Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan 40 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacaklarını belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan 40 meslekte daha mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılamayacaklarını belirtti.
Bakan Ahmet Erdem’in yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Hatırlanacağı gibi, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından 611 ulusal meslek standardı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu standartlardan 450 tanesi tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer almakta olup, halen belgelendirme işlemi yapılmaktadır.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, MYK tarafından standardı yayımlanan ve Bakanlığımızca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren oniki ay sonra Mesleki Yeterlilik Belgelerine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Bu çerçevede, tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında olup, 25 Mayıs 2015’de Bakanlığımızca çıkarılan Tebliğde 40 meslek belirlenerek, bu meslekler Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamına alınmıştır. Sınav ve belgelendirme kapasitesi gelişimine göre yeni tebliğlerle Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı artırılacaktır.
26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren tebliğde belirtilen 40 meslekte Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler istihdam edilmeyecektir.”
Mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınabilir
Mesleki Yeterlilik Belgeleri, uluslararası akreditasyonu olan ve MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan sınavlarda başarılı olan bireylere veriliyor. Belge zorunluluğu getirilen meslekler ile bu mesleklerde sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş kuruluşların tam listesine MYK internet sitesinden (www.myk.gov.tr) ulaşılabiliyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi için eğitim alarak veya çalışarak mesleği icra eden kişiler teorik ve uygulama sınavı sonucunda ulusal meslek standardında belirtilen bilgi ve beceriye sahip olduklarını kanıtlamaları şartıyla Mesleki Yeterlilik Belgesi alabiliyor.
Mevcut çalışan ve işsizlerin MYK’nın yetkilendirdiği kuruluşlarda girdikleri ve başarılı oldukları sınava ilişkin ücret ile belge masrafı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Bu haktan bir kişi bir meslekte ve yalnızca bir kez yararlanabilecek.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinden belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor.
Kaynak: sondakika.com
Anahtar Kelimeler: Mesleki yeterlilik belgesi , çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı , MYK , İşsizlik Sigortası Fonu , Mesleki Yeterlilik Belgesi , Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı