‘Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’ ödül töreninde, 10 ildeki halk eğitim merkezlerindeki programlara katılan en başarılı 5 kadına ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, “Bakanlık bu projelere her zaman destek verecek. Umarım bu proje kapsamında 10 bin girişimci kadın sayısı 1 milyona, dahil olan il sayısı ise 10’dan 81’e çıkar” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın ortaklığı ile Nisan 2015’ten beri ‘Girişimcilikte Önce Kadın’ projesi kapsamında 10 bin kadına girişimcilik eğitimi verildi. Kadınların iş hayatına katılımını arttırmayı amaçlayan projeye katılan kursiyerler halk eğitim merkezlerinde aldıkları eğitimler sonrasında ürünlerini satışa çıkardı. ‘Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nda ise proje kapsamında yaptıkları çalışmalarla öne çıkan 5 girişimci kadın ödüllendirildi. Yarışmaya katılan kadınlar projenin sitesinde yer alan ürünleri ile ilgili girdikleri ilan sayısı ve satış tutarları gibi kriterlere göre değerlendirildi. Yarışmada birinciliği Eskişehir’den 288 satışla Sebahat Oral aldı. Oral yaptığı konuşmada bu proje sayesinde girişimciliği öğrendiğini ve Türkiye’nin birçok yerine kendi yaptığı ürünleri sattığını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu, “Bakanlık bu projelere her zaman destek verecek. Umarım bu proje kapsamında 10 bin girişimci kadın sayısı 1 milyona, dahil olan il sayısı ise 10’dan 81’e çıkar” dedi.
“KIZLARIMIZIN OKULDA KALMA ORANINI ARTTIRMALIYIZ”
Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Gönç ise sosyal ve ekonomik gelişme için kadınların çalışma hayatına katılımının arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Sosyal ve ekonomik gelişme için kızlarımızın okulda kalma sürelerini arttırmamız gerekiyor. Kızlarımızın okulda kalma süresi 6.7 yıl. Bu süre yetersiz. Üretkenlik potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Bu projede vakfımız eğitim içeriklerinin hazırlanmasında rol üstlendi” diye konuştu.
“ÖDÜL ALAN KURSİYERLERİMİZ HERKESE İLHAM OLSUN”
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ise kadınların ekonomiye katılımlarının önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bugün kadınların üretim gücüne inanmakla ne kadar doğru bir adım attığımızı gördük. Bir ülkede güçlü kadın güçlü aile ve güçlü toplum demek. Dünya Bankası verilerine göre dünya genelinde iş gücüne katılabilecek yaş aralığında olan 2 milyar kişi çalışmıyor ve bunların büyük bölümü kadın. G20’de kadınların iş gücünde yer alma oranı yüzde 51, Türkiye’de bu oran yüzde 28. Bakanlık ve Türkiye Bilişim Vakfı ile yaptığımız bu ortak proje sayesinde Nisan 2015’ten beri kadın istihdamına katkımızı bir adım öne taşıdık. 10 ilde 10 bin kadına girişimcilik başta olmak üzere birçok konuda eğitimler verildi. Girişimcilik ödüllerini verdiğimiz 5 kadın çok önemli bir yol katettiler, ailelerine katkı sağladılar. Ödül alan kursiyerlerimiz herkese ilham olsun”.
KADINLARIN ÜRETİKLERİ İNTERNETTE SATILIYOR
Girişimcilikte Önce Kadın projesi meslek sahibi olmayan kadınların ekonomik hayata katılımlarını özendirmeyi ve ailenin refah düzeyini artıracak ek gelire kavuşmalarına olanak yaratmayı amaçlıyor. Meslek sahibi olmayan kadınlar halk eğitim merkezlerinde verilen kurs sürecinde elde ettikleri bilgi ve beceriler ile üretim gerçekleştiriyor. Türkiye’nin 10 ilindeki 10 bin kadının katıldığı proje kapsamında ortaya çıkan ürünler ‘oncekadin.gov.tr’ internet sitesinde satışa sunuluyor.
Ödül töreninde ayrıca projeye yaptıkları katkılar nedeniyle 10 ilden gelen il milli eğitim müdürlerine plaket verildi.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Girişimcilik , Girişimci , Kadın Girişimciler , İş Kadını