Özel kuruluşlar ve kamu kurumları tarafından kadın girişimci destekleri sunularak kadınlara kendi işlerini kurmaları için imkan sağlanıyor. İşte kadın girişimciler için destek rehberi...
Kadınların iş yaşamında söz sahibi olmaları, gelişmiş ülkelerin ortak özelliklerinden biridir.
Son yıllarda Türkiye'de de kadınlara gerek kendi işlerini kurmaları, gerekse iş hayatına katılarak istihdamı güçlendirmeleri için çeşitli girişimci destekleri sağlanıyor.
Kadın girişimci destekleri, özel kuruluşlar veya kamu kurumları tarafından sunuluyor.
Bu destekler genelde ödemesi daha kolay ve düşük faiz oranlarını içeren krediler ve ücretiz mesleki eğitim kursları olarak veriliyor.
KOSGEB Kadın Girişimci Destekleri
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB), Sanayi Bakanlığı bünyesinde kadın girişimcilerin, işlerini genişletmek ve kendi işlerini hayata geçirebilmelerini kolaylaştırmak için kredi imkanları sağlıyor. Kredilerin yanı sıra; mesleki eğitim, danışmanlık, yazılım, AR-GE alanlarında da kadınlara yardımcı oluyor.
İmalat ve hizmet sektöründe girişimcilik faaliyetlerine katılmak isteyen kadınlar, 120 aylık vadeler ile 50 - 100 bin TL arasında ve 0 faiz oranıyla devlet destekli hibe ve kredi olarak maddi destek alabiliyor.
Kadın Girişimciler Derneği - KAGİDER
Türkiye'de kadınların yeni fikirler ile iş kurmasını sağlamak ve desteklemek amacıyla kurulan KAGİDER, "İşimi Kuruyorum" ve "İşimi Geliştiriyorum" projelerini uyguluyor. Teknik ve mesleki eğitim sonucunda seçilen kadınların projeleri, 6 ay boyunca dernek tarafından destekleniyor. Bu destek içerisinde kredi ve ücretsiz danışmanlık hizmetleri bulunuyor.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Desteği
"Yurt İçi Fuar Katılımında Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi" projesini uygulayan TOBB, kadınların hem iş kurmasını hem de işlerini tüm dünyaya tanıtmasını sağlıyor.
Bu sayede kadın girişimciler, ürettikleri mal ve hizmetler için yeni ticari alanlar bulabiliyor.
Türkiye İş Kurumu Girişimci Desteği
Kendi işinin patronu olmak isteyen kadınlara mesleki eğitimleri ücretsiz olarak veren İŞKUR, eğitim ve rehabilitasyon faaliyetleriyle de her kesimden kadına gelir imkanı sunuyor.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Destekleri
Kaymakamlıklara bağlı olarak hizmet veren bu vakıflar, kadınlara iş projeleri için 15 bin TL'ye kadar kredi desteği sunuyor. Bu krediler ilk yıl ödemesiz sonraki yıllar ise kredinin yüzde 20'lik kısmından başlayarak ödenmesi imkanını sağlıyor.
5 yıllık vade ile ödenebilen krediler 0 faiz uygulamasıyla veriliyor.
Anahtar Kelimeler: Kadın , Girişimci Destekleri , KOSGEB , KAGİDER , Kadın Girişimci , Startup , KOBİ , İş Kurma