E-Glober Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, “72 bin ihracatçıyla Alibaba.com’u istila etmeyi” planlıyor.
Geçtiğimiz ay E-Glober, dünyanın en büyük dış ticaret portalı Alibaba.com ile önemli bir işbirliğine imza attı ve Alibaba.com’un Türkiye’deki tek temsilcisi oldu. E-Glober Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ şimdi “72 bin ihracatçıyla Alibaba.com’u istila etmeyi” planlıyor.
21 Aralık’ta Doğan Grubuna bağlı medya organlarının koordinasyon ve yayın politikalarının yönetiminden tam yetkili olarak göreve getirilen Mehmet Ali Yalçındağ, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu E-Glober ile Alibaba.com‘un resmi iş ortağı aynı zamanda. Yalçındağ, Alibaba Group’un uluslararası ticaret platformu Alibaba.com ile E-Glober, Türk KOBİ’lerinin uluslararası pazarlara açılarak büyümelerine destek olacak yeni işbirliğine imza attı. Yeni işbirliği ile E-Glober, Alibaba.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinden sorumlu tek isim oldu. E-Glober Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ (51), bu işbirliğiyle çok sayıda KOBİ’nin global dış ticaret piyasasında ürünlerini uluslararası alıcılara ulaştıracak. Yalçındağ, Alibaba.com ile Türkiye’de ilk kez farklı bir model denendiğini ve bu modelin tutması halinde Türkiye’nin coğrafi olarak diğer ülkelerin de merkezi olacak bir misyonu üstleneceğine dikkat çekiyor. Yalçındağ’ın en büyük hedefi, TİM, TOBB ve DEİK ile işbirliği sağlayarak Türkiye’de kayıtlı 72 bin ihracatçıyla Alibaba.com’u istila etmek. Bu sayıyı 150 bine, elde edilen 150 milyon dolar ihracat girdisini ise 500 milyon dolara çıkarmak istiyor.
Alibaba.com ile E-Glober’ın yolu nasıl kesişti? Bu süreci biraz anlatır mısınız?
Profesyonel hayatımda biliyorsunuz Doğan Grubu çatısı altında grup bünyesindeki çalışmalarda pek çok yabancı ortaklıklar, birleşmeler, yeni girişim ve yatırımlar konusunda çalışmalarım oldu. Medyayı bıraktıktan sonra yüksek teknolojili işlerle ilgili farklı bir sektöre girdim. Daha sonra ekibimle beraber ileri teknoloji, internet ve siber güvenlik üzerine yoğunlaştık. 2012’de Yandex’i Türkiye pazarına getirdik. Türkiye’deki internet kullanıcılarının ihtiyaçlarına yönelik hizmetler sunduk. Ardından siber güvenlikle ilgili konulara yoğunlaştık. Geleceğin teknolojik gelişmelere bağlı olduğunu düşünerek on sene sonra dünyayı etkisi altına alacak işlere odaklandık. En son Ekim 2015’te E-Glober’ı kurduk. Ve dünyanın en büyük dış ticaret portalı Alibaba.com ile önemli bir işbirliğine imza attık. Alibaba.com’un Türkiye’deki tek temsilcisiyiz. Kuruluş vizyonuna uygun olarak ülkemizin dış ticaret hacmini artırmak amacıyla güçlü iş ilişkileri sağlamak ve Alibaba.com’un güçlü marka algısı ile birlikte küreselleşen ticarette Alibaba.com üyelerine katma değerli servisler sunmayı planlıyoruz.
Alibaba.com’un kurucusu Jack Ma’nın girişimcilikle ilgili öyküsü sizi nasıl etkiledi? Bu öykü, Alibaba.com ve E-Glober birlikteliğini nasıl yönlendirdi?
Jack Ma’nın hayat hikayesi ve karakteri aslında şirketin bugünlere gelmesinin sürpriz olmadığını gösteriyor. Ma İngilizce öğretmeni. En büyük hayranlığı yabancı turistler. Yabancılarla tanışabilmek ve İngilizce öğrenebilmek için her gün civardaki otele gidiyor. Çin’de yeni patlayan ihracat fırsatından yararlanmak için bir çeviri şirketi kuruyor. İşi gereği ilk kez 1995 yılında ABD’yi ziyaret ettiğinde arkadaşı ona interneti gösteriyor ve burada her şeyi bulabileceğini söylüyor. Bir gün arkadaşlarıyla otururken canı Çin birası çekiyor. İnternete Çin birası yazıp aratıyor ama hiçbir şey çıkmıyor. Hatta öyle ki yalnızca bira değil, internette Çin’le ilgili hiçbir şey çıkmıyor.
Ma bu olumsuz sonuçtan çok etkileniyor. 17 arkadaşıyla online pazar ortamı kuruyor ve ismini de Alibaba olarak tescilliyor. Alibaba.com ihracatçıların, alıcıların ilgilenebileceği ürünleri sergilemelerini sağlayan bir platform. Dünyanın her yerinden üye çekiyor. Bu girişim hikayesi herkesi etkiliyor, tabii bizi de…
Alibaba.com ile yaklaşık bir senedir görüşüyorduk. Farklı metotları ve kontrol mekanizmaları var. Aslında üç senedir Türkiye’deler. Test diyebileceğimiz ve tamamen Türk halkını tanımaya odaklı çalışmalar gerçekleştiriyorlardı. İşte tam da burada devreye girdik. E-Glober olarak Alibaba.com’u devraldık. Alibaba.com’un tüm faaliyetlerini Türkiye’de E-Glober olarak üstlendik.
Alibaba.com’un uluslararası stratejisi ne?
Alibaba.com KOBİ ve beraberinde birçok global girişimcinin ürünlerini dünyanın her yanında bulunan potansiyel alıcılara ulaştırmayı hedefliyor. Alibaba Group’un brüt piyasa değeri sadece Çin perakende pazarında 2015’te 112 milyar dolara ulaştı ve bu rakam geçen seneden yüzde 28 daha yüksek. Perakende ciro 2015’te 3,5 milyar dolar. Bu cironun yüzde 62’si mobil uygulamalar üzerinden gerçekleşti. Dünyanın en büyük B2B elektronik ticaret platformu.
Alibaba.com’da 35 bin kişi çalışıyor. Aralık başında imza töreni için Çin’in Hangzhou şehrine gittim. 2016’da G20 Zirvesi burada yapılacak. Türklerle araları çok iyi. Farklı bir model uyguluyoruz Türkiye’de. Eğer bunu başarırsak Türkiye bu modelin merkezi olacak.
Model derken ne anlamamız gerek? Nasıl bir farklılaşma olacak?
Alibaba.com ile Türkiye’de bazı kanallar oluşturuyoruz. Beni Türkiye’nin Mehmet Ali Babası olarak tanıtıyorlar. Alibaba.com’u bana emanet ettiler. 72 binin üstünde alternatif ihracat potansiyeli olan şirketle gidip konuşacağız. Şu anda Türkiye’de TİM’e kayıtlı 72 bin ihracatçı var. Biz Türkler işleri yavaş yavaş yapmayı sevmeyiz. İstila etmeyi severiz. Bu yüzden amacım 72 bin ihracatçıyla beraber Alibaba.com’u istila etmek. Yıllık olarak 150 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Amacımız daha doğrusu 2023 hedefimiz, 150 milyar dolar ihracatı, 500 milyar dolara çıkarmak.
Alibaba.com’a üyelik ve ticari akış sistemde nasıl işliyor? Artıları neler?
Jack Ma, siteyi kurarken iki önemli sorunun baştan itibaren gelişmelerine olumsuz etki yapmamasına dikkat etmiş. Bunlardan kesinlikle taviz vermemiş. Bu unsurlardan ilki maliyet diğeri ise sitenin son derece güvenli biçimde çalışması. Hem alıcı hem de satıcıların sitenin bilgi güvenliğinden en ufak tereddüt duymamaları. İlk etapta ve daha sonra sürekli olarak sisteme katılanlara verdikleri sözlerin tutulması için olağanüstü çaba gösterdi. Ortaya çıkan sorunların çözülmesinde son derece hassas davrandı. Diğer yandan özellikle ödemelerde hiçbir aksama olmaması için gayret sarf etti ve herkesin zamanında tahsilat yapabilmesine ve sisteme olan güvenin artmasına, herhangi bir aksaklık yaşanmamasına özen gösterdi, Zamanla bütün bu işlemleri kendi kurduğu AliPay sistemine aktararak özellikle tahsilat ve ödeme sisteminin daha da sorunsuz biçimde işlemesini sağladı. Maliyet konusunda da doğru satıcıları bulup sürekli ve en iyi fiyat garantisi ile çalışarak site içinde çok ciddi bir rekabet ortamının oluşmasını sağladı. Biz de diyoruz ki bu sisteme girecek girişimcilerin öncelikle ellerinde pazarlayacakları bir ürün olması gerekiyor. Gece siz uyurken bile her an sipariş gelebilir.
Dünya ihracatını toptan harekete geçirmek istiyoruz.
Bu sistem aynı zamanda ihracat pazarlarında yaşadığımız sıkıntıları da giderecek gibi görünüyor. Yeni pazarlar bulmak için aracılar ortadan kalkıyor. Türkiye’de sistem nasıl işliyor? Kimler katılabiliyor bu sisteme?
Herkes katılabilir. Şahıs şirketi ya da büyük şirket fark etmiyor. Alibaba.com platformuna üye olan bir kişiye üç farklı paket sunuyoruz. Bu üç paketten birini satın alarak sisteme giriyorlar. Paketler “basit, standart, premium” olmak üzere üç farklı kategoride hazırlandı. Fiyatlar ise 5 -10 - 20 bin TL aralığında. Aya böldüğünüzde bin - bin 500 TL gibi bir rakama denk geliyor. Sonuçta ticari işle uğraşan bir kişi ya da işletme için bu para zaten kenara ayrılıyor.
Sisteme girmek demek aynı zamanda itibarlı olmak demek. Çünkü platform size ayrıcalıklar sunuyor. Ürünlerinizi sergilemek için aldığınız paketin dışında ekstra hizmetler için belirli bir ücret ödüyorsunuz. Antep’te üretilen el dokuma havlu, Venezüella’daki alıcısıyla buluşuyor. Olay sadece ürünün fotoğrafını siteye koymak değil. Üyelerimize web dizaynı, lojistik, pazarlama desteği, depolama, sigorta konularında da destek veriyoruz.
Bu büyük hamle için kimlerle görüştünüz? TİM’e gittiniz mi?
Bu konuda üç yerle ciddi temaslarımız var: TİM, TOBB ve DEİK. Mehmet Büyükekşi bu oluşuma büyük destek veriyor. Ben projeyi hükümet programına da sokmak istiyorum. Bu işi yaparken komisyon almıyoruz. Bizim için önemli olan ülkenin kalkınması ve adını duyurması. Sadece üyelik paketlerinin ücretlendirildiği bir sistem bu. Konuyla ilgili olarak ekonomi bakanımızdan görüşme talep ettim. Bu bir Türkiye politikası haline gelsin istiyorum. Türk malıyla dünyayı tanıştırmak istiyorum.
Teknik olarak Türkiye’de bu sisteme üye olmak için belirli bir büyüklüğe sahip olma koşulu var mı?
Şahıs şirketiyle de ana şirketle de üye olabilirsiniz. Basit paketi aldığınızda sadece üç-dört ürününüzü sergileyebiliyorsunuz. Premium paketi aldığınızda 10 ürün sergileme hakkınız var. İlave değerli hizmetler dediğimiz alanlara üyelerimiz ekstra ücret ödüyor. Avantajları şu olacak: Eğer Alibaba.com’un ek hizmetlerini kullanıyorsanız önemli müşteri oluyorsunuz. Aktivite sayınız sizi yüceltiyor. Bu basit bir algoritma değil. Sizi sürekli yönlendiren bir sistem. Aktivitelerinizle dünyayı yönlendiriyorsunuz. 2023 yılında Alibaba.com ile E-Glober olarak devletten altın madalya almayı hedefliyoruz.
Anadolu’daki girişimci Ayşe Teyze diyelim ki Alibaba.com’a üye oldu. Lisan bilmiyor. Bu konuda desteğiniz olacak mı? Üye olduktan sonraki süreç nasıl işliyor?
Evet, lisan konusunda site hem tercümeye hem de sürekli desteğe yardımcı olacak şekilde altyapısını hazırladı. Bu iş için ciddi bir kadro çalışıyor. Üye olduktan sonra size hesap açılıyor. Üyeliğin standardı hangi kategorideyseniz tüm Alibaba.com’un içine girebiliyorsunuz. En yüksek verimlilikteyseniz size bir yer ayrılıyor. Yüzmeye başlıyorsunuz. Öğrenme süreciniz var. Bu süreçte biz de yardımcı oluyoruz. Engin bir deniz. İhracat yapan herkesin bu sisteme girmesi gerek diye düşünüyorum.
Alibaba.com ile başlayan bu güçlü işbirliğinin Türkiye için doğuracağı olumlu sonuçlar neler olacak?
Türkiye’nin dış ticaret potansiyelini artırarak geliştirmek bu işbirliğinin ilk hedefi.
Her iki firmanın da işbirliği vesilesiyle uluslararası arenada güçlü iş bağlantıları yaratarak ve dünyanın dört bir yanından önemli alıcı ve satıcıları bir araya getiren uluslararası ticaret ağlarını kurarak, Türk firmalarının yerel ürün ve hizmetlerinin ihracatını geliştirerek hızlandıracağına ve hem E-Glober’ın hem de Alibaba.com’un ortak misyonu olan Türkiye’nin ihracat rakamlarını kayda değer ölçüde artırma hedeflerine kısa süre içerisinde ulaşılacağına inanıyorum. Ülkemizin küçük ve orta ölçekli işletmeleri, Alibaba.com’un sağlayacağı uluslararası ticaret deneyiminden ve Alibaba.com platformunun sunduğu Gold Supplier üyeliğinin sağlayacağı katma değerlerden faydalanarak, hem iş hacimlerini hem de uluslararası ilişki ve bağlantılarını artırarak geliştirecekler. Bu platformdan çok ümitliyim.
Ülkemin de bu platformdan çok kazançları olacak diye düşünüyorum. Jack Ma, (henüz doğrulattığımız bir bilgi olmasa da) öğrendiğim kadarıyla, İngiltere başbakanına dış ticaret danışmanı olmuş. Ben de diyorum ki, “Gel burada da başbakanın dış ticaret danışmanı ol”. Büyük oynayalım. Bu hükümetin en sevdiğim tarafı büyük oynamayı sevmesi. Bu isteğimi destekleyeceklerini düşünüyorum. Seçimlerden sonra dört senenin daha cesur olacağını düşünüyorum. 72 bin KOBİ’nin yatırımlarının paraya çevrileceği bir dört yıl olacak.
Devletin büyük projelerin yanında olması gerek. Destek vermesi gerek. Bununla ilgili yaşadığım bir anıyı paylaşmak isterim. İmza töreni için Çin’deyiz. Büyük bir masada 25 kişiyiz. Masadaki herkes sıra kendisine gelince ayağa kalkıyor, kendisini tanıtıyor ve alkışlanıyor. Benim yanımda da (sonradan kim olduğunu öğrendiğim) Çin Büyükelçi Yardımcısı oturuyor. Sohbet sırasında kendisini tanımadığım için “Siz kimsiniz, kendinizi tanıtır mısınız?” dedim. Bana, “Sonra söylerim” dedi. Sıra kendisine geldi, ayağa kalktı ve “Yanımdaki kişi Mehmet Ali Yalçındağ” dedi. Başladı hakkımda güzel şeyler söylemeye. Büyük bir şaşkınlık yaşıyorum tabii… Yerine oturdu. Ben büyük bir heyecanla, “Ben sizi tanımıyorum ama siz beni tanıyorsunuz. Hakkımda bir sürü güzel şey söylediniz. Çok teşekkür ederim ama beni nereden tanıyorsunuz?” dedim. Bana dönüp; “Çin’de devlet yanınızda değilse bir şey yapamazsınız. Sizinle ilgili konuştum, ülkenizi tanıdığımı ve çalışmalarınızı yakından bildiğimi söyledim. İkna oldular ve sonra da alkışladılar. Sonra da imzaya geçtiler. Çünkü onlar bu ülkeye yarar sağlayacak projelere önem verirler. Bunun için de böyle bir konuşma yaptım” dedi.
Türkiye’den talep edilen ilk 10 ürün grubu neler?
Gıda, hazır giyim, inşaat malzemesi, tekstil ve deri ürünleri, tarım ürünleri, metalürji, kimyasal ürünler, otomotiv, kurumsal servisler ve ev, bahçe ürünleri olarak sıralanabilir.
Türkiye’nin yurtdışından talep ettiği ürünler ise tüketici elektroniği, makine, otomotiv,
ev ve bahçe ürünleri, inşaat malzemesi, tıbbi malzeme, hazır giyim, tarım ürünleri,
kişisel bakım ürünleri ve paketleme ve baskı ürünleri olarak öne çıkıyor.
Alibaba.com ile beraber aynı zamanda ciddi bir iş kolu da ortaya çıkacak. Hangi meslekler öne çıkacak?
Şu anda Alibaba Akademisi var. Haklısınız bu akademi ve Alibaba.com’un yaratacağı sinerjiden pek çok iş kolu doğacak. Ekibimiz de bu akademide yer alıyor. En büyük hedefimiz TİM ile beraber akademi çalışmalarını daha yararlı hale getirmek. TİM ile Alibaba ithalat ve ihracat akademisi haline gelecek. Bu çalışmalara 2016’da başlayacağız. TİM ile beraber Türkiye’yi gezeceğiz. Çok heyecanlıyım projeden.
“Yerel işletmeler küresel oyunculara dönüşecek”
Zengin kaynaklara ve rezervlere sahip Türkiye, Avrupa’nın en yüksek internet erişim oranına sahip genç nüfus aynı zamanda. Bizler, Türk KOBİ’lerinin bu nitelikli birikimlerini ticarete döndürebilmeleri ve dünyanın dört bir yanındaki uluslararası alıcılarla ticari ilişkilerini geliştirmeleri için Alibaba.com üzerinden gereken tüm desteği sunmaya hazırız. Türkiye, genç girişimciler ülkesi ve yüksek kaliteli ürün ve hizmetlerin adresi. Bu iki önemli zenginliğin bir araya gelmesinin doğal sonucu olarak küresel ticaret piyasalarında rekabet gücü yüksek, henüz dünya tarafından keşfedilmeyi bekleyen büyük küresel ticaret potansiyeline sahip ülkelerden biriyiz. Alibaba.com ile Türkiye’de yerel işletmelerin gerçek küresel oyunculara dönüşmelerine destek olmak istiyoruz.
“Alibaba.com ile beraber Anadolu’ya açılacağız”
Dünyanın bir ucundan diğer ucuna malı ulaştırıyoruz. Biz sadece “Dünyaya satacak bir şey bulun” diyoruz. Zamanında Anadolu’yu çok gezdim. Olağanüstü işletmeler gördüm. Dünyaya açılsalar büyük başarı kazanacaklar. Bu tarz örnekler çok. Yıllarca Marka Konferansı yaptım. Pek çok insanla tanıştım. Onlara cesaret verdim. Çünkü bir yandan kurumsal sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyorsunuz. “Yabancı markalara ürün üretmek yerine kendi ürününüzü üretin” dedim. Şimdi Alibaba.com ile beraber tekrar Anadolu’ya açılacağız. Bu sefer ihracatçılara, KOBİ’lere diyeceğiz ki, “Ürettiğiniz malı dünyaya satın. Her şeyi hükümetten beklemeyelim. İhracat sefer birliği yapalım. Türkiye’nin gücünü dünyaya gösterelim.”
Fortuneturkey
Anahtar Kelimeler: alibaba.com , Mehmet Ali Yalçındağ , E-Glober , Jack Ma