Sigorta acentesi açabilmek için ilk şart üniversite mezunu olmak. İline göre değişmekle birlikte ortalama 100 bin liralık sermaye yeterli. Bir acentenin ortalama cirosu yıllık 1 milyon lirayı buluyor, kimi acentelerde bu rakam 5 milyonu geçiyor.
Önce önemli birkaç bilgi paylaşayım, sonra nasıl sigorta acentesi olunacağının detaylarına geçeyim. Türkiye’de, bugün için toplam kayıtlı acente sayısı 15 bin 800, ancak aktif faaliyet gösteren acente sayısı 10 bini biraz geçiyor. Acenteler, sigorta şirketlerine bağlı çalışıyor ve şirketler adına sigorta poliçelerini tüketiciye ulaştırıyor. Türkiye’de, sigorta satışı ağırlıklı acenteler üzerinden yapılıyor. Birkaç rakam vereyim ki, ne demek istediğim daha iyi anlaşılsın. Toplam sigorta pazarı, 40 milyar TL’lik bir pazar. Yani, sigorta satışından elde edilen gelir ki, buna prim üretimi deniyor- 40 milyar TL. Bu üretimin 25 milyar lirasını, yüzde 61’ini, acenteler gerçekleştiriyor.
Anlaşılacağı üzere, sigorta üretiminde acentelerin payı çok büyük. Şunu da belirtmekte fayda var, Türkiye’de halen sigorta satışı geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Ne demek, geleneksel yöntem? Tüketici, yıllardır çalıştığı, güvendiği acente üzerinden sigorta satın alıyor. Bunun da birkaç nedeni var. Birincisi, hemen hemen her acente en az 3-4 sigorta şirketi ile çalıştığından sigortalıya en uygun fiyatlı poliçeyi sunabiliyor. İkincisi, herhangi bir hasar durumunda sigortalı, sigorta şirketinden önce acenteyi arayıp, yardım alıyor. Hal böyle olurca da sigorta acenteleri haftanın 7 günü, 24 saat hizmet veriyor. İşte bunlar nedeniyle tüketici, sigorta satışında ağırlıklı acenteyi tercih ediyor, internet üzerinden ya da başka yollardan poliçe satın almayı tercih etmiyor. Bunları neden anlattım? Sigorta acentesi olmak istiyorsanız, bu konuda yatırım yapacaksanız, 7/24 çalışmayı da göze alacaksınız.
KİMLER YAPABİLİR?
Gelelim, nasıl sigorta acentesi olunacağına. Öncelikle, üniversitelerin sigortacılıkla ilgili bölümlerinden mezun olmak ilk şart. Salt üniversite mezunu olmak da yetmiyor; mesleki deneyim süresini tamamlamak gerekiyor ki; bu süreler, sigortacılıkla ilgili bölümlerden 2 yıllık yüksekokul mezunları için 2 yıl, dört yıllık yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar için 1 yıl 6 ay. Dört yıllık sigortacılıkla ilgili bölümden mezun olanlar içinse herhangi bir mesleki deneyim süresi aranmıyor. Sigorta acentesi olmak için gerekli şartları yerine getirenler, Türkiye Odalar Borsalar Birliği’nin (TOBB) Sigortacılık Bölümü’ne başvurup, levha kaydı yaptırıyor. Levhaya kayıt olanlar bir veya birkaç sigorta şirketi ile sözleşme yaparak, acentelik faaliyetine başlayabiliyor.
NE KADAR SERMAYE GEREKİYOR?
Peki, ne kadar sermaye gerekiyor? En önemli maliyeti, levhaya kayıt oluşturuyor. 2017 için de bu rakam 10 bin lira. Dekorasyon, demirbaş gibi maliyetler de ortalama 30 bin lira tutuyor. Ofisin kirası, personel maliyeti gibi giderler de aylık ortalama 7 bin lira civarında. Yani, acente olmak istiyorsanız, ilk yıl için 100 ila 130 bin liralık bir sermayeniz olması gerekiyor. Tüzel kişilik acenteleri yanlarında en az bir teknik personel çalıştırmak zorunda. Şahıs acenteliklerinde ise teknik personele ihtiyaç duyulmuyor. Sigorta şirketleri acentelik verirken 10 bin lira ila 100 bin lira arasında değişen banka teminat mektubu ya da gayrimenkul teminatı istiyor.
Yıllık en düşük ciro 300 bin TL
Sigorta acenteleri sattıkları her bir poliçe üzerinden komisyon alıyor. Komisyon, acentenin, bağlı olduğu ya da çalıştığı sigorta şirketinden alınıyor. Daha açık bir anlatımla, bir acente, yıl içinde trafik sigortasından kaskoya, konuttan ticari sigortalara kadar tüm sigorta branşlarında sattığı poliçelerin üzerinden, sigorta şirketinin önceden belirlediği oranlarda komisyon alıyor. Komisyon oranları ise sigorta branşına göre yüzde 1 ila 15 arasında değişiyor. Örneğin, trafik sigortasında acente komisyon oranı yüzde 11. Acente yıl içinde 3 milyon liralık toplam trafik poliçesi kesmişse, sigorta şirketinden 330 bin lira komisyon alıyor. Acentenin faaliyet gösterdiği il, bölge ve çevresi gelirde önemli etken. Tabii bağlı olduğu sigorta şirketinin cirosu, bilinilirliği, pazardaki payı da önemli. Bugün için bir acentenin en düşük yıllık cirosu 300 bin lira civarında. Bu rakam ortalama 1 milyon liraya çıkıyor, kimi acentelerin yıllık cirosu 3-5 milyonu buluyor.
Acente olacaklarda aranan şartlar
- 4 yıllık yüksek öğretim kurumlarından ya da en az 2 yıllık aktüerya, pazarlama, risk yönetimi ve sigortacılıkla ilgili bölümlerden mezun olmak gerekiyor.
- Kuracak kişinin teknik personel unvanını taşıması gerekiyor.
- Ticari sicilinin temiz olması gerekiyor.
- Asgari 25 bin liralık mal varlığına sahip olması gerekiyor.
- 2 yıl ile 1 yıl 6 ay arasında mesleki deneyim süresinin tamamlanması gerekiyor.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Sigorta , Sigortacı , Sigorta Acentesi , Sigorta Şirketi , Şirket Kurma