İş hayatına kendi çizdiği yol ile adım atmak isteyen girişimcilere destek vermekte olan kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kurumlardan biri de KOSGEB’dir. KOSGEB tarafından küçük bir işletme kurmak ya da yeni bir projeye atılmak isteyen kişilere kredi ya da hibe desteği verilmektedir. Fakat bunun için öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitiminin alınması gerekmektedir.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, ülkede başarılı işletmelerin kurulması ve girişimcilik kültürünün daha yaygın bir hale gelmesi için yapılmakta olan, girişimcilerin iş kurma ve yürütme konusunda bilgi ve beceri sahip olabilmeleri ve bu süreç süresince kendilerine düşen rol ve yükümlülüklerin farkına varabilmeleri için düzenlenen ve bu vasıtayla bireylerin kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek deneyim ve bilgiyi kazanmalarını amaçlayan eğitimlerdir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri, KOSGEB birimleri tarafından düzenlenmekte olan, ulusal ya da uluslararası projeler kapsamında yine KOSGEB tarafından yürütülen, KOSGEB ile iş birliği içinde yer alan çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen eğitimler ve üniversiteler tarafından örgün eğitim kapsamında verilmekte olan girişimcilik dersleridir. Bu eğitimler en az 32 saat sürmekte olup, genel katılım açık ve ücretsiz eğitimlerdir. Bu eğitimleri alan kişilere sertifika verilmektedir.
İş Planı
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan kişiler, girişimcilik sertifikasını aldıktan sonra artık bir sonraki aşamaya geçmeye hak kazanırlar. Bu adımda bireylerin girişimleri için iş planı hazırlamaları gerekmektedir. KOSGEB’ten destek almak isteyen kişilerin gerçekten de başarılı olabilecek, ümit vaat eden ve iyi bir şekilde tasarlanmış iş planına sahip olmaları gerekmektedir. İş planı yapılırken işin sürdürülebilir ve başarılı olabilmesi için bu süreçte karşınıza çıkabilecek olan zorluklara karşı neler yapmanız gerektiğini tasarladığınız ve yatırımlarınızdan nasıl karşılık alacağınızın adımlarını birer birer yazdığınız bir plan hazırlamanız gerekmektedir.
İş planı hazırlanırken, işletmeye ait faaliyet planının, faaliyet planlarının nasıl gerçekleştirileceğini ve bu planı değerlendirecek olan kişiler tarafından verilmesi gereken tüm bilgilerin verilmesi gerekmektedir. İş planlarının içinde kuracağınız işletmenin parayı nereden, hangi faaliyet ya da hizmet ile kazanacağını, hali hazırda faaliyetini sürdürmekteyse ne kadar süredir faaliyette olduğunu, işletmenin kârlılık düzeyinin ne kadar olduğunu ve yeni bir işletme kuracaksanız ileriye dönük kâr beklentilerinizi, işletmenin ne kadar finansmana ihtiyacı olduğunu ve kurulum dışında finansmanın ne amaçla kullanılacağı gibi soruların cevaplanması gerekmektedir.
İş planı kurarken amacınızı, amacınıza ulaşırken nelere ihtiyaç duyduğunuzu ve bu ihtiyaçları karşılamak için gereken kaynağı, müşterilere ne şekilde fayda sunacağınızı ve müşterilerin sizi neden tercih edeceğini açıklayan kısa bir açıklama yapmanız gerekmektedir. Bununla birlikte piyasaya sunacağınız ürün ya da hizmetlerin detaylarını, işletme yönetimini, pazarlamayı, imalat ve hizmet sürecini, işletmeye ait finansal bilgileri ve ortaya çıkabilecek olan risk ve getirileri detaylı bir şekilde yazmanız gerekecektir.
Destek Başvurusu
İş planını hazırlamış olan kişilerin artık KOSGEB’e başvuruda bulunması gerekir. Bu başvuru KOSGEB tarafından bilgi, belge ve şekil açısından ön değerlendirmeye alınacaktır. Yapılacak olan bu ön değerlendirmenin ardından iş planı kurula sunulur. Kurul, bütçe imkanları ile birlikte katma değeri yüksek, teknoloji kullanabilecek ve yenilikçi olan ürün ya da hizmetleri üretip üretemeyeceğinize bakarak iş planını değerlendirecektir. Değerlendirmenin ardından iş planınız kabul edildiği takdirde size bildirilecektir. Böylelikle yapmanız gereken KOSGEB Veri tabanına kayıt olmaktır.
Veri Tabanına Kayıt
KOSGEB tarafından iş planı değerlendirmeye alınan ve onaylanan kişilere hibe ya da kredi desteği verilecektir. Fakat bunun için bireylerin KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden veri tabanına kayıt olma işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri KOSGEB adını kullanarak çeşitli miktarlarda ücret talep edecek olan şahıslardır. Bu şahıslara hiçbir şekilde itibar etmemeniz gerekmektedir. KOSGEB desteklerine ancak biraz önce bahsetmiş olduğumuz adımları takip ederek başvurabilirsiniz. Ayrıca KOSGEB başvuru için sizden hiçbir ücret talep etmeyecektir.
KOSGEB resmi internet sitesi üzerinden E-kobi sistemi aracılığı ile veri tabanına kayıt olmak isteyen kişilerin kullanıcı adı ve şifreye ihtiyacı olacaktır. Almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifre ile birlikte siteye giriş yaparak Kobi Beyannamesini doldurmanız gerekecektir. Kullanıcı adı ve şifre için KOSGEB’e İlk Başvuru bağlantısına tıklamanız yeterli olacaktır. Bununla birlikte eğer veri tabanına kayıt olma konusunda sorun yaşıyorsanız yine KOSGEB resmi internet sitesi üzerinde yer alan Veri tabanına kayıt olma rehberini adım adım takip edebilir ve bu işlemleri de başarılı bir şekilde yerine getirebilirsiniz. Böylelikle KOSGEB tarafından verilen destekten yararlanmaya hak kazanmış olursunuz.
Destek
KOSGEB tarafından verilen destek unsurları merak edilen konular arasında yer almaktadır. KOSGEB geri ödemesiz destek kapsamında 50.000 TL’ye kadar destek vermekte olup geri ödemeli olarak 100.000 TL’ye varan destek vermektedir. İşte KOSGEB Destek Unsurları;
- İşletme kuruluş giderleri için KOSGEB tarafından geri ödemesiz olarak 2.000 TL değerinde destek verilecektir.
- İşletmenin kuruluş dönemi sırasında teçhizat, yazılım, ofis donanım ve makine gibi gerekliliklerin yerine getirilmesi amacı ile işletmenin kuruluş tarihinden itibaren 24 ay içinde satın alınacak olan ofis donanımları, yazılım, teçhizat ve makine donanımları geri ödemesiz olarak 18.000 TL’ye kadar verilmektedir.
- İşletme Giderleri Desteği kapsamında ise işletmenin kurulduğu tarihten itibaren 24 aylık dönem içinde iş yeri kirası ve personel net ücretlerine yönelik olarak azami 5.000 TL’ye ve toplamda geri ödemesiz olarak 30.000 TL’ye varan geri ödemesiz destek verilmektedir.
- Kuruluş dönemi makine, yazılım, ofis donanım ve teçhizat desteği ile işletme giderleri desteği üst limitleri, bu destek unsurları için belirtilmiş olan üst limitlerin toplamını aşmamak sureti ile ihtiyaç olması halinde kurul kararı ile %50 oranında arttırılabilmektedir. Bu nedenle ofis donanım, teçhizat, yazılım ve makine gibi destekler için üst limit 27.000 TL ve işletme giderleri için üst limit 45.000 TL olurken her ikisinin toplamı ile elde edilebilecek olan geri ödemesiz destek toplamı yine aynı şekilde 48.000 TL’yi geçemeyecektir.
- Sabit yatırım desteği kapsamında ise işletmenin kurulduğu andan itibaren 24 aylık dönem boyunca satın alınacak olan teçhizat, yazılım ve makine için teminat karşılığında geri ödemeli olarak 100.000 TL tutarında destek verilecektir.
eleman.net
Anahtar Kelimeler: KOSGEB , Kendi İşini Kurma , İş Planı , Başvuru Yapma , Destek Programı , Kayıt