Son çıkan KHK da özellikle iş hayatının düzenlemesi ile alakalı çok önemli ve köklü değişikliklere yer verilmiştir. Taşeronlara kadro, 4/C'li personel 4/B kadrolara geçirilmesi, bazı kurumlara personel alma yetkisinin verilmesi, Danıştay ve Yargıtay’a personel alınması yetkisi, uzman erbaş ve uzman jandarmalar hakkında ki düzenlemeler vb… daha onlarca çok önemli değişikler yapılmıştır. nkariyer olarak sizler için son çıkan KHK de iş hayatı ile alakalı yapılan çok önemli 20 değişikliği derledik;
1- Taşeron düzenlenmesi
Taşeron personele kadro verilmesi konusunda;
- Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.
- Her kurumun kendi sınavı yapılacağı vurgulanmıştır yani merkezi bir sınav olmayacak.
- KİT’lerden; AOÇ, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Ereğli Kömür Havzası A.B.B.Y. Sandığı, Kalkınma Ajansları, Kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, Akaryakıt İkmal ve NATO Pol, Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri, Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu başkanlığı, Yatırım İzleme ve KJoordinasyon başkanlığı taşeron çalışanlarına kadro verilmesine karar verilmiştir.
- Özel güvenlik görevlileri kadroya geçecektir. Ancak 5188 sayılı Kanuna tabi olmaya devam edeceklerdir.
- Kapsamda olan kurumlar
- 2 ocak 2018 tarihi itibari ile taşeron personel çalıştıkları kuruma 10 gün içinde başvurmak zorunda aksi takdirde hakkını kaybetmiş olacak.
Buda dikkatinizi çekebilir: Taşeron personel kadroya geçiş tarihi 4 Aralık 2017 olarak esas alınacak, İşte yayınlanan KHK tüm ayrıntıları...
Buda dikkatinizi çekebilir: İşte, taşeron personelin kadroya geçişi olacak tüm kurumların ve kapsam dışında kalanların listesi
2- Vakıflar bankası personelinin davalarına bundan sonra iş mahkemeleri bakacak
696 sayılı KHK'nın 9. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, Bankada 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışanlarla banka arasında çıkabilecek ihtilaflarda iş mahkemeleri görevli olduğu belirtildi.
3- Diyanet’te başkan yardımcısı sayısı beşe çıkarıldı
3 olan Diyanet İşleri Başkan yardımcısı sayısı 696 sayılı KHK'nın 14. maddesinde yer alan düzenlemeye göre 5'e çıkarıldı. Bununla birlikte Başkanlıkta, yurtdışı sürekli görevlere atanmada herhangi bir şart aranmayan kadrolar arasına; Genel Müdür, Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı, Rehberlik ve Teftiş Başkanı, I. Hukuk Müşaviri ve Strateji Geliştirme Başkanı kadrolarında görev yapanlar eklenmiştir.
4- 4/C'li personel 4/B kadrolara geçirildi
696 sayılı KHK'nın 18. maddesiyle, 657 sayılı kanuna geçici 43. madde eklenmiştir. Geçici 43. madde, 4/C'li olarak çalışan personelin 4/B'ye geçirilmesini düzenlemiştir. Düzenlemeden, adam/ay esasına göre kısmi süreli çalıştırılmakta olanlar ile saat ücreti karşılığı çalışmakta olanlar hariç tutulmuştur. Bundan sonra özelleştirme kapsamında yapılacak atamalarda 4/B'ye yapılacaktır.
5- Pilot dönüşlerindeki süre 2020 yılına kadar uzatıldı
Türk Silahlı Kuvvetlerinden herhangi bir nedenle daha önceden ayrılan veya ilişiği kesilen pilot subaylar ile ticari pilot lisansı ya da havayolu nakliye pilotu lisansına sahip en az 1000 saat uçuşu bulunan diğer sınıflardaki subaylardan isteklilerin TSK'ya dönüşüne imkan tanınmıştı. 31/12/2017 tarihin kadar olan geri dönüş için başvuru süresi 31/12/2020 tarihine kadar uzatıldığı KHK de belirtilmiştir.
6- Danıştay ve Yargıtay üyeliği için 17 yıl çalışmış olma şartı kaldırıldı
Danıştay ve Yargıtay üyeliğine seçilebilmeleri için birinci sınıfa ayrıldıktan sonra en az üç yıl bu görevlerde başarı ile çalışmış olmaları ve birinci sınıfa ayrılma niteliğini kaybetmemeleri gereklidir. Ayrıca, üye seçilebilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde on yedi yıl çalışmış olmak şartı yer alıyordu. Bu 17 yıl çalışmış olma şartı KHK ile kaldırılmıştır.
7- Yargıtay ve Danıştay'a 116 yeni üye kadrosu oluşturuldu
OHAL kapsamında çıkartılan 696 sayılı KHK ile Danıştay'a 16, Yargıtay'a 100 yeni üye kadrosu oluşturuldu.
8- Avukatlık mesleğinden hakim ve savcı adayı olanlar ile ilgili düzenleme
Avukatlık mesleğinden hakim ve savcı adayı olanların altı ay süreli meslek öncesi eğitimlerinin yönetmelikle düzenlenmesi öngörülmüştü. 696 sayılı KHK'nın 27. maddesine göre, meslek öncesi eğitim yine altı ay olacak atama bu süre eğitim süresi ev staj olmak üzere iki dönemi kapsayacaktır. KHK da belirtilen başka bir hususta; aday hakim ve savcı personeli için, eğitimin, Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Merkezinde yaptırılma zorunluluğu kaldırılmıştır ibaresi yer almıştır.
9- 10 yıl içinde istifa eden emniyet teşkilatına mensup pilot, uçuş ekibi ve iha uçuş ekibi masrafları geri ödemek zorunda
Emniyet hizmetleri sınıfına mensup pilot, uçuş ekibi ve İHA uçuş ekibi personeli, istifa veya müstafi sayılma sebepleri ile on yıl içerisinde görevlerinden ayrılmaları halinde, havacılık branşına aktarılmalarına esas teşkil eden eğitimlerin masraflarını yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olmak üzere kanuni faizi ile birlikte ödemekle yükümlü olacaklardır.
10- Savunma Sanayi Müsteşarlığı personelini Cumhurbaşkanı atayacak
Savunma Sanayi Müsteşarlığı personeli daha önce Milli Savunma Bakanlığı onayıyla atanmaktaydı. Personel artık Cumhurbaşkanı veya uygun görmesi halinde Müsteşarlıkça atanacak. Böylelikle, Savunma Sanayi Müsteşarlığında, esas yetkili kurum Cumhurbaşkanlığı oldu.
11- Savunma Sanayii Müsteşarlığında sınavsız personel istihdam edilebilecek
Yapılan yeni düzenlemeye göre, özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde, ücretleri Fondan karşılanmak üzere proje veya sözleşme süresince sözleşmeli personel istihdam edilebilecek. İstihdam edilecek personele ödenecek ücret üst sınırı Savunma Sanayii İcra Komitesince belirlenecek ve bu kapsamda istihdam edilen personel, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılacaktır. Ümit ederiz ki bu yetki amacı dışında sekreter vb. personel alımlarında kullanılmaz.
12- Milli Savunma Bakanlığına 100 adet memur için açıktan atama izni verildi
Yeni düzenlemeler arasında Milli Savunma Üniversitesinde istihdam edilmek üzere Milli Savunma Bakanlığı adına ihdas edilmiş olan toplam 100 adet memur kadrosuna, 2017 ve 2018 yılları merkezi yönetim bütçe kanunlarındaki sınırlamalara tabi olmaksızın atama yapılabileceğine ilişkin düzenlemeye de yer verilmiştir.
13- Uzman Erbaş alımında askerlik sonrası zaman ve yaş düzenlemesi
Daha önce, askerliğinin üzerinden 3 yıl geçen ve 25 yaşını bitirmeyenler uzman erbaş olarak alınabilmekteydi. Buradaki süre 5 yıla çıkarılmış ve yaş şartı da 27'e yükseltilmiştir.
14- Uzman jandarmaların mecburi hizmet süresi 15 yıla çıkarıldı
KHK ile Uzman jandarmaların mecburi hizmet süre 10 yıldan 15 yıla çıkarıldı.
15- İnfaz koruma memuru öğrencisi atandıktan sonra istifa etmesi durumu
Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde görev yapacak personelden idare memurluğu öğrencileri ile infaz ve koruma memurluğu öğrencilerinden, hizmet içi eğitim görüp ataması yapılanlar, 2 yıllık mecburi hizmet süresi dolmadan istifa ederse veya göreviyle ilişiği kesilirse, kendileri için yapılmış bütün giderleri görev yapmadıkları süre ile orantılı ve iki katı olarak ödemek zorundadırlar.
16- Geçici işlerin çalışma süreleri 4 ya daha uzatılabilecek
696 sayılı KHK'da yer alan hükme göre, geçici iş pozisyonlarında istihdam edilenlerin çalışma süreleri, Maliye Bakanlığının onayıyla 4 ay daha artırılabilecek. DİKKAT! Bu düzenleme belediyelerdeki geçici işçileri kapsamayacak
17- PPT'ye personel alımı hakkındaki yeni düzenleme
696 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeyle, PTT'ye personel alımında, kamuya personel alımına dair mevzuatın, uygulanmamasına karar verildi. KHK da ayrıca, 1/1/2017 tarihinden sonra yapılan sınavlarda başarılı olan ve haklarında yapılan güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan adayların atama işlemlerinin geçerliliği devam etmesine karar verildi.
18- MKEK sözleşmeli personel istihdam edebilecek
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, özel bilgi ve ihtisas gerektiren işlerde diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın ilgili yıl genel yatırım ve finansman kararnamesinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde proje süresi ile sınırlı olmak üzere sözleşmeli personel istihdam edebilir. Bu kapsamda istihdam edilen personel, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır.
19- İlahiyat mezunları için düzenleme yapıldı
1- Öğretmenlik bölüm mezunlarının hangi dersleri okutabileceği yönetmelikle belirlenecektir.
2- 24/12/2017 tarihinden önce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliğine atanmış olanların, mezun oldukları fakülte veya bölüme bakılmaksızın atanmaya ilişkin diğer şartları taşımak kaydıyla atama işlemlerinin geçerliliği devam edecektir.
20- Sağlık Bakanlığı teşkilat kanununda yapılan 3 düzenleme
Başhekimler için aranan kamu veya özel sektörde en az 5 yıl tecrübeli olma şartı kaldırıldı. Yine ilçe sağlık müdürü için aranan en az 3 yıl iş tecrübesine sahip olma şartı kaldırıldı. Sözleşmeli personelin, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının Başkan, Başkan Yardımcısı, Enstitü Başkanı ve Genel Sekreter unvanlı kadrolarında süreli olarak görevlendirilebilmesi sağlanmıştır. Daha önceki KHK ile görevi sona eren personelin 3 ay daha görev yapabileceği şeklindeki düzenleme beş olarak değiştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler: KHK , 696 Sayılı , Nedir , Taşeron , Resmi Gazete , Yeni , Ne Zaman , İhraç , İade , Açılımı