Meclis komisyonundan geçen sözleşmeli öğretmenlik düzenlemesinin tam metnini yayımlıyoruz.
Hatırlanacağı üzere, eğitimle ilgili bir tasarıya, sözleşmeli öğretmen alımı için madde eklenmişti.
Eklenen madde gereğince, sözlü sınavla sözleşmeli öğretmen alımı imkanı getirilmişti.
Aşağıda bu maddenin tam metni yer almaktadır. Madde, Meclis Genel Kurulunda kabul edilip, Cumhurbaşkanı onayı ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecektir.
Maddeye göre sadece sözleşmeli öğretmen alımında sözlü sınav getirilmektedir. Kadrolu öğretmen alımı eskiden olduğu gibi KPSS puan sırasına göre atanacaktır.
Ayrıca her yere değil sadece kalkınmada birinci derecede öncelikli illere sözleşmeli öğretman alımı yapılacaktır.
Bu illeri
İŞTE KOMİSYONDA KABUL EDİLEN MADDENİN TAM METNİ
"MADDE 13 - 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 5- Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli Yörelerde Bakanlığın boş öğretmen norm kadrosu bulunan örgün ve yaygın eğitim kurumlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdam edilebilir.
Sözleşmeli öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personel Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun üç katına kadar aday arasından Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanır.
Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli öğretmenler üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde sözleşmeli öğretmenin eşi sözleşmeli öğretmene tabidir. Sözleşmeli öğretmenler, aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulur.
Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.
Sözleşmeli öğretmenliğe atanacakların başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, atanmaları ve bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan yönetmelikle düzenlenir."
Gerekçe:
Madde ile kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının boş öğretmen norm kadrolarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin B) fıkrası kapsamında sözleşmeli öğretmen istihdamı öngörülmektedir. Kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde görev yapan öğretmenleri genelde ilk atama yoluyla atanan öğretmenler oluşturmakta ve buralarda uzun süre görevde tutulmalarında sorun yaşanmaktadır. Bu yörelere atanan öğretmenlerin uzun süre görev yapmaları, ek ders ücreti karşılığında yapılan görevlendirmelerin en az seviyede tutulmasını sağlayacağı gib i, eğitim öğretimin niteliğini daha da artıracaktır.
Anahtar Kelimeler: Sözleşmeli Öğretmen , Sözleşmeli Öğretmenler Kadroya Geçti , Sözleşmeli Öğretmenler Kadroya Geçecek Mi , Sözleşmeli Öğretmenler Doğum İzninde Maaş Alıyor Mu , Sözleşmeli Öğretmenler Ne Kadar Maaş Alıyor , Sözleşmeli Öğretmenler Kadroya Geçecek Mi 2015 , Sözleşmeli Öğretmenler Ne Zaman Kadroya Geçti , Sözleşmeli Öğretmenlik Maaşları