Kadınların yönetimdeki payı 2012’den 2017’ye yüzde 21’den yüzde 25’e 4 puanlık bir artış yaşarken, Türkiye ortalaması yüzde 31’den yüzde 23’e 8 puanlık bir düşüş yaşıyor.
Dünyada yönetimdeki kadın oranı yükselirken, Türkiye’de geriliyor. Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton’ın her yıl 08 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde hazırladığı araştırmanın 2017 tekrarı yayınlandı. 36 ülkeden 5 bin 526 katılımcı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre küresel ortalama, 2012’den 2017’ye yüzde 21’den yüzde 25’e 4 puanlık bir artış yaşarken, Türkiye ortalaması yine aynı dönem içinde, yüzde 31’den yüzde 23’ye 8 puanlık bir düşüş yaşıyor.
Bölge ortalamaları olarak ele alındığında, geçen yılki araştırma sonuçlarında olduğu gibi, G7 ülkeleri en kötü performansı gösteren bölge olarak öne çıkıyor. G7 ülkeleri özelinde sonuçlara bakıldığında, bu ülkelerdeki kıdemli yönetici rollerinin sadece yüzde 22’si kadınlar tarafından temsil edilirken, G7 şirketlerinin yüzde 39’unda hiçbir kadın yönetici bulunmaması dikkat çekiyor.
En çarpıcı artış MINT ülkelerinde
G7 ülkeleri arasında, en kötü performansı sergileyenler, yüzde 7’lik kadın yönetici oranı ile Japonya ve yüzde 18’lik kadın yönetici oranı ile Almanya. Diğer taraftan, Baltık ve Doğu Avrupa ülkeleri, yüzde 38’erlik oranlar ile en yüksek kadın yönetici oranlarına sahip bölgeler olarak öne çıkıyor. Araştırmanın lider ülkesi Rusya’da kadın yönetici oranı yüzde 47 iken (geçen yıla göre 2 puanlık artış), Rusya’nın ardından yüzde 46 ile Endonezya ve her biri yüzde 40’arlık oranlar ile Estonya, Polonya ve Filipinler geliyor.
Grant Thornton’un araştırmasının sonuçlarına göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu MINT ülkeleri (Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye) en dikkat çekici artışı yakalayan grup. Bu gruptaki kadın yönetici oranı 2016’da 24yüzde iken 2017’de yüzde 28’e yükseliyor fakat bu grup içindeki en düşük ortalamaya sahip ülke yüzde 23 ile Türkiye.
Diğer MINT ülkelerinin ortalamaları ise şöyle: Endonezya yüzde 46, Nijerya yüzde 29 ve Meksika yüzde 24. Yine bu grup içinde yönetimde kadın olmayan şirketlerin oranı yüzde 36’dan yüzde 27’ye geriledi.
EN GİRİŞİMCİ KADINLAR UGANDA’DA
Kadın girişimci oranının en yüksek olduğu ülkeler Uganda ve Bangladeş ğibi gelişmekte olan ülkeler. MasterCard tarafından yapılan araştırmaya göre iş fırsatlarının az olmasından dolayı bu ülkelerde kadınlar kendi işlerini kurmak zorunda kalıyorlar. MasterCard’ın 54 ülkeyi kapsayan Kadın Girişimciler Endeksi 2017 Raporu’na göre kadın iş sahiplerinin oranı yüzde 34.8 ile en yüksek Uganda’da. Ancak Doğu Afrika ülkesi endekste yüzde 58.6 ile düşük bir puana sahip. Bunun nedeni yeni iş kurarak karşılaşılan yüksek bariyerler. Ancak ülke kültürel olarak kadın girişimcilere sıcak bakıyor. Asya’ya bakıldığında kadın girişimcilerin tüm iş sahipleri içinde yüzde 31.6 paya sahip olduğu Bangladeş dikkat çekiyor. Bu ülkede girişimcilik, yoksulluğun azaltılması ve büyümenin desteklenmesi için önemli. Ancak Bangladeş’te kadınlar sosyal baskılar nedeniyle iş kurmakta bazı güçlükler ile karşılaşıyor. Çin, Botswana ve Vietnam kadın girimşimci oranının yüksek olduğu diğer ülkeler. Kadın girişimciye en büyük desteğin sağlandığı ülkeler ise Yeni Zelanda, Kanada ve ABD.
Türkiye’de son 6 yıldır düşüyor
Grant Thornton’un araştırmasının Türkiye sonuçları son bir yılda 3 puanlık bir artış gösterse de son 6 yıllık seyirde maalesef düşüşe işaret ediyor. 2012’de yüzde 31 olarak gerçekleşen oran 2017’de yüzde 23’e kadar geriliyor. Türkiye’de son 6 yıl içinde 8 puanlık bir düşüş söz konusu. Yine de Türkiye, her dört yöneticiden birinin kadın olduğu yüzde 25’lik global ortalamaya çok yaklaşmış durumda ve yüzde 23’lük ortalaması ile Türkiye, Amerika, Hollanda, İngiltere ve Almanya gibi ülkeleri geride bırakıyor.
Dünya
Anahtar Kelimeler: Kadın , CEO , Yönetici , Türkiye , Oran