Genç girişimcilerin yeni yatırım alanı kahve zincirleri. Bugün anahtar teslim ortalama yatırım maliyeti 250 bin lira ile 400 bin lira arasında değişen kahve zincirlerinin geri dönüşü ise 20 ay. Bir kahve zinciri için en önemli konu mekânın hem kapalı hem açık alanı olması.
Son dönemlerde genç girişimcilerin gözde yatırımları arasına giren kahve zincirleri, hem kâr marjı hem de potansiyeliyle hızlı bir büyüme yakaladı. Dünyaca ünlü kahve markaları Türkiye’de mağaza açarken, yerli markalar da geri kalmıyor. Starbucks ve Kahve Dünyası franchise vermek yerine kendi mağazalarını açarken, birçok kahve zinciri de bayilik fırsatı sunuyor. Sektör temsilcileri bir kahve zincirine yatırım yapmanın maliyetinin 250 bin lira ile 400 bin lira arasında değiştiğini belirterek, “Bugün kahve zincirine yatırım yapan bir girişimci harcadığı parayı ortalama 20 ayda geri döndürebiliyor” dedi.
MARKALAR NE TALEP EDİYOR?
Türkiye’de bayilik veren 10’a yakın yerli ve yabancı kahve zinciri var. Bu markaların franchise giriş bedelleri 25 bin dolar ile 50 bin dolar arasında değişiyor. Bazı markalar sadece giriş bedeli talep ederken, bazıları cirodan pay alabiliyor.
İnşaat, ekipman ve dekorasyon alanında da destek olunuyor.
ACABA NERESİ TUTAR
Kafe için en doğru lokasyonların başında yaya trafiğinin yoğun olduğu caddeler geliyor. İş merkezleri ve çevresi de doğru konumlar arasında yer alıyor. Müşterileri çekebilmek için önemli konu başlıklarından birisi de dekorasyon. Kafe yatırımında bir diğer konu ise mekânın hem kapalı hem de açık alanı olması.
NE ZAMAN PARA KAZANIRIM?
Markayla el sıkıştıktan 5 ay sonra faaliyete başlamak mümkün. Yatırımın geri dönüşü için en önemli konu ise kafenin kira ve personel gideri. Türkiye’de doğru lokasyonda açılan bir kafenin geri dönüşü ortalama 20 ay olarak hesaplanıyor.
Ancak daha küçük ve az personelle faaliyet gösteren bir kafe, yatırımını 1 yılda da geri döndürebiliyor.
Neden kahve zincirine yatırım yapmalı?
Türkiye’de her 100 kişiden 78’inin kahve tükettiği belirtiliyor. Sektörün ortalama büyüme rakamı yüzde 7 civarında. Her kesimin ulaşabileceği ürünlerin satılıyor olması sektörü cazip hale getiriyor. Kâr marjının da yüksek olması yatırımcıları bu alana yönlendiriyor.
Lavazza 2016’da hızlı büyüyecek
TÜRKİYE’de yatırımlarını arttıran Lavazza markası bugün 60’a yakın şubesiyle faaliyet gösteriyor. 2016’da hızlı bir büyüme hedefleyen şirket yıl sonuna kadar şube sayısını 100’e çıkarmayı hedefliyor. Şirketin başlangıç bedeli 40 bin 500 Euro. Aylık royalty bedeli yüzde 5 olan Best Coffe Shop Lavazza’ya yatırımın geri dönüş süresi ise ortalama 20 ay olarak hesaplanıyor.
İzmir’den dünyaya açılıyor
İlk şubesini 2002 yılında İzmir’de açan Gönül Kahvesi’nin bugün Türkiye’de ve yurtdışında 80’e yakın şubesi bulunuyor. Franchise giriş bedelini 40 bin TL+KDV olarak belirleyen markanın 100 metrekare kapalı, 100 metrekare açık alanlı bir şubesini açabilmek için 380 bin lira yatırım yapmak gerekiyor. Şirket Ortadoğu ve Avrupa’da büyüyor.
Bu yıl 20 yeni franchise verecek
Son yıllarda yeni şubelerle hızlı bir büyüme yakalayan ve Türkiye’de kahve sektörünün öncü markalarından biri olan Gloria Jean’s Coffees 2016’da da yeni şubelerle büyümeyi hedefliyor. 2016 yılında 20 yeni franchise vermeyi planlayan Gloria Jean’s Coffees’in giriş bedeli 50 bin dolar. Gloria Jean’s Coffees’e yapılan bir yatırımın yaklaşık geri dönüş süresi ise 2.5 yıl olarak hesaplanıyor.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Kahve , Marka , Zincir Mağazalar , franchise