OECD raporuna göre çalışanların en uzun saat mesai harcadığı ülke Türkiye oldu. Buna göre Türkiye’de erkekler kadınlardan çok daha yoğun çalışıyor.
Türkiye'de yaşam kalitesini artırmak ya da mevcut standartlarından ödün vermemek için çalışanların harcadığı mesai OECD ortalamalarını da alt üst etti. Ülkede yaşam standartları hızla artarken işyerinde harcanan mesailer de buna oranla artış gösteriyor.
HAFTADA 40.9 SAAT ÇALIŞIYORUZ
OECD'nin yaşam standartları üzerine hazırladığı rapora göre (Better Life Index) Türkiye, haftada 40.9 saat ortalamasıyla çalışma saatleri en uzun ülke oldu. Türkiye'yi takip eden ikinci ülke Meksika'da bu rakam 28.8 saatken üçüncü sıradaki Japonya'da ise 22.3.
ERKEKLER DAHA ÇOK ÇALIŞIYOR
15-64 yaş arası çalışan oranının yüzde 50 olduğu Türkiye, OECD ortalamasının altında (% 66). Rapora göre çalışan kesimin yüzde 70'inin erkek olduğu Türkiye'de çalışanların yüzde 39'u çok uzun saatler mesai harcıyor. Bu rakam OECD ortalamasının (% 13) en yüksek oranı. En çok mesai harcayanların arasında erkeklerin yüzde 43'ü, kadınların ise yüzde 31'i normalin üzerinde mesai yapıyor. İyi bir eğitim ve edinilen tecrübenin Türkiye'de iş bulmada önemli bir kriter olarak vurgulandığı çalışmada, 25-64 yaş arası çalışanların yüzde 36'sının ortaöğretimini tamamladığı belirtiliyor. Yüksek okul mezuniyetlerinde erkeklerin kadınlardan daha başarılı olduğunun vurgulandığı rapora göre kadınlar iş dünyasında daha yüksek performans gösteriyorlar. Bu oran da OECD ortalamasının üstünde.
Genel olarak Türkler OECD ortalamasına göre hayat kalitelerinden daha az memnun olsa da yaşam standartlarını yükseltmek için gerektiğinde normalin üzerinde bir efor sarfetmeyi, yorulmayı ve kendi özel zamanından çalmayı göze alıyor..
Ahaber
Anahtar Kelimeler: OECD , Türkiye , Çalışma Saatleri , Haftalık Çalışma Saati , En Uzun Çalışma Saati , En Çok Çalışan Ülke