Türkiye genelindeki 45 yaş altındaki 50-100 çalışanı olan özel sektör, mahalli idareler, ve KİT’ler 1 Ocak 2018’den itibaren otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılacak. Sisteme 10-50 çalışanı olan özel sektör 1 Temmuz 2018’de, 5-10 çalışanı bulunan özel sektör de 1 Ocak 2019’dan itibaren katılım sağlayacak. İşte BES ile alakalı tüm ayrıntılar...
45 yaş altında, özel sektörde ve kamu sektöründe çalışan kişilerin otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) dâhil edildiği bir uygulamadır.
1 Ocak 2017'de hayata geçen Otomatik Katılım uygulamasına dâhil olan her işveren, çalışanları adına bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmak ve mevzuattaki kriterlere uyan çalışanları bu plana dâhil etmekle yükümlüdür. Otomatik Katılım sistemine dahil edilen çalışanların prime esas kazançlarının %3’ü her ay otomatik olarak Otomatik Katılım birikimlerine aktarılır. Çalışan dilerse bu tutarı işverini aracılığıyla artırabilir. Çalışanın maaşından kesilen katkı payları tercihine göre Faizli veya Faizsiz fonda birikerek değerlendirilir.
Otomatik Katılım uygulaması, ile Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki katılımcı sayısını artırarak çalışanların emekliliğe yönelik ek tasarruf yapmalarını ve ikinci bir gelir imkanı elde etmelerini hedefliyor.
Gönüllülük esasına dayalı olan uygulamada, çalışanlar dilerse 2 ay içerisinde herhangi bir kesinti olmadan sistemden çıkış yapabiliyor.
Tasarrufu bireysel ve makro ölçekte yaygınlaştırmayı hedefleyen Otomatik Katılım sayesinde, sisteme 14 milyon kişinin katılması ve 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulması bekleniyor. Ayrıca Otomatik Katılım, ekonomiye de uzun vadeli kaynak sağlayıp dalgalanmaların önlenmesine önemli katkılarda bulunması hedefleniyor.
Buda dikkatinizi çekebilir: 20 soruda yeni otomatik bireysel emeklilik hakkında her şey
Otomatik Katılım, ABD, İngiltere, Yeni Zelanda, İtalya gibi birçok ülkede uygulanmakta olup ülke ölçeğinde tasarruflara büyük oranda katkı sağladığı gözlemleniyor.
İşverenler otomatik BES kapsamına dahil olup olmadıkları açısından,çalışan sayısı nasıl hesaplanır?
Çalışanların otomatik katılıma dahil olma şartlarını taşıyıp taşımadıklarına bakılmaksızın Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre Sosyal Sigorta Kurumu ( SGK)’na yapılan bildirime göre işverene bağlı olarak çalışan sayısı hesabı yapılır. Çalışan sayısı tespit edilirken, kapsama alınma tarihinde en güncel SGK verisi (net çalışan sayısı) göz önünde bulundurulur. Kapsama alınma tarihini izleyen dönemler bakımından ise bu tarihi izleyen takvim yılı başları esas alınır
Buda dikkatinizi çekebilir: Otomatik bireysel emeklilik ne kadar kazandıracak?
İşveren, çalışanın maaşından katkı payı için ne kadar bir kesinti yapacak?
Ödenecek katkı payları, 5510 sayılı Kanunun 80 inci maddesi çerçevesinde belirlenen prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutardır.
İşveren, katkı payı ödemesi yapacak mı?
İşverenler, çalışanları için herhangi bir katkı payı ödemesi yapmayacaklar.
Katkı payı ödemeleri ne zaman yapılmalı?
Çalışanlardan yapılan kesinti, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü, işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılır.
BES zorunlu mu?
Çalışan, emeklilik planına dâhil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip iki ay içinde sözleşmeden cayabilir.
Anahtar Kelimeler: Bireysel Emeklilik Sistemi , BES , Yönetmelik , 2018 , Bilgi , İptali , Ayrılma , Nedir , Hesaplama , Kesintisi