Sınav evraklarında öğrencilerin fotoğraflarının yer almasıyla Anadolu Üniversitesi kimliğinin zorunluluğu ortadan kalktı.
Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Açıköğretim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yücel Güney, açıköğretimdeki yeni gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Güney, 23-24 Ocak 2016 tarihinde Güz Dönemi Dönem Sonu Sınavını yapacaklarını hatırlattı. Prof. Dr. Güney, "Farklı uygulamaların ve değişikliklerin olduğu başarılı bir sınav dönemini geride bıraktığımızı düşünüyorum. Sınav giriş belgelerinde birtakım değişiklikler yaptık ve bu değişikliklerin ardından öğrencilerimiz bu dönem ki sınava, öğrenci kimliklerine gerek kalmadan nüfus cüzdanı ve sınava giriş belgeleriyle rahatlıkla girebildiler. Öğrencilerimiz artık fotoğraflı sınav giriş belgeleri sayesinde bundan sonraki sınavlara da rahatlıkla girebilecekler. Öğrencilerin sistemde yüklü olan güncel fotoğrafları sınav giriş belgesi, yoklama listesi ve cevap kağıtlarında da yer alıyor. Böylece gerek öğrencilerimiz gerek sınav görevlilerimiz açısından kolaylık sağlamış olduk. Salon görevlilerinin kimlik kontrolünü oldukça kolaylaştırdık" dedi.
Sınavlara girişte Anadolu üniversitesi kimliği zorunluluğu kalktı
Sınavlara girişle ilgili açıklamalarda da bulunan Prof. Dr. Güney, "Açıköğretim Sistemi Sınavları'na girişte zorunlu üç belge vardı. Sınav giriş belgesi, özel kimlik ve Anadolu Üniversitesi kimliğiydi. Sınav evraklarında öğrencilerin fotoğraflarının yer almasıyla Anadolu Üniversitesi kimliğinin zorunluluğu ortadan kalktı. Bu sayede öğrencilerimiz daha önceki sınavlara üç evrakla gelirlerken bundan sonraki sınavlara iki evrakla katılmış olacaklar. Sınava girebilmek için zorunlu olan sınav giriş belgesi ile fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgesi (Fotoğraflı ve soğuk damgalı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, süresi geçerli pasaport) yeterli olacak. Öğrencilerimiz fotoğraflarını otomasyon sisteminden kolaylıkla güncelleyerek bürolarımızdan onaylatabilirler. Böylece sonraki sınavlarda güncel fotoğraflarının yer aldığı belgelerle katılabilirler" diye konuştu.
Test grubu işaretlemenin önemi
Öğrencilerin, açıköğretim sınavlarında test gruplarını işaretlememelerinden kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen Prof. Dr. Güney, şöyle devam etti:
"Bu sınav dönemiyle birlikte öğrencilerimizin test gruplarını işaretlemeyi unutmalarından kaynaklı sınavlarının geçersiz olması problemini çözmek için yeni düzenlemeler yaptık. Bunlar, salon yoklama listelerinde ve cevap kağıdındaki değişikliklerdir. Salon görevlilerimizden cevap kağıtlarındaki sınav grubunun bulunduğu alanı paraflamalarını istedik. Öğrencilerimizin test grubunu işaretlediklerini salon görevlilerimiz kontrol ediyor ve daha sonra cevap kağıdındaki ilgili alanı paraflıyorlar. Böylece her öğrencinin test grubunu işaretlediği kontrol edilmiş oluyor. İkinci bir uygulamamız da, öğrenci yoklama listelerinde test grubu bölümünün işaretlenmesini sağlamak oldu. Ancak unutmamak gerekir ki Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri Sınav Kurallarında 'Cevap kağıdı üzerine test grubunu (A, B, C, D) kodlamayan veya birden fazla kodlama yapan öğrencilerin sınavları geçersiz sayılır' denilmektedir. Bu nedenle öğrencilerimizin test gruplarını işaretlemeleri sınavlarının geçerli olabilmesi adına çok önemli. Aksi takdirde almış olduğumuz tüm tedbirlere rağmen test grubunu işaretlemeyen öğrencilerimizin sınavları geçersiz sayılacaktır."
Sınav kurallarıyla ilgili sürekli bilgilendirmeler yapıyoruz
Prof. Dr. Güney, sınav kurallarıyla ilgili sürekli bilgilendirme yaptıklarını dile getirerek, "Sınav kurallarıyla ilgili bilgilendirmelerimizi web sayfamızda 'Sınavla İlgili Önemli Hatırlatmalar' bölümünde yayınlıyoruz. Sınav öncesi salon görevlilerine SMS ile bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca soru kitapçıklarında sınav kurallarına yer veriyoruz. Farklı bilgilendirme kanallarını kullanarak sürekli öğrencilerimizi ve sınav görevlilerimizi yeni gelişmelerden haberdar ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Anadolu Üniversitesi'nin sahip olduğu tecrübeden hareketle, bu tarz büyük organizasyonlarda hayata geçirdiği uygulamalarla öne çıkan bir kurum olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Güney, öğrencilerin artık Açıköğretim Sistemine iyice alıştıklarını anlattı.
İHA
Anahtar Kelimeler: AÖF , AÖF Giriş Belgesi , AÖF Kimlik Zorunluluğu Var mıdır?