Bu yıl çocukları liseye başlayacak ailelerin okul seçerken en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında uluslararası diplomalar geliyor
Lise tercihlerinde ailelerin en önemli kriterlerinden birini, seçtikleri okulun eğitiminin ne kadar kaliteli olduğu oluşturuyor. En çok merak ettikleri konuların başında da "uluslararası diplomalar" ve "yurtdışı tanı- nırlılık" geliyor. Çünkü bazı okullar öğrencilerine mezun olurken uluslararası denkliği olan diplomalar veriyor. Bu diplomalar sayesinde öğrenciler isterlerse yurtdışı üniversitelere girme şansına sahip oluyor. Uluslararası Bakalorya (IB) Abitur, Fransız denkliği, İtalyan diploması başta olmak üzere bazı liseler verdikleri bu diplomaları nedeniyle tercih ediliyor. Daha çok özel okulların, öğrencilerine tanı- dığı bu fırsat bazı devlet okullarında da var.
İşte uluslararası denkliği bulunan diplomalar ve özellikleri:
ABITUR: Alman lise bitirme sınavı olarak da nitelendirilen Abitur diploması öğrencilere yalnızca Almanya'da değil, birçok Avrupa ülkesinde ve ABD'de de üniversitelere giriş fırsatı sunuyor. Abitur diploması için Almanca, İngilizce, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji derslerinin notları önemli. Yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalı sınavdan oluşuyor. Alman not sistemine göre verilen Abitur notu 1 ile 6 arasında değişiyor. En başarılı not 1.0 sayılırken 4.0 üzeri not alanlar Abitur diplomasını almaya hak kazanamıyor. Abitur diploması hayat boyu geçerli oluyor.
ALMAN DİL DİPLOMASI: Almanya ve Almanca konu- şulan diğer ülkelerin üniversitelerinde okuyabilmek için gereken dil yeterliliğinizi Alman Dil Diploması (DSD) ile ispatladığınız zaman hazırlık okumadan eğitiminize başlayabilirsiniz. Alman Dil Diploması B2 ve C1 düzeyinde Almanca dil bilgisini belgeliyor. Öğrenciler 9. sınıfta B1 ve 11. sınıfta C1 seviyesinde yapılan sınavlara katılıyor. Alman Dil Diploması süresiz olarak geçerliliğini korur ve tekrarlanması gerekmez.
ADVANCED PLACEMENT (AP): AP programına katılırsanız yurtdışı ve Türkiye'de yerleştiğiniz üniversitelerdeki bazı derslerden kredi alıp muafiyet kazanabilirsiniz. AP Capstone, sanat, İngilizce, tarih ve sosyal bilimler, matematik ve bilgisayar teknolojileri, fen ile dünya dilleri ve kültürleri gibi başlıklarda 30'dan fazla ders AP programı ile üniversitede muafiyet sağlıyor. Türkiye'deki bazı okullarda uygulanan program yurtiçinde Sabancı, Koç, Özyeğin gibi üniversitelerde lisedeyken aldıkları derslerden muaf olma ve kredi tamamlama olanağının yanı sıra burs alma şansı da sunuyor.
FRANSIZ BAKALORYA DENKLİĞİ: Fransız liseleri başta olmak üzere Fransız Bakalorya denkliği veren okullar öğrencilerine Fransa'daki gençler ile aynı hakları sağlıyor. Bu liselerin öğrencileri diplomalarını aldıklarında otomatik olarak Fransız Bakaloryası denkliği de almış oluyor. Bu denklik için öğrencilerin fark dersi almalarına ya da bir sınava girmelerine gerek olmuyor. ULUSLARARASI BAKALORYA (IB): 146 ülkede üniversite kapısını açıyor ve Türkiye'de yüzde 100'e varan oranda burs kazandırıyor. Lise 11. ve 12. sınıfta okuyan 16-19 yaşları arasındaki öğrenciler için tasarlanmış bir sistem. Bugün 146 ülkede 3677'den fazla IB okulu bulunuyor ve IB diploması dünya genelinde birçok üniversite tarafından tanını- yor. Türkiye'deki üniversiteler de IB diploması olan öğrencilere yüzde 100'e varan oranlarda burs veriyor. IB programı İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere, üç dilde uygulanıyor.
İTALYAN DİPLOMASI: İtalya başta olmak üzere Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de geçerli kabul ediliyor. Bu diplomaya sahip öğrenciler İtalya'daki üniversitelerin her fakültesine kayıt yaptırma hakkını alıyor. Aynı zamanda diploma öğrencilere kamu tarafından düzenlenen ve vatandaşlık gerektirenler hariç tüm sınavlara girme hakkı da veriyor. Bir sözlü, üç yazılı olmak üzere toplam dört sınav yapılıyor. Öğrencinin puanını, gönüllü hizmetlerde yer alması gibi okul dışında yaptığı etkinlikler yükseltiyor.
MATURA: Avusturya ve İsviçre başta olmak üzere birçok ülkede uygulanan lise bitirme diploması. Programdan yararlanmak isteyen öğrencinin 3'üncü sınıfa başlamadan önce B2 seviyesindeki Avusturya Dil Diploması'na (ÖSD) sahip olması gerekiyor. Matura yazılı ve sözlü sınavlardan oluşan bir sınav paketi. Öğrenciler en az dört farklı dersten 7 yazılı ve sözlü sınava giriyor.
GIB: IB ve Abitur programlarının birleşiminden oluşan Gemischtsprachiges International Baccalaureate (GIB) Türkiye'de iki okulda uygulanıyor. Alman Eğitim Bakanlığı'nın IB Merkezi ile olan özel anlaşmasıyla yürütülen bir programı bitiren öğrenciler başta Alman üniversiteleri olmak üzere 147 ülkenin üniversitesine sınavsız başvurabiliyor.
DEVLETTE HANGİ OKULLARDA VAR? IB: Tek devlet lisesi Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Abitur: Tek devlet lisesi İstanbul (Erkek) Lisesi Alman Dil Diploması: İstanbul (Erkek) Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi Fransız Bakaloryası Denkliği: Galatasaray Lisesi
Bürde ÖZÇAKIR
Haber Türk
Anahtar Kelimeler: Uluslararası Denkliği Bulunan Diplomalar , Yurtdışı Diploma Denkliği , Yurtdışı Diploma Denkliği Olan Üniversiteler , Yurtdışı Diploma Denkliği Sınavının Kaldırılması , Yurtdışında Alınan Diploma Denkliği , Diploma Denkliği Olan Ülkeler , Diploma Denkliği İçin Dilekçe Örneği , Diploma Denkliği Ne Kadar Sürer , Diploma Denkliği Nasıl Alınır