Dünyanın en büyük tüketici elektroniği etkinliği CES 2017 kapsamında gerçekleşen Digital Money Forum 2017, FinTech ekosisteminin küresel liderlerini ağırladı. İşte forumda konuşulan önemli noktalar ve dijital paranın bugünü ve geleceği hakkında çok önemli huşular;
İnsanların temel ihtiyaçlarını takas etmeye başladığı ilk çağlardan sonra ticareti daha verimli ve hızlı kılmak için keşfedilen ve sürekli geliştirilen ortak bir değer mutabakatına genel olarak para adını veriyoruz.
Modern bankacılığın temelinin Medici Hanedanlığı tarafından atıldığı düşünülüyor. Aradan geçen süre zarfında küresel iletişim ağlarının getirdiği imkanlar artık anlık olarak para transferi yapmamıza imkan sağlıyor. Artık bireylerin veya kurumların sahip olduğu, ticari işlemlerin gerçekleşmesi için kullanılan, paranın fiziksel olarak yerini değiştirmesine bile gerek yok. Visa veya Mastercard gibi bir ödeme aracına sahipseniz; Apple, Google veya Samsung gibi bir teknoloji firmasının uygulaması üzerinden, dünyanın herhangi bir noktasında internet üzerinden satışı yapılan bir ürünü satın alabilirsiniz. Bu işlem anında gerçekleşir ve sizin bankada bulunan paranız saniyeler içinde uzak bir kıtadaki satıcıya geçebilir.
Paranın araç olarak kullanıldığı tüm teknolojik ödeme servisleri bu gün aklımıza gelen ve gelmeyen yüzbinlerce farklı çözümün içine entegre olmuş durumda. Elbette bu noktada önemli olan; fırsatların ve çözümlerin bu servisleri sağlayan şirketler için olduğu kadar tüketiciler açısından da makul bir maliyet ile sürdürülebilir olmasına duyulan ihtiyaç. Bunun içinse yenilikçi teknolojilerin kullanılması gerekiyor.
Blockchain: Suya atlamayan yüzmeyi öğrenemez!
Bu günün dijital para evreninde, güvenliği sürekli artırılan ve genel olarak kabul görmüş mevcut çözümlerin alternatifleri hızla hayatımıza giriyor. Küresel ölçekte kurumsal Blockchain çözümleri sunan Bloq kurucu ortağı ve CEO’su Matthew Roszak; “Bu gün Blockchain teknolojisi üzerine konuşmayan banka yok” diyor ve ekliyor; “suya girmeden yüzmeyi öğrenemezsiniz. Herkesin bu havuza atlaması lazım.” Roszak’a göre bu alanda bir Unicorn (piyasa değeri bir milyar doların üzerine çıkan şirket) görmeye çok yakınız ve 2017 bu teknoloji için yasal düzenlemelerin, adaptasyonun ve yatırımların hız kazandığı bir dönem olacak.
Öte yandan Market Platform Dynamics CEO’su Karen Webster’a göre yenilikçi teknolojiler her zaman beklenen sonuçları vermeyebiliyor. Örneğin son yıllarda çok popüler gibi görünen Dijital Ödeme Çözümleri (cüzdanlar dahil) geniş kitlelere hızla yayılıyor ancak kullanım rakamları beklendiği gibi yüksek değil. Apple Pay şu anda en eski ve ve yaygın dijital ödeme aracı olmasına rağmen yılbaşı öncesi gibi en yoğun dönemlerde bile geleneksel alışveriş yöntemlerinin önüne geçemiyor. Bunun sebebi ne olabilir?
Cevap başarılı olan ödeme çözümlerinde saklı. Venmo COO Michael Vaughn’a göre Starbucks bu noktada gerçekten büyük başarı yakalamış durumda zira tüketicilerin zaten alışkanlık haline getirdiği (Kuzey Amerika için geçerli bir tespit) bir alışveriş deneyimini süreci çok değiştirmeden daha basit hale getirmiş durumda.
Samsung Electronics America Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Nana Murugesan Samsung Pay’in diğer dijital ödeme sitemlerine göre daha başarılı olduğuna dikkat çekerek önemli bir noktanın altını çiziyor; “Samsung Rewards programı ile oluşturduğumuz sadakat platformu insanların bu çözümü kullanması için motivasyon sağlıyor.”
Teknoloji tek başına yeterli değil
FinTech ekosisteminin küresel liderlerinden Brett King; “Yeni teknolojiler geliştirmek tek başına yeterli değil, yeni bir deneyim geliştirmeliyiz” diyor. King’in altını çizdiği nokta işbirliğinin büyük önemi olduğu zira tüketiciler için çok büyük bir motivasyon yoksa, özellikle söz konusu olan para ise, farklı uygulamalar ile bölünmeyi sevmiyorlar. King soruyor; “Herkesin cebindeki para aynı, neden farklı dijital cüzdanlar kullanmak zorunda kalsınlar ki?”
Türkiye yine farklı
Digital Money Forum’daki konuşmacıları dinlerken Türkiye’deki finansal yapısının modern batı dünyasında ele alınan konulardan çok daha ileride olduğuna şahit oluyoruz. Örneğin müşteri sadakat programları, tüketici motivasyonu, tüketici ilişkileri gibi konularda Türkiye’nin finansal çözümleri ciddi şekilde batı dünyasından fersah fersah ileride. Ayrıca dijital cüzdanlardaki bölünmüşlük problemine karşın Türkiye’deki bankaların Bankalararası Kart Merkezi çatısı altında dünyanın ilk ulusal dijital cüzdan uygulaması olan BKM Express ile bir rekaberlik örneği göstermelerinin bir eşi benzeri daha bulunmuyor.
Bunlar sevindirici noktalar ancak bu konular üzerinde kafa yoran bir tek biz değiliz. Konferansa katılan zihinler bu konular üzerinde gece gündüz nasıl çalıştıklarını anlatırken bizim elimizdeki çözümler ile kendimizi rahat hissetmek gibi bir lüksümüz yok.
Alışveriş deneyimi değişecek
ModoPayments kurucusu ve CEO’su Bruce Parker’a göre sadece ödeme sistemlerini dijitalleştirmek asla beklenen sonuçları vermeyecek zira bu araçların bağlı olduğu altyapılar hâlâ varlıklarını koruyor. Ödeme sistemleri kadar tüketicinin temas ettiği ödeme noktalarının da yenilenmesi gerekiyor. Örnek mi arıyorsunuz? Amazon Go’ya göz atabilirsiniz.
Brett King’e göre geleneksel bankalar için bunu başarmak çok kolay değil. King şu örneği veriyor; “Son 50 yılda uzaya bir mekik göndermenin maliyeti yüzde 50 azaldı. SpaceX bunu yüzde 95 oranında daha düşürdü. Oysa bankaların son 20 yılda kârlılıkları hızla düşerken müşteri kazanma maliyetleri en az 10 kat arttı.”
King’e göre bankaların artık dünyaya ve müşteriye daha farklı bakması gerekiyor. Atom, Monzo, Moven gibi dijital bankaları örnek gösteriyor King ve vurucu noktayı paylaşıyor; Şu anda 70 FinTech şirketinin toplam değeri dünyanın en büyük bankası ICBC’den daha yüksek ve bunu sağlamak için gerekli FinTech şirketlerinin sayısı her geçen gün azalıyor.
Yapay Zeka sahnede
CES 2017’nin en çok öne çıkan konu başlığı şüphesiz ki “Yapay Zeka” uygulamalarıydı. Sadece bilgisayar oyunları için bir grafik kartı üreticisi olarak yola çıkan Nvidia bu gün dünyanın en gelişmiş yapay zeka ve makine öğrenme platformlarını geliştiriyor ve Nvidia’nın çözümleri otonom araçlar içinde kullanılıyor. Nvidia ve Audi’nin CES 2017 açılış konferansında duyurduğu işbirliği çerçevesinde bu araçları 2020 yılında ticari olarak yollarda göreceğiz.
Bunların ödeme teknolojileri ile ne alakası var? Bir otonom aracın yollara çıkabilmesi için gerekli olan anlık veri toplama ihtiyacı bir insan gözünün algılayabileceğinden binlerce defa daha fazla. Aynı teknolojiyi finansal sistemlere entegre ettiğinizde geleneksel “IF THEN ELSE – EĞER İSE YOKSA” programlama rutinleri ile geliştirilen tüm uygulamalar ortadan kalıyor. Bir tüketicinin kredi kartı ile harcama yaparken kart limitini anlık olarak hesaplamak, tüketicinin en çok ihtiyaç duyduğu ürün ile en çok satın almak istediği ürünü bir kampanyada birleştirmek ve bunu bir mağazaya anında yansıtmak… Olasılıklar gökyüzündeki yıldızların sayısı ile yarışabilecek denli çok.
Ödemelerin geleceğinde ödemeler olmayacak
Başlık sizi şaşırtmasın. Bu gün bizleri Amazon Go demosu şaşırtıyor olabilir ama bu tam olarak ödeme sistemlerinin geleceğini yansıtan bir uygulama. Bu örneği farklı bir şekilde sunacak olursak; gece kalmak için otelin kapısından girdiğiniz anda ödeme gücünüz ve kişisel tüketim alışkınlık ve beklentilerinize en uygun oda sizin için bir yapay zeka uygulaması tarafından seçilecek. Kişisel asistanınız size oda numaranızı fısıldarken genişletilmiş gerçeklik gözlüğünüz sizi odanıza yönlendiren yol haritasını çizecek. Oda kapısının kulpunu tuttuğunuz anda kapı açılacak ve odanıza girebileceksiniz. Tüm bu işlemler gerçekleşirken ödemeniz hesabınızdan otomatik olarak otele aktarılacak. Odanın pahalı mı yoksa ucuz mu olduğunu düşünmenize gerek olmayacak çünkü tüm bunlar yapay zeka tarafından önceden analiz edilecek.
Sabah uyandığınızda siz talep etmeden odanıza kahvaltınız ücretsiz olarak gönderilecek zira yapay zeka bu ücretsiz kahvaltıdan duyacağınız memnuniyet ile yapacağınız fotoğraflı sosyal medya paylaşımı nedeniyle eşinizi götürmek zorunda kalacağınız restoran için gerekli hesaplamaları yapmış olacak ve o ücretsiz zannettiğiniz kahvaltının ödemesi aslında henüz gideceğinizi bile bilmediğiniz restoran işletmecisi tarafından otele ödenmiş olacak.
Biraz ürkütücü ancak ödemlerin geleceği kesinlikle paranın bir noktadan diğerine aktarıldığını ifade eden kayıtlardan ibaret değil.
Ancak sizi daha çok şaşırtacak kehanet Adgetec’in CEO’su Mark Mueller’den geliyor; tüm bu teknolojiler batı dünyasından değil şu anda FinTech üzerinde çılgınlar gibi çalışan Çin başta olmak üzere Doğu Asya ülkelerinden yükselecek.
fintech
Anahtar Kelimeler: CES , 2017 , Digital Money Forum , FinTech , Dijital Para , Bu günü , Geleceği , Bitcoin