan destek aldıysanız, BiGG’e başvuru yapamıyorsunuz.
Programın 1. Aşamasına başvurular 1601 Programı çağrısı ile belirlenen Uygulayıcı Kuruluşlar tarafından kabul edilecektir. 2. Aşama başvuruları ise 1. Aşamada başarılı bulunan girişimci tarafından PRODİS uygulaması üzerinden gerçekleştirilecektir. Aşağıdaki 2. Aşama iş planı başvuru dokümanlarının başvuru öncesinde taslak olarak hazırlanması faydalı olabilir.
Proje Başvurusu ve Dökümanları
Tahmini Satış Planlaması Tablosu
BAŞARI HİKAYELERİ
Genomize Bilişim ve Biyoteknoloji A.Ş.
Genomize Bilişim ve Biyoteknoloji A.Ş. Tübitak 1512 desteği alan “SEQ: Yeni Nesil Dizileme Verilerinin Paylaşımı, Rutin Genetik Tanı Yaparken Yeni Mutasyon Keşfetmek” projesini hayata geçirmek için Erşen Kavak tarafından 2014 yılında kurulmuştur.
Genomize, genom verisinin üretimi ve analizi konusunda uzmanlamış, akademi kökenli, genç ve dinamik bir biyoteknoloji girişimidir. İnovasyon, yerelleştirme, kalite ve müşteri odaklı iş geliştirmeyi ana prensipleri olarak benimseyen Genomize, insan DNA’sının analizi konusundaki akademik ve bilimsel birikimini müşterilerine hızlı ve güvenilir bir şekilde aktarmaktadır. Genomize'nin amacı sağlık alanında yenilikler yapmak ve bu yenilikleri orta ve uzun vadede halkın her kesimi için ulaşılabilir kılmaktır.
Tübitak 1512 desteği kapsamında geliştirilen SEQ biyoenformatik analiz platformu, klinik tanıda genetik yeni nesil dizileme yöntemini kullanan araştırma merkezleri, hastaneler ve genetik tanı merkezleri tarafından kullanılan ve uluslararası standartlara göre genetik tanı verilebilmesine olanak sağlayan bir platformdur. SEQ, bilimsel doğruluğu ve kullanıcı dostu arayüzünü birleştirerek yeni nesil dizilemeyi genetik tanıda yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye genelinde alanında üretilen ilk ve tek yazılım platformu olan SEQ'in var olan müşteriler tarafından daha efektif kullanılabilmesi ve pazardaki taleplere daha iyi cevap verebilir hale gelmesi için geliştirilmesine sürekli devam edilmektedir.
Sağlık alanında bilimsel ve etik anlamda uluslararası standartlarda, ulaşılabilir ve fiyat olarak da makul ürünler geliştirmek için kararlılıkla yoluna devam etmekte olan Genomize, İngiltere'deki Royal Academy of Engineering tarafından düzenlenen “Leaders in Innovation Fellowships” programında birincilik ödülü almıştır. Ayrıca, Genomize ISO 9001, OHSAS 18001, ISO 14001 ve ISO 27001 kalite standartlarına uygunluk belgelerini almaya hak kazanmıştır.
HTMSS Yüksek Teknoloji Mekatronik Sistemler LTD. ŞTİ
HTMSS Yüksek teknoloji Mekatronik Sistemler LTD. ŞTİ., Doç. Dr. Utku BÜYÜKŞAHİN tarafından "CİHAZ ve ROBOTLARA ÇOK NOKTALI, YÜKSEK HASSASİYETLİ DOKUNMA HİSSİ SAĞLAYAN MODÜL" projesini hayata geçirmek için Yıldız Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde 2013 yılında kurulmuştur. 2014 yılında TÜBİTAK tarafından 1512 “Girişim Sermayesi” alan proje ayrıca, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinatörlüğü, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark A.Ş., KOÇ Holding Bünyesindeki Inventram A.Ş. tarafından desteklenmiştir.
Proje aracılığıyla, santimetrekareye düşen dokunma ve sıcaklık algılayıcısı sayısının milyonlar mertebesine çıkartılması ve toplamda birkaç milyonu bulan algılayıcıdan gelen verilerin bilgisayara basit ve düşük maliyetli bir şekilde aktarılması sağlanılmaktadır. Sistem, insanın algılama seviyesinin üzerinde algılama sağlayan ilk üründür.
Patent konusunda prestij olarak kabul edilen Amerika ve Japonya gibi ülkelerden uluslararası patentli proje (US9030653B1, JP5785670B2), 2013 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile METUTECH-BAN (ODTÜ) tarafından “Türkiye’nin Yatırım Potansiyeli En Yüksek 10 Projesi” arasına seçilmiş, bakan Nihat ERGÜN tarafından plaket ile ödüllendirilmiştir. Proje 2014 yılında “İlk İşim Girişim” isimli, Türkiye çapında 225 projenin katıldığı, bir milyon TL ödüllü proje yarışmasında ikinci olmuştur. Ayrıca 2015 yılında proje ile HTMSS, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark A.Ş. tarafından “İnovasyonun Yıldızı” ödülüne layık görülmüştür. Bilim ve Teknik Dergisi gibi prestijli bilimsel dergilerde, birçok teknoloji programında, televizyonların ana haber bültenlerinde ve gazete haberlerinde projeye geniş yer verilmiş, Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında birçok ülkede konferanslara davet edilmiş ve başarıyla sunulmuştur.
PİCUS Bilişim Güvenlik Ticaret A.Ş.
PİCUS Bilişim Güvenlik Ticaret A.Ş. Volkan Ertürk tarafından TÜBİTAK 1512 desteği almaya uygun bulunan “Bilişim Güvenliği Ürünleri Analiz Ve Denetim Yazılımı” başlıklı iş planını hayata geçirmek ve siber güvenlik alanında adından söz edilir bir marka oluşturmak amacıyla 2013 yılında kurulmuştur.
PİCUS’un geliştirdiği bilişim güvenliği ürünleri analiz ve denetim yazılımı, kurumlarda çalışan ağ güvenliği ürünlerinin ne kadar sağlıklı çalıştığını analiz etmektedir. Kurumsal firmaların siber tehditlere karşı ağ güvenliklerine yaptıkları yatırımın güvenlik derecesini ölçen yazılım, güvenlik ürünlerinin daha etkin çalışmasını sağlamaktadır. Yazılımın kurulumuyla hem kurumların veri tabanının çökertilmesinin önüne geçilmiş olmakta hem de yurtdışından alınan yüksek maliyetli yazılımların etkin kullanılması sağlanmaktadır.
TÜBİTAK 1512 desteği ile kurulan PİCUS, ekibini büyütmekte ve müşteri portföyünü genişleterek yoluna devam etmektedir. İngiltere ve Amerika‘da açtığı ofislerle hedeflediği yabancı pazara daha kolay ulaşmanın önünü açan Volkan ERTÜRK; "Uluslararası teknoloji pazarına giriş; maalesef ürününüzün iyi olmasından öte, ilişkiler ve sizin sürekli takip edip peşinden gitmenize bağlı." sözleriyle ürünün uluslararası pazarlamasındaki zorluklara değinmekte.
Şirket kurucusu Volkan ERTÜRK; "Aslında birçok şeyi ilk kez yapıyoruz. Yurtdışına baktığımızda da bu işi yapan oturmuş ve ürününü çıkarmış bir firma yok. Bizden sonra başlayıp henüz ürününü geliştirmemiş bu firmaların yanında, bizim ürünümüz 2 yıldır pazarda ve satışı gerçekleştiriliyor. Bu da birçok şeyi sıfırdan üretmemiz ve birçok sorunu çözmemiz anlamına geliyor. Bir yandan da çok zevkli bir şey, sürekli çözümler bulma zorunluluğumuz. Bu zorluğu başardığımızda işimizin tatmin boyutu da gerçekleşmiş oluyor." diyerek hem zorluklarına hem de işlerinden aldıkları tatmin duygusuna dile getirmekte.
Volkan ERTÜRK'e göre "Üretmek işin zevkli kısmı". ERTÜRK; "Yaptığınız ArGe ile ürettiğiniz ürün pazardaki bir boşluğu dolduruyor ve takdir görüyor ise bu daha da keyifli bir durum." 1512 desteği sonrası 1507 KOBİ ArGe Başlangıç Destek Programı’ndan ve KOSGEB desteklerinden de etkin bir biçimde yararlanan PİCUS, mevcut durumda büyüyen ekibi, artan müşteri kapasitesi ve pek çok kurumsal firmaya sunduğu güvenlik çözümleriyle sektörde adından söz edilir bir firma olma yolunda ilerlemektedir.
RFTR Elektronik Ar-Ge San. ve Tic. Ltd. Şti.
RFTR Elektronik Ar-Ge San. ve Tic. Ltd. Şti., TUBİTAK-2015 yılı girişim sermayesi desteği ile 3 Kasım 2014 tarihinde, girişimci Necip Şahan tarafından ODTÜ-Teknokent’te kurulmuştur. İlk üç ayını tek çalışan ile tamamlayan RFTR, ilk yılının sonunda 5 kişilik çalışan kadrosuna sahip olmuştur. İkinci yılını doldurmakta olan RFTR bugün itibariyle ikisi doktoralı, 6 mühendis, 2 teknisyen olmak üzere 8 kişilik çalışma ekibine sahiptir. 60 m2’lik tasarım geliştirme alanına ve üretim-montajda kullanılan 30 m2’lik kapalı ESD korumalı alana sahip olan RFTR, 2016 yılı sonu itibariyle 250 m2’lik bir çalışma ofisi edinmeyi hedeflemektedir.
RFTR, yurt içi tüm RF Güç Yükseltici (RFGY) ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve konu üzerindeki uzmanlığını daha da arttırarak yurt dışı pazarda güvenilir bir RFGY ve Çevreselleri üreticisi konumuna gelebilmek ilkeleriyle faaliyete başlamıştır. Kuruluş desteği olarak alınmış olan TUBİTAK-1512 girişim sermaye desteğine konu olan “Hızlandırıcı Sistemleri için yüksek güçlü RFGY” konulu çalışma ile başlayan ürün porföyü, arkasından alınan TUBITAK-1507 ve KOSGEB-Ar-Ge İnovasyon destekleri ile oldukça genişletilebilmiştir. Bu destekler ve özkaynak kullanımı ile zenginleştirilen RFTR ürün gamındaki ürün çeşidi bugün itibariyle 23’dür. Ürün portföyündeki zenginleşmenin yanı sıra, duran varlık olarak edinilmiş olan alt yapı ve test/ölçüm cihazlarıyla, RFTR ihtiyacı olan her türlü test ve karakterizasyonu kendi bünyesinde yapabilmektedir.
RFTR, hem sivil hem askeri alandaki RF Güç Yükselteç ihtiyaçlarına cevap verebilecek tasarım/üretim tecrübesini bünyesinde barındırmaktadır. Bunun yanında, yüksek güçlü RF/Mikrodalga birleştiriciler, bağlaçlar, filtreler, anahtarlar ve RF göndermeç alt sistemleri, tasarım ve üretimi ekibin sahip olduğu bilgi-birikimin içerisindedir.RFTR’nin çalışmakta olduğu yüksek güçlü RF modüller üzerinde üretim tecrübesi de bulunan tasarımcı sayısı dünya üzerinde çok azdır. Bu konu özelinde tasarım/üretim kabiliyetine sahip bir KOBİ ülkemiz içerisinde ve hatta Balkanlar ve Orta-Doğu coğrafyasında bulunmamaktadır. Bunun yegane sebebi işin Ar-Ge ve Know-How maliyetlerinin ve zamanlarının çok yüksek olmasıdır.RFTRölçeğinde, sadece bu işte uzmanlığını ortaya koyan ve her yıl üstüne katarak arttıran, yurt içi firmaların bütününe servis verebilecek bir oluşumun bilgi birikimi, bilginin yurt içinde aktarılması ve maliyet etkin çözüm üretilmesi noktasında avantaj sağladığı ilk sene sonunda müşteri geri beslemeleriyle doğrulanabilmiştir.
RFTR, Kalite Odaklı Çalışma Prensibini benimsemiştir. Bu bağlamda ISO-9001, ISO-14001, OHSAS-18001 Sertifikalarını 2016 yılı başında almıştır. RFTR, henüz ikinci senesinin içinde olmasına karşın, mevcut ürün gamı ve kalitesi, satıştaki ve pazardaki ürün çeşitliliği ve bitirmiş olduğu Ar-Ge projeleri ile pazarda kendisine sağlam bir duruş fırsatını yakalayabilmiştir. Aşağıdaki görselde gösterildiği üzere, 7 ayrı ürün ailesinden 23 farklı ürün geliştirilmiş ve kullanıcıya sunulmuştur. Ürün detayları www.rftr.com.tr adresinden takip edilebilmektedir. Teknolojinin son gerekleri ve hammaddeleri ile geliştirilen ürünlerin yurt dışı muadillerinin çoğundan bir çok yönüyle üstün olduğu müşteri geri beslemelerinde sıkça dile getirilmektedir. İlk senesini firma içinde ve büyük firmalara ürün geliştirmek suretiyle, tasarım evi kıvamında tamamlamış olan RFTR, ikinci yılı olan 2016 başı itibariyle seri üretimlere başlamıştır. 2016 sonu itibariyle, ilk seri üretim yılının sonunda, sahadaki ürün sayısının 1.000’i aşacağı kesinleşmiştir. İlerleyen yıllarda ise bu sayının artarak devam edeceği ön görülmektedir.
konu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Kimler başvurabilir?
Çağrı duyurusundaki nitelikleri taşıyan ve üniversitelerin örgün öğrenim veren herhangi bir lisans programından mezun kişiler başvurabilir.
Açık öğretim fakültesi mezunları başvurabilir mi?
Hayır, başvuramaz. Mevzuat gereği, destekten örgün öğrenim veren üniversitelerin mezunları faydalanabilir. Açık öğretim fakülteleri örgün öğrenim vermediğinden, mezunları bu programa başvuramaz.
Lisans mezuniyetinin üzerinden 5 yıldan fazla geçmiş ancak hâlihazırda yüksek lisans ya da doktora öğrencisi olan kişiler başvurabilir mi?
Evet, başvurabilir.
Şirket ortağı olan kişiler programa başvurabilir mi?
Hayır, başvuramaz. Başvuru yapılan tarihte herhangi bir şirketin ortaklık yapısında olan kişiler programa başvuramaz. Başvuru öncesi şirket ortaklık yapısından ayrılması durumunda başvuru yapılabilir. Ayrıca Uygulama Esaslarında belirtilen koşulları sağlayan başlangıç firmalarının kurucu ortağı olan kişiler de programa başvurabilir.
Aynı çağrı döneminde birden fazla iş fikri ile başvuru yapılabilir mi?
Hayır, yapılamaz. Aynı çağrı döneminde tek bir iş fikri ile başvuru yapılabilir.
İş fikri başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
Çağrıda belirtilen tarihler arasında PRODİS üzerinden elektronik olarak yapılır.
Çağrılar, hangi tarihlerde açılır?
1512 programının, her yıl en az 1 (bir) çağrısı açılır ancak çağrı tarihleri için belirli bir zaman aralığı yoktur.
İş fikri konularında sınırlama var mıdır?
Hayır, yoktur. Programa her alandan teknoloji odaklı yenilikçi iş fikirleri sunulabilir.
Hem Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı hem de TÜBİTAK’tan, aynı ya da farklı iş fikri ile sermaye desteği alınabilir mi?
Hayır, alınamaz. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teknogirişim sermaye desteği almış kişiler iş fikri başvurusunda bulunamaz.
Bu destek “Teknogirişim” desteği midir?
Hayır, değildir. Bu program, TÜBİTAK Kanunu, TEYDEB Yönetmeliği ve ilgili Uygulama Esasları kapsamında yürütülen bir programdır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknogirişim Sermaye Desteği Programından farklı mevzuata tabidir.
Matbu evraklar hangi adrese gönderilir?
TÜBİTAK Başkanlık’ın “Tunus Caddesi No:80 06100 Kavaklıdere Ankara” adresine gönderilmelidir. Evrakların TEYDEB’e en kısa sürede ulaşabilmesi için, göndericinin, ad soyad, program adı, proje numarası ve gönderilme sebebini içeren bir ön yazıyı eklemesi gerekir.
Aşama 1’de verilecek girişimcilik eğitimi ücretli midir?
Hayır, TÜBİTAK’ın girişimciye sağladığı eğitimler ücretsizdir.
Şirket kuruluş giderlerinde herhangi bir indirim/muafiyet uygulanır mı?
Hayır, uygulanmaz. 2. aşamada destek alacak girişimci için, Ticaret Odaları ve Ticaret Sicil Müdürlüğü nezdinde, şirket kuruluş giderlerinde uygulanan bir muafiyet yoktur